Ce putem face pentru a înlătura cearcănele?

cearcănele

Există o legătură directă între vârstă și cearcăne? Nu. Nu totdeauna cearcănele sunt determinate de vârstă, existând o mulțime de factori favorizanți.

Ne ajută machiajul în această situație? Nu întotdeauna, Se spune că ochii sunt oglindă sănătății. Ei au rol foarte important pentru că dau expresie figurii. În zadar recurgem la machiaj, cu toate artificiile lui, dacă ochii sunt obosiți, iritați, încercănați, umflați etc. Jocurile de umbre și culori obținute artificial nu reușesc să dea luminozitate privirii.

În primul rând trebuie să avem în vedere înlăturarea factorilor nocivi ochiului și anume:

1)    Cititul în condiții neadecvate obosește ochiul. Exemple: cititul în mijloace de transport, cititul în lumina slabă care determina totodată și formarea ridurilor, cititul în lumina puternică, fie ea artificială sau naturală, de exemplu, pe plajă, în plin soare. Aici ar fi utile câteva precizări. Este necesar să purtăm ochelari de soare de calitate, cu lentile de sticlă, care conferă o protecție adevărată în față radiațiilor ultraviolete nocive. În ceea ce privește culoarea lentilelor, verdele este cel mai protector. Din punct de vedere estetic este preferabil ca rama să concorde cu formă obrazului pentru a accentua calitățile și a estompa defectele feței. Excepție face obrazul oval care permite orice formă de ramă. Atenție: la plajă ochii nu trebuie să fie machiați; cosmeticele, indiferent de rezistență lor, sub acțiunea soarelui, se degradează și nu fac decât să irite ochiul.

2)    Amânarea sau evitarea purtării de ochelari de vedere determină oboseala ochilor sau implicit apariția cearcănelor și a ridurilor. În cazul în care nu agreem ochelarii de vedere putem recurge la purtarea lentilelor de contact, dar aceasta doar cu avizul medicului oftalmolog, care ne informează dacă starea ochiului permite sau nu purtarea lor. Doar un ochi sănătos (fără conjunctivite cronice sau alte afecțiuni) poate beneficia de lentile de contact.

3)    La unele femei, cearcănele apar în perioada ciclului lunar sau în perioade de stres.

4)    Cauzele organice care sunt foarte importante și deloc de neglijat (tulburări digestive, tulburări hormonale, tulburări renale sau hepatice) trebuie suspicionate atunci când cearcănele sunt persistente, indiferent de tratamentele locale aplicate. În această situație se impune prezentarea la medic în vederea stabilirii diagnosticului și a tratamentului.

5)    O altă cauză a cearcănelor o reprezintă numeroasele ore petrecute în fața televizorului ori a calculatorului, la o distanță neadecvată.

6)    Odihna insuficientă cauzată de nerespectarea orelor de somn reprezintă un alt factor favorizant.

7)    Cauzele constituționale (predispozițiile ereditare)

Cristina Dudău

Foto Shutterstock