Cu copilul la Camera de Gardă

Din ce în ce mai multi părinți merg la Camera de Gardă cu copilul chiar dacă situația celui mic nu reprezintă o urgență. În acest mod se aglomerează secția de urgențe a spitalului și poate îngreuna intervenția medicilor în cazurile cu adevărat grave. În plus, starea de sănătate a copilului se poate agrava prin simplul fapt că este scos câteva ore într-un mediu neprielnic, în loc să fie îngrijit acasă.

Ela Crăciun este la curent cu aceasta situație, în special prin prisma mesajelor pe care le primește de la mame în comunitatea sa online, și a apelat la sfaturile unui medic primar boli infecțioase pentru a informa corect părinți referitor la ce este bine este facă atunci când copiii lor se îmbolnăvesc.

 “Foarte mulți părinți merg la urgențe de la primul disconfort al copilului, fără să știe că în felul acesta pot să înrăutățească și mai mult situația. Secțiile spitalelor de boli infecțioase sunt suprasolicitate și mulți părinți aduc copilul aici fără să fie nevoie, riscând astfel să plece cu el acasă mai bolnav decât era. Se poate evita situația aceasta de supraaglomerare a camerelor de gardă mergând la medicul de familie sau pediatru”, scrie vedeta pe blogul ei, www.elacraciun.ro.

 Ela Crăciun a aflat de la Dr. Laura Ion, Medic Primar Pediatrie, care sunt simptomele care trebuie să ne trimit la urgență în cazul copiilor.

 Când trebuie să te prezinți la camera de gardă

  • copilul nu prezintă o afecțiune banală;
  • vârsta copilului e foarte mică;
  • febra, o temperatură de peste 38 de grade Celsius este considerată febră la sugarii până în 4 luni. O temperatură de 38,5 grade Celsius este considerată febră pentru sugarii mari. Pentru copii cu vârsta de peste 1 an ar trebui să ne îngrijoreze o temperatură de 39 – 39,5 de grade Celsius;
  • alegia – dacă copilul consumă vreun aliment care îi provoacă apariția unor leziuni cutanate, roșii de obicei, intens pruriginoase. Trebuie să se prezinte de urgență la camera de gardă pentru că complicația cea mai mare ar fi șocul anafilactic și deces;
  • orice tip de rană, rană deschisă;
  • durerea abdominală însoțită de vărsături și scaune diareice, dar și imposibilitatea copilului de a se alimenta. Aceasta ar putea duce la o stare gravă de dezhidratare care atunci când este gravă poate duce la  convulsii, comă, sau chiar deces.
  • când copilul are convulsii: Convulsia este reprezentată prin pierderea stării de constiință, la copii mici între 6 luni și 5 ani. Acest lucru se poate întampla în timpul unei infecții banale, dar care să meargă cu febra mare – practic să fie o convulsie-febrilă;
  • copilul este fie cu ochii închiși sau plafonarea privirii (adică cu ochii deschiși și se uită în sus) fie cu contractura maxilarului, poate avea un tremur al mâinilor și picioarelor. Pentru părinți sigur este un moment terifiant și trebuie să meargă la camera de gardă;
  • un alt motiv de prezentare la camera de gardă ar fi traumatismele, mai ales când se soldează cu fracturi și cu fracturi deschise;
  • a suferit un traumatism cranio-cerebral: prin cădere din pătuț când este mai mic sau vreun accident la locul de joacă, de asemenea trebuie să ne prezentăm la medic.

De obicei, în cazurile grave, copilul își pierde starea de conștiență. După traumatism, copilul poate să verse în jet, să fie somnolent, să nu răspundă la stimuli.

 În momentul în care ne hotărâm să mergem cu copilul la camera de gardă trebuie să ținem cont că acolo vin copii cu probleme mai grave de sănătate, iar dacă copilul nostru nu are o problemă atât de importantă și poate să suporte o amânare până când facem rost de o programare la medicul de familie sau medicul pediatru, atunci ar fi mai bine să așteptăm. Riscul de a contacta alte boli este mai mare în situația în care mergem la camera de gardă”, a scris vedeta pe blogul ei.