Top 3 efecte nocive ale zaharului

shutterstock_70263451Desi nenumaratele stiri, articole sau campanii media ne indeamna sa renuntam la zahar, se pare ca acesta este un ingredient de neinlocuit cand vine vorba de alimentatie. Nu numai reputatia negativa, dar si denumirile de “otrava alba”, “dusmanul dietei”, “moartea alba”, “sarea dulce” sau “toxina cronica” ar trebui sa ne puna pe ganduri in ceea ce priveste avantajele si dezavantajele aportului de zahar in organism.

Conform studiilor de specialitate, dupa consumul de carne, zaharul are efectele cele mai nocive asupra corpului uman. Ne referim aici strict la zaharul alb rafinat, care isi pierde din substantele nutritive (atat de necesare organsimului) odata cu procesul de rafinare. Cei mai buni inlocuitori ai zaharului sunt mierea de albine sau zaharul brut.

  • Ce este zaharul?

Zaharul este un aliment concentrat rezultat din sfecla de zahar sau trestia de zahar. In timp ce sfecla de zahar sau “regina culturilor” are in compozitia sa numerosi nutrienti esentiali organismului, zaharul contine doar zaharoza, datorita procesului chimic la care este supus. De asemenea, acest aliment are un grad crescut de toxicitate, procesul de albire al zaharului realizandu- se cu dioxid de sulf. Zaharul brun rafinat are aceeasi influenta negativa asupra organismului, nefiind altceva decat un amestec intre cel alb si melasa. In aceeasi categorie intra si “faimosii” substituenti ai zaharului: zaharina si aspartamul. Asadar, cel mai sanatos si mai sigur pentru sistemul nostru imunitar ramane zaharul brut, in forma lui naturala.

Datorita efectului distructiv pe care zaharul il exercita asupra corpului uman, acesta influenteaza aparitia si instalarea mai multor tipuri de afectiuni. Cele mai frecvente sunt dependenta, diabetul si obezitatea.

  • Zaharul face parte din categoria drogurilor “de artilerie grea”. Aportul de zahar in organism declanseaza eliberarea unor substante “ opioide” , cu rol analgezic, care au o actiune foarte intensa de calmare a durerilor. Similitudinea dintre dependenta de zahar si cea de droguri este generata tocmai de aceste substante care amelioreaza necesitatea de dulce, respectiv cea de drog. Consumat cu regularitate si in mod excesiv, zaharul poate declansa toxicomania.
  • Diabetul este una dintre cele mai raspandite boli cronice ale societatii. Consumul de zahar este cel mai notabil si mai mare dusman al pancreasului, care stimuleaza aparitia diabetului zaharat de tip 2. Aceasta maladie se instaleaza in decursul mai multor ani si apare de obicei la pacientii cu probleme de greutate. Daca se respecta un regim alimentar sanatos si pacientul reuseste sa-si mentina greutatea corporala in parametri normali, acestui tip de diabet nu i se aplica administrarea insulinei.
  • Obezitatea este consecinta unei tulburari serioase a regimului alimentar, caracterizata prin cresterea anormala a greutatii corporale. Pe langa severitatea bolii, obezitatea ii genereaza pacientului o stare de disconfort atat fizic, cat si psihic. In afara excesului de zahar, supraalimentarea, depresia, sedentarismul sau anxietatea sunt factorii declansatori ai acestei afectiuni.

“Aventura” si tulburarile zaharului in corp pot determina si alte dezechilibre la nivelul organsimului, precum scaderea imunitatii, gastrita, varice, alergii, degradarea dintilor, cancer, rinita, hiperactivitate, imbatranirea prematura, candidoza, osteoporoza si alte afectiuni de ordin psihic (depresia, anxietatea, Alzheimer) .

 

 

Text: Alexandra Lupu