Cum sa obtii ceea ce iti doresti la locul de munca (in cinci pasi)

De-a lungul adolescentei ai tot auzit ca trebuie sa iti alegi o cariera pe care sa o iubesti si un job care sa te faca fericita. Si, atunci cand chiar ajungi sa ai aceste doua lucruri in viata de adult, evident ca apar alte nemultumiri legate de locul de munca. Din fericire pentru tine, pentru a le remedia, de cele mai multe ori, tot ce trebuie sa faci este sa urmezi cativa pasi simpli.

Cu totii stim cat de frustrant este sa vrei ceva diferit de la jobul tau si sa stii ca singurul mod in care poti obtine ceea ce iti doresti este sa vorbesti direct cu sefii tai. Vestea buna este ca, fie ca e vorba despre o marire de salariu, mai mult timp liber sau posibilitatea de a lucra de acasa, le poti obtine cu siguranta.

Iata cum trebuie sa procedezi:



Pasul 1. Defineste ceea ce iti doresti

Evident ca nu vei putea obtine ceea ce iti doresti daca nu stii sa formulezi exact ce iti doresti. Dar, inainte de a face o lista, trebuie sa definesti exact de ce iti doresti acel lucru si de ce il meriti. Trebuie sa iti iei o perioada de timp pentru a te gandi foarte bine la ceea ce vrei cu adevarat, dar si la ceea ce ai nevoie de fapt. Este foarte important insa sa iei in calcul si posibilitatea ca politica companiei sau fisa postului sa nu permita ceea ce ti-ai dorit tu.

De exemplu, nu in toate companiile iti poti construi un program de lucru flexibil, pentru ca nu e fezabil in toate domeniile.

Pasul 2. Pregateste-te din punct de vedere psihologic

Cheia pentru a obtine ceea ce iti doresti de la jobul tau este sa iti faci un plan pentru cum ai de de gand sa procedezi. Daca doresti un program flexibil, de exemplu, trebuie doar sa ceri acest lucru superiorilor tai.

Stim cu totii ca poate fi destul de dificil sa vorbesti cu seful. De fapt, este destul de normal sa fii agitata si sa nu te simti prea confortabil sa mergi la superiorul tau si sa ii ceri sa schimbe ceva referitor la locul tau de munca. Poti face totusi ceva ca sa-ti fie mai usor. Accepta faptul ca este dificil sa iti exprimi nemultumirile, dar, de asemenea, trebuie sa realizezi ca cel mai rau lucru care se poate intampla este sa fii refuzata. Nimeni nu a murti din cauza unui raspuns negativ. Cu siguranta vei regreta mai mult daca nu lupti pentru ceea ce isi doresti, iar prin tacere nu vei obtine nimic.

Pasul 3. Creeaza un plan

In acest punct, dupa ce ai acceptat faptul ca trebuie sa ceri ca sa primesti, trebuie sa formulezi un plan dupa care vei aduce argumente solide care sustin ceea ce iti doresti. Cand esti gata sa vorbesti cu seful tau, fii pregatita sa raspunzi acestor intrebari:

  • De ce iti doresti acest lucru?
  • Cum te va face acest lucru un angajat mai bun?
  • Care vor fi beneficiile aduse companiei in urma acestei schimbari?

De retinut este faptul ca intotdeauna compania va fi cel mai important lucru pentru seful tau. Chiar daca angajatii fericiti sunt productivi, totul trebuie sa fie benefic pentru companie, in cele din urma. Folosind din nou exemplul cu programul flexibil, ai putea spune ca acest tip de program te va face un angajat mai bun pentru ca ai fi mai relaxat si mult mai productiv.

Gandeste-te din punctul de vedere al sefului tau atunci cand iti pregatesti argumentele, dar si la ce contraargumente poti astepta de la el. Fii gata pentru o respingere si pentru o mica rezistenta din partea lui, mai ales daca ceri un lucru pe care nimeni altcineva nu l-a cerut. De asemenea, trebuie sa alegi cu grija un moment potrivit pentru discutia cu seful tau.

Pasul 4: Practica, practica, practica

Poate vei crede ca este un gest stupid, dar repetitia discursului tau in oglinda din baie, te va ajuta sa auzi raspunsurile si argumentele pe care le-ai pregatit cu voce tare si vei sti la ce mai ai de lucrat.

Acest lucru iti permite, de asemenea, sa testezi diferite indicatii de conversatie, precum tonul vocii, care este cel mai important aspect. Seful tau ar putea sa spuna imediat, da, sau ai putea primi un refuz dur. Repeta fiecare dintre aceste optiuni si modul in care vei raspunde. Fii pe deplin pregatit sa elaborezi motivele pentru care ceri ceea ce doresti, cum va face un angajat mai fericit si mai eficient si cum va fi bine pentru companie.

Pasul 5: Intreaba-ti seful

Dupa ce te-ai gandit la ceea ce iti doresti, ai stabilit un plan, te-ai pregatit pentru discurs si ai exersat, esti pregatita pentru marea intalnire cu seful tau. Trebuie sa fii increzatoare si sa-ti amintesti ca ceea ce urmeaza sa ceri te va face un angajat mai relaxat si bineinteles, mult mai productiv pentru companie.

Text: Iulia MIRICA