Cancerul de col uterin. Depistarea precoce

depistarea_cancerului_de_col_sursa_shutterstockUna dintre amenintarile majore ale sanatatii femeii este cancerul de col uterin. Mult mai des intalnit decat s-ar putea crede, prezenta cancerului de col atinge proportii uriase la femeile peste 40 de ani si, din pacate, este din ce in ce mai des intalnit si la femeile cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani. Una dintre metodele cele mai facile de a fi depistat, intr-un stadiu cat mai precoce, este efectuarea testului Babes Papanicolau.



Cand trebuie facut testul Papanicolau


Ideala este efectuarea testului Babes Papanicolau in fiecare an, incepand cu primul contact sexual. Acest test nu afecteaza cu nimic viata sexuala si starea de sanatate a femeii. Facut cat mai des, el poate depista precoce orice displazie (o modificare precanceroasa) a celulelor colului uterin sau vaginale.

Daca o femeie a avut trei sau mai multe examene negative in ani consecutivi, testul Papanicolau poate fi facut mai rar, la indicatia medicului ginecolog, dupa revizuirea factorilor de risc. Societatea oncologilor ginecologi recomanda efectuarea de teste Papanicolau anual pentru toate femeile, indiferent de ce s-a gasit la examinarile anterioare.

Femei cu risc crescut pentru cancerul de col uterin

– care au avut contact sexual inaintea varstei de 17 ani
– cu parteneri multipli
– cu infectii recurente ce se transmit prin contact sexual
– fumatoare (peste 15 tigari zilnic, mai mult de 5 ani)
– ce devin insarcinate inaintea varstei de 18 ani
– cu mai mult de 5 sarcini pana in prezent
– tinerele femei ale caror mame au luat dietilstilbestrol in timpul sarcinii.

Avantajele testului Papanicolau

– este un test simplu de realizat
– este relativ ieftin
– ofera informa?ii viabile
– ajuta la prevenirea si diagnosticarea in stadii incipiente a cancerului de col
– concomitent se pot face si alte examene complementare

Definitie: In ce consta testul Papanicolau

In timpul unui test Papanicolau, celulele sunt razuite sau periate de la nivelul colului si preparate pe o lamela care va fi examinata la microscop. Scopul testului Papanicolau este detectarea modificarilor care pot indica un cancer de col.

Recomandari pentru un realizarea unui test Papanicolau corect

Nu faceti dus local pentru cel putin trei zile inainte de test. Daca faceti dus local, nu vor fi suficiente celule libere in lichidul cervical pentru un test de acuratete.
Nu folositi tampoane sau medicamente sau contraceptive intravaginale timp de 72 ore inainte de consult.
Programati-va examinarea pentru perioada optima – doua saptamani dupa prima zi a ultimei menstruatii. Nu va programati in timpul perioadei de menstruatie.

Va puteti ajuta medicul sa efectueze o examinare cat mai concludenta oferindu-i urmatoarele informatii:

– data ultimei menstruatii
– medicatia curenta precum anticonceptionalele sau alta medicatie hormonala (denumirea produsului si doza)
– orice sangerare ce s-a produs in afara ciclului menstrual si momentul cand aceasta s-a produs
– orice secretie anormala de la nivelul organelor genitale
– orice istoric de test anormal sau histerectomie (extragerea uterului)

Testul papanicolau poate evidentia cancerul de col?

Celulele ce tapeteaza colul, de obicei, sufera modificari usoare spre severe pana devin canceroase. Aceste modificari precanceroase reprezinta displazia. Displazia nu duce intotdeauna la aparitia cancerului, dar trebuie urmarita si tratata pentru a se evita dezvoltarea cancerului. Apare cel mai frecvent la femeile cu varsta cuprinsa intre 25 si 35 de ani, dar se poate dezvolta, de asemenea sI la adolescente sau la femeile de 20 ani.

Testul Papanicolau este foarte normal in detectarea cancerului de col uterin. El este mult mai putin normal in detectarea cancerului de corp uterin (endometru), a trompelor uterine sau a ovarelor. In cazurile in care aceste tipuri de cancer sunt descoperite cu ajutorul unui test Papanicolau este datorita faptului ca celulele canceroase au traversat de-a lungul trompelor uterine si au ajuns in cavitatea uterina, apoi in colul uterin sI in secretia vaginala.

Acest test ne ofera informatii legate de celulele de la nivelul vaginului sau colului uterin. Un test Papanicolau anormal presupune ca au aparut modificari ale celulelor de la nivelul colului uterin. Aceste modificari il alarmeaza pe examinator. De aceea, este importanta efectuarii de teste Papanicolau in mod regulat, astfel incat orice anomalie sa poata fi tratata in stadii incipiente.

Anumite modificari se datoreaza unor infectii de la nivelul colului sau vaginului. Multe teste se vor normaliza odata ce infectia a fost tratata.

Text: Dr. Razvan Constantinescu