Calitatea timpului la serviciu

119_004_de_minuteOmul, parte a universului si totodata univers in sine, este fara indoiala si pe buna dreptate centrul de interes pentru o larga paleta de domenii: medicina, psihologie, sociologie, religie, filosofie, literatura, arte plastice etc. Dar orice abordare am alege, descoperim invariabil ca oamenii ni se prezinta mereu in toata varietatea lor de masti, de personalitati.

12 luni… 48 de saptamani… 365 de zile… 8760 ore… 525 600 de minute… din care 119 040 petrecute la serviciu, iar  asta in cazurile cele fericite. Un birou mai mult sau mai putin ordonat, o agenda cu 100 de probleme urgente, un telefon exasperant si o mana de oameni pe care ii vezi de multe ori mai des decat pe unii membrii ai familiei tale.

Dar ai inceput sa te atasezi de ei pentru ca te regasesti in fiecare in ei, pentru ca sunt si amuzanti si isterici si pentru ca oricum stiu sa faca haz de necaz… da, ei sunt colegii tai de serviciu, cu toanele si problemele lor, cu personalitatile lor total diferite, cu modurile lor cat se poate de variate de a vedea si de a rezolva problemele…
Ii recunosti?

Ambitiosul
Cum il depistezi?
Este cel care iti da mereu senzatia ca se gandeste doar la un singul lucru: sa fie mai bun decat tine, sa te depaseasca in tot ceea ce face. Oricat de prietenos ar parea nu iti poate sterge intrebarea: La urma urmei ce vrea de la mine cu adevarat? Niciodata umil, se muleaza perfect pe orice situatie, purtadu-si mereu plin de stil tinuta impecabila. Pare a avea o capacitate uluitoare de a munci ore intregi fara a da semne de oboseala. Realist si ordonat, constient de capacitatile proprii, este omul vacantelor scurte si dese.
Sfaturi pentru buna convietuire:
Primul pas este sa fii sincer cu tine: il urasti si vrei sa stai cat mai departe de el sau il admiri si vrei sa fii el? Singura modalitate sa il tii la distanta este il faci sa simta ca isi pierde timpul din cauza ta. Vrei sa il ai de partea ta? Straduieste-te sa te comporti ca un profesionist: adu claritate si concizie in orice discutie sau activitate, dar nu uita… zambeste-i cu amabilitate.

Anxiosul

Cum il depistezi?
Urmareste-l pe cel care vede drame irezolvabile la tot pasul, munceste mereu si are cele mai proaste reactii in caz de neprevazut. Este primul care se plange de oboseala, dar este si de inteles: trebuie sa fie destul de greu sa te preocupi pentru orice fleac, sa verifici fiecare detaliu de mii de ori si la fiecare minut sa vezi doar partea rea a lucrurilor.
Sfaturi pentru buna convietuire:
Orice ai face, nu il lasa sa te atraga in lumea lui plina de griji si tine totusi cont de faptul ca anxiosul este foarte sensibil. Lasa-l sa isi exprime macar o parte din temerile sale dar, pentru sanatatea si linistea ta incearca sa le dozezi in conversatii dese dar cat mai scurte. Daca o astfel de persoana iti rezulta a fi total insuportabila, ai grija, asta nu exclude posibilitatea sa fi chiar tu una dintre ele.

Blazatul
Cum il depistezi?
O sa il recunosti usor ca fiind cel pe care nu il mai impresioneaza sau entuziasmeaza nimic. Fara pasiuni si curiozitati, rade foarte rar si atunci doar daca este chiar el cel care ironizeaza cu cruzime pe cineva din anturaj. Lumea in viziunea lui: lipsita de sens, caraghioasa, plina de lucruri inutile si stupide.
Sfaturi pentru buna convietuire:
Daca ai hotarat sa stai departe de atmosfera lenesa si plictisita din jurul lui, poti sa te consideri norocos, caci nu iti va fi foarte greu: blazatul este foarte rar cel care da tonul. Dar mai gandeste-te! Poate esti tu cel care prin conversatie reuseste sa il scoata din starea cu care i-a obisnuit pe toti.

Text: Irina Chelarescu