Bolile colectivității

 

Începerea școlii este plină de emoții și de sentimente frumoase, pentru părinți și copii. Însă nu este lipsită de griji pentru cei din urmă.

Bolile colectivității sunt frecvente, favorizate de clasele supraaglomerate, contactul cu diverse persoane sau cu suprafețele comune. Din acest motiv, fiecare părinte trebuie să știe care sunt bolile colectivității și să nu-și trimită copilul la școală dacă prezintă simptome ale acestora.

Iată care sunt bolile colectivității:



Virozele respiratorii

Atunci când există schimbări de temperatură, există riscul de apariție și răspândire a virozelor respiratorii. Răceala, gripa și alte viroze ale tractului respirator sunt foarte contagioase și se pot răspândi rapid de la un copil la altul. Acestea au un debut rapid mai ales dacă sistemul imunitar este scăzut.

Suplimentele alimentare naturiste (vitamina C, propolis, echinacea) se pot oferi la nevoie, însă doar cu avizul medicului. Pe lângă dietă, este important să dezinfectați periodic instrumentele de scris și alte obiecte de la școală, să-i puneți copilului în ghiozdan un gel dezinfectant, șervețele umede și, eventual o mască medicală pe care să o folosească în cazul în care există colegi cu simptome de boală.

Educația copilului în privința riscului de contractare a unei boli, precum și în privința protejării, este extrem de importantă. Astfel, explicați-i copilului la fiecare început de an și după fiecare vacanță cum se poate proteja de infecții.

Parazitozele intestinale

Parazitozele intestinale și alte boli digestive sunt foarte frecvente în grădinițe și școli. Simptomele principale ale acestora sunt reprezentate de lipsa poftei de mâncare, greața, vărsăturile, balonarea, constipația sau diareea. În cazul în care apar aceste simptome, este indicat să mergeți imediat la medic pentru investigații și tratament.

Este important să-i explicați copilului să se spele pe mâini cât mai des atunci când este la școală și să nu bea sau să mănânce din aceeași veselă cu alt copil.

Bolile copilăriei

Varicela, oreionul, pojarul, scarlatina sunt boli ce pot fi contractate foarte ușor. În cazul unora dintre acestea, există vaccinuri ce oferă imunitate, iar pentru altele este necesar să adoptați măsuri terapeutice la domiciliu pentru ameliorarea simptomelor.

Varicela este una dintre cele mai răspândite boli ale copilăriei. Copiii cu imunitate bună nu fac, de obicei, complicații. Simptomele acestei boli sunt reprezentate de febră, mâncărimi ale pielii, iritabilitatea, oboseala, durerea de cap, inflamația gâtului și apariția pe piele a unor vezicule cu lichid. Dacă aveți un copil care suferă de varicelă, este indicat să-l țineți acasă atât pentru o vindecare rapidă, cât și pentru evitarea răspândirii bolilor către alți colegi.

Infecțiile cu streptococi

Cele mai frecvente dintre acestea sunt scarlatina și angina streptococică și sunt foarte contagioase. Simptomele unei astfel de infecții includ febra, durerea în gât, puroiul prezent la nivelul gâtului, erupția roșie la nivelul pielii, urmată de descojirea acesteia (în scarlatină).

Streptococii pot fi răspândiți în rândul copiilor prin contact direct sau prin intermediul picăturilor de salivă răspândite în momentul în care tușesc sau strănută. În cazul unei infecții streptococice, este indicat să mergeți imediat la medic pentru efectuarea unui exudat faringian (analiza secreții din gât) pentru a beneficia ulterior de un tratament adecvat.

Pediculoza

Deși nu ar trebui să existe la copii, pediculoza reprezintă încă o problemă cu care se confruntă multe persoane din colectivități. Factorii de risc sunt reprezentați de supraaglomerarea din școli și grădinițe și lipsa de informare de acasă. Dacă există copii cu păduchi, este indicată izolarea acestora la domiciliu și îndepărtarea insectelor și a ouălor depuse cu ajutorul tratamentelor specifice.

Dr. Roxana Mateescu

Medic specialist geriatrie şi gerontologie

Medicină estetică şi anti-aging

E-mail: [email protected]