10 sfaturi care ne pot alina suferinta din iubire

Atunci cand iubim, dragostea pentru partenerul de viata se intipareste profund in fiinta noastra, sub forma de amintiri, in ceea ce specialistii numesc memorie fiziologica, prin cele cinci simturi, in special prin vaz si atingere.

Cand repetam constant unele actiuni, cateodata de mai multe ori pe zi, se realizeaza conexiuni neuronale foarte puternice, iar stratul de mielina intareste comportamentul si acel ritual pana la un nivel foarte puternic, impregnandu-l in subconstient, explica psihologul Alexandru Plesea, cunoscut opiniei publice ca “Antrenorul Mintii”, legaturile emotionale profunde care se formeaza intr-un cuplu.



Suferinta va fi resimtita pe plan fiziologic

De aceea, cand intervine o despartire, crede psihologul Alexandru Plesea, tot bagajul emotional inmagazinat este foarte greu de dislocat, iar suferinta va fi resimtita pe plan fiziologic. Persoana in cauza isi va reaminti, prin acele conexiuni neuronale, de clipele petrecute alaturi de persoana iubita, moment in care va fi incercat de frustrare si de dorul puternic.

“Oricat de spirituali ne-am considera, corpul nostru secreta hormoni, creierul nostru trimite corpului <electricitate>, in urma careia se produc reactii chimice la unele socuri mai puternice. Toata durerea noastra cauzata de despartirea de persoana iubita are explicatii stiintifice. Acele mici impulsuri ale creierului sunt reactii ale amintirilor inmagazinate in memoria noastra fiziologica. In decursul unei relatii, adunam in acea cutiuta, emotii puternice, prin orice privire pe care o aruncam persoanei iubite, prin orice atingere, prin orice sarut. Cand s-a produs ruptura cuplului, mintea noastra va elibera amintiri din memoria fiziologica, iar toate impulsurile trimise corpului vor fi dureroase, iar durerea principala se va resimti cel mai puternic la nivelul pieptului, acolo unde se petrec cele mai multe reactii chimice din corp”, afirma Alexandru Plesea, psihoterapeut, hipnoterapeut si trainer in programare neuro-lingvistica.

Cum putem sa ne eliberam de obiceiurile toxice care ne „otravesc‟ viata?

Chiar daca suferinta din dragoste nu poate fi evitata, psihologul este de parere ca se poate depasi mai usor aceasta suferinta daca cei doi parteneri sunt dispusi sa inceapa un proces al autocunoasterii individuale.

Specialistul considera ca suferinta vine atunci cand nu ne cunostem suficient de bine, cand nu ne cunostem si nu ne intelegem reactiile si starile. Pentru a perfectiona o relatie, omul trebuie sa invete sa-si controleze el reactiile si starile, si sa nu le lase pe acestea sa-i distruga relatia. Psihologul Alexandru Plesea ofera cateva sfaturi care ne-ar putea tine departe de suferinta sau macar sa o aline:

10 sfaturi care privesc atat comportamentul din timpul relatiei, cat si pe cel de dupa incheierea acesteia

  1. Nu uita sa aduci spontaneitate si spirit ludic (joaca) in relatia ta;
  2. Priveste in ochi persoana iubita, cel putin 3 secunde, ori de cate ori poti;
  3. Nu pune conditii, nici in timpul relatiei, nici dupa incheierea ei;
  4. Accepta suferinta, nu fugi de ea, astfel vei ajunge sa te cunosti mai bine;
  5. Cauta sa fii multumit(a) cu ceea ce exista;
  6. Nu transforma suferinta intr-un mod de a primi atentie de la altii;
  7. Nu-ti imagina lucruri despre partener, ci pune intrebari si fii sincer(a);
  8. Opreste instinctul de a exprima emotii sau stari negative in relatia ta;
  9. Vorbeste asertiv si calm, chiar daca situatia e tensionata;
  10. Nu te identifica cu problemele celuilalt, ci cauta solutii si ajuta-l cu optimismul tau.

Text: Oana Baltoc

Sursa foto: Google Images