Optimizarea stilului alimentar reduce riscul de aparitie a diabetului

dibaIstoricul familial, excesul ponderal, sedentarismul si dieta nesanatoasa sunt principalii factori de risc pentru aparitia bolilor in general. Fiind cunoscuti acesti factori care duc la aparitia bolilor, cercetatorii au descoperit doi factori ce joaca un rol important in prevenirea bolilor: sportul si dieta.

Dat fiind faptul ca diabetul a luat amploare in ultima vreme, cercetatorii au facut mai multe studii in urma carora au constatat faptul ca micile schimbari ale stilului alimentar si putin sport sunt suficiente pentru a reduce riscul de aparitie a diabetului.

Studiul, realizat de dr. Dean Ornish de la Institutul de Medicina Preventiva din Sausalito, California, a aratat efectul pe care dieta si exercitiile fizice il pot avea asupra bolilor de inima, diabetului si cancerului de prostata in stadiu incipient.

“Alegerile simple pot genera schimbari semnificative in ceea ce priveste sanatatea oamenilor”, a declarat Ornish, citat de Daily Express. “Multe cadre medicale sunt de parere ca medicamentele si anumite dispozitive medicale sunt suficiente pentru a avea un impact semnificativ asupra sanatatii, insa constatarea noastra a demonstrat faptul ca interventiile simple, cele low-tech si low-cost, sunt la fel sau chiar mai puternice asupra sanatatii. Secretul consta intr-o doza regulata de alimente care sunt bogate in flavonoide (antioxidanti). Aceasta substanta se gaseste in produsele alimentare pe baza de plante, cum ar fi ceapa, merele, fructele de padure, varza, broccoli etc. De asemenea, este prezenta si in ceai, fructe de padure, ciocolata si vin rosu. Antioxidantii lucreaza prin combaterea moleculelor daunatoare organismului, care deterioreaza celulele sanatoase.

La studiu au participat 418 adulti, cu varste cuprinse intre 55 si 80 de ani, care si-au schimbat stilul alimentar pe o perioada de patru ani. In cei patru ani care au urmat studiului, persoanele care au adoptat un stil alimentar sanatos, bogat in legume, cereale cu continut ridicat de fibre, peste si grasimi nesaturate, mai ales ulei de masline si de nuci, si saraca in carne rosie si lactate grase au prezentat mai putine riscuri de a dezvolta diabet.

Conform studiului, 14% dintre participantii la studiu care si-au schimbat stilul alimentar au dezvoltat diabet, fata de 22% de cei care nu au facut schimbari in alimentatie.

“Corpul are o capacitate remarcabila de a se vindeca mult mai repede si mult mai eficient decat ne putem da seama.“ Conform statisticilor, in SUA modificarea stilului de viata a oamenilor a generat o reducere remarcabila a cheltuielilor pentru tratamentul de inima in primul an al programului Ornish.

 

Text: Andreea Popescu