Locuiti intr-o zona rezidentiala aglomerata? Atentie la zgomotul din trafic

shutterstock_37090777Zgomotul puternic din trafic ar putea creste riscul de atac de cord, mai ales in ceea ce priveste persoanele care locuiesc in astfel de zone foarte aglomerate, potrivit unui studiu. Oamenii de stiinta spun ca fiecare crestere cu 10% a volumului din trafic prezinta un risc de 12% in ceea ce priveste atacul de cord. Studii anterioare au investigat efectele combinate ale zgomotului si poluarii, insa pana acum rezultatele nu au fost relevante.

La acest studiu au participat 50.000 de oameni si se pare ca de vina pentru riscul marit de atac de cord ar fi nivelul ridicat de stres precum si tulburarile de somn asociate cu zgomotul produs de traficul intens.

Tulburarile de somn contribuie asadar la riscul cardiovascular, ceea ce duce la ipoteza ca expunerea la zgomot pe timpul noptii ar putea fi si mai daunatoare decat expunerea pe timpul zilei. Somnul devine fragmentat odata cu trecerea anilor, iar persoanele in varsta sunt astfel mai expuse la aceasta problema. Stresul si lipsa somnului pot duce la modificari ale stilului de viata iar zgomotul din trafic contribuie si el intr-un mod semnificativ. Studiul a fost realizat, in principal, in mediile urbane, iar doctorul Mette Sorenson de la Societatea Daneza de Cancer spune ca exista o asociere pozitiva intre expunerea in zonele rezidentiale la zgomotul produs de traficul rutier si riscul de infarct miocardic.

 

Text: Ruxandra Raica