“Colectiv” are două nominalizări la Oscar

Documentarul românesc care face istorie, Colectiv, a fot nominalizat la două categorii de la Oscaruri. Filmul regizat de Alexander Nanău a devenit prima producție românească nominalizată la Academia Americană de Film.

Documentarul a intrat în cursa pentru Cel mai bun documentar și pentru Cel mai bun film internațional. Acesta a fost înscris, inițial, de către România la cea de-a doua categorie, însă reprezentanții Academiei Americane de Film au hotărât că acesta se potrivește și la categoria de Cel mai bun documentar.

 

Producția românească va concura la cele două categorii de la Oscar cu:

Cel mai bun film străin
”Another Round”
“Better Days”
“The Man Who Sold His Skin”
“Quo Vadis, Aida?”

Cel mai bun documentar
“Crip Camp”
“The Mole Agent”
“My Octopus Teacher”
“Time”

Marea veste la aproape o săptămână de la o altă performanță pentru „Colectiv”, mai exact nominalizarea la premiile BAFTA.  „Colectiv” a mai fost nominalizat și la gala premiilor Critics Choice Awards, la categoria „Cel mai bun film într-o limbă străină”, însă câștigător a fost filmul “Minari”.

Lungmetrajul urmărește întâmplările desfășurate în primul an de după incediul din clubul Colectiv, care a avut loc în noaptea de 30 octombrie, 2015. Documentarul include și culisele uneia dintre cele mai răsunătoare anchete jurnalistice ale Gazetei Sporturilor – cazul Hexi Pharma, dar și întâmplări din interiorul Ministerului Sănătății, condus la vremea aceea de Vlad Voiculescu.

În acest an, cea de-a 93-a gală de decernare a premiilor Oscar, va avea loc pe 25 aprilie, la două săptămâni după gala BAFTA, de pe 11 aprilie.

Text: Bettina Cristea

Photo: CineMagia, Republica

După ce ai vizionat un documentar de Oscar, odihnește-te bine cu SomnControl de la Naturalis.