Beneficiile cafelei asupra sanatatii si frumusetii

beneficiile-cafeleiCafeaua a fost descoperita cu 2000 de ani in urma in Etiopia si, datorita proprietatilor sale considerate miraculoase la vremea respectiva, a ajuns rapid si pe restul continentelor, astfel ca, astazi, cafeaua este cea mai populara bautura de pe glob. Initial, cafeaua era considerata aliment si se consuma sub forma de pasta, iar apoi a fost ridicata la rang de medicament, fiind folosita in tratarea a diverse afectiuni. Proprietatile sale nu s-au pierdut odata cu trecerea anilor, ba mai mult, s-au descoperit noi si noi beneficii ale cafelei atat in domeniul sanatatii, cat si al frumusetii. Cu alte cuvinte, o zi minunata incepe cu o cafea buna!



Cafeaua readuce zambetul pe buze

O ceasca de cafea ne infrumuseteaza ziua si ne indeamna sa zambim, indiferent daca este bauta dimineata sau dupa amiaza. Care sa fie explicatia? In primul rand, cafeaua contine cofeina, o substanta care stimuleaza puternic sistemul nervos, creste capacitatea de concentrare si intensifica activitatea intelectuala, alungand, implicit, si oboseala. O cana de cafea tare revitalizeaza si energizeaza, temporar, intreg organismul, alunga depresia si anxietatea si, astfel, buna dispozitie se instaleaza automat.

Cafeaua prelungeste viata

Bautura neagra si puternic aromata aduce numeroase beneficii sanatatii, insa singura conditie este sa fie consumata cu limita. Se recomanda un consum cuprins intre o cana si maximum trei cani de cafea pe parcursul unei zile, in caz contrar aceasta va da dependenta si va deveni un inamic al sanatatii. Datorita fibrelor si antioxidantilor continuti, dar si acidului clorogenic, cafeaua este un bun antiinflamator si antibacterian, scade glucoza din sange si reduce riscul aparitiei bolilor cardiovasculare, a diabetului si a bolii Parkinson, stimuland, totodata, functia hepatica si excretoare. De asemenea, datorita faptului ca dilata vasele de sange, cafeaua inlatura eficient durerile de cap si devine un bun remediu impotriva afectiunilor aparatului respirator. Gustul amar al cafelei provoaca salivatia, astfel ca ajuta la curatarea cavitatii bucale de bacterii si microbi si, totodata, stimuleaza si digestia, fapt ce o recomanda in curele de slabire. Studiile au demonstrat ca persoanele care consuma zilnic cafea sunt mai putin expuse riscului de a dezvolta cancer de colon si cancer hepatic, prevenind si aparitia pietrelor la rinichi.

Cafeaua, elixirul frumusetii

Cafeaua este un mare inamic al celulitei, atacand-o din ambele sensuri. Astfel, cofeina continuta de aceasta distruge tesutul adipos, iar zatul de cafea reduce eficient aspectul de „coaja de portocala”. De altfel, in domeniul cosmeticii, cafeaua este unul dintre ingredientele principale ale produselor anticelulitice. Pentru a realiza acasa crema anticelulitica, trebuie sa amesteci zat de cafea cu ulei de masline si apoi sa masezi zona afectata. Totodata, aceasta este o buna metoda de a curata pielea de impuritati si de celulele moarte. In functie de tipul de ten si de rezultatul pe care ti-l doresti, amesteca zat de cafea cu diferite ingrediente si creeaza masti naturale exfoliante pentru fata. Mierea amestecata cu zat de cafea si ulei de masline reprezinta cel mai bun scrub pentru toate tipurile de ten. O alta calitate a zatului de cafea este aceea ca anihileaza mirosurile puternice si neplacute de pe maini, cum este cel de usturoi sau de ceapa. Tot ce trebuie sa faci este sa-ti masezi mainile cu zatul de cafea. Pe de alta parte, cafeaua este revigoranta pentru firul de par si-i reda stralucirea daca, o data pe saptamana, dupa spalare, o aplici atat pe scalp, cat si pe lungimea firului de par si o lasi sa actioneze 15 – 20 de minute, dupa care o clatesti.

Cand se interzice consumul cafelei?

Pentru ca provoaca aciditate gastrica, persoanele care se confrunta cu gastrita sau ulcer trebuie sa consume cu grija cafea, insa niciodata pe stomacul gol. Ciroza hepatica si accidentul vascular sunt alte doua afectiuni care interzic consumul de cofeina. De asemenea, cafeaua este contraindicata celor care sufera de hipertensiune arteriala sau de diferite tulburari ale sistemului nervos. Trebuie tinut cont si de faptul ca, daca este consumata in cantitati mari, cafeaua poate provoca insomnie, agitatie, stari de nervozitate si palpitatii.

Text: Madalina Manole