Christian Lacroix – arbitrul elegantei

0a0a0a0a0a5855Cel mai influent designer al anilor ‘80, Christian Lacroix, s-a nascut in Arles, Franta, in anul 1951. Inclinatia catre moda s-a maifestat inca de la o varsta frageda, insa s-a concretizat o data cu intalnirea cu cel ce avea sa-i influenteze destinul, Jean-Jacques Picart care, realizand potentialul creator al lui Lacroix, l-a sfatuit  sa urmeze o cariera in moda, urmand ca mai tarziu, sa-i obtina un post la Casa Hermes si Guy Paulin.

Profesionalismul, calitatile de vizionar, inspiratia din diverse culturi, pasiunea pentru arta, cromatica vesela, spiritul ludic si fetisul pentru extravaganta sunt definitorii pentru stilul Lacroix, reusind sa obtina dominatia asupra modei anilor ‘80. Anul 1987 marcheaza apogeul carierei, prin performanta de a-si deschide propria casa de couture si prin distinctia oferita de CFDA (Council of  Fashion Designers of America), “Cel mai influent designer” .

Reteta succesului absolut in viziunea lui Lacroix: extravaganta si nonconformism

Inspiratia din diverse culturi, elementele clasice, cunostintele solide privind istoria artei, reflecta intreaga creatie Lacroix. Opulenta creatiilor, detaliile extravagante, imprimeurile geometrice, accentele futuriste, ornamentele sofisticate si croiurile ample si somptuoase ale corsajelor (designerul fiind cel care a popularizat efectul de 0a0a0a0a0a0achristianbufant), toate acestea sunt prezentate din perspectiva sublima a designerului. Colectia rochiilor de mireasa semnata de Lacroix este in topul preferintelor, prin exigenta detaliilor, combinatii autentice, broderii sofisticate, materiale pretioase de cea mai inalta calitate, care reusesc sa satisfaca si cele mai exigente asteptari, rochia de mireasa Lacroix devenind un item al luxului absolut (cantareata Christina Aguillera a purtat la nunta sa o creatie Lacroix) . Pe langa colectia de couture si linia mai accesibila “Bazar”, designerul mai produce si accesorii, decoratiuni sau produse de parfumerie (primul parfum a aparut in 1999, “C’est la vie” ), pastrand aceleasi repere calitative. Nonconformismul, pasiunea si dorinta de a se autoedepasi constant il determina sa accepte in anul 2002 postul de director de creatie al casei de moda Emilio Pucci, performanta notabila pentru un succes inegalabil. Creatiile avangardiste, luxul si opulenta absoluta i-au adus faima si recunoasterea internationala, Christian Lacroix devenind cel mai popular si indragit designer al modei pariziene si o prezenta emblematica pe covorul rosu, rochiile sale spectaculoase fiind purtate de celebritati precum, Helen Mirren, Diane Kruger, Gwyneth Paltrow, Jennifer Aniston sau Uma Thurman. Christian Lacroix, in colaborare cu compania Avon Cosmetics, a lansat pe piata din Romania mai multe arome si parfumuri (parfumul “Rouge” si “Noir”, “Absynthe”  pentru El si Ea sau “Nuit” ) care ofera o nota de senzualitate si rafinament. Parfumul, un accesoriu indispensabil din perspectiva designerului, “reprezinta puntea de legatura intre spiritul unei femei si ceea ce reprezinta ea in societate”, declara acesta .

O dovada incontestabila care atesta influenta puternica a designerului in industria modei, este distinctia de “Chevalier de la Legion d’honneur”, primita in 2002. Christian Lacroix este cunoscut in intreaga lume prin creatiile sale vibrante, pline de fantezie si senzualitate, designerul reusind sa stilizeze conceptul de femininate, printr-o abordare exuberanta, tradusa prin lux si opulenta.

 

Text: Alexandra Lupu

Surse: www.fashionmodeldirectory.com, www.yournewfragrance.com