De ce este benefică quercitina bolnavilor de COVID-19?

 

Ce este quercitina? Quercitina este un compus natural care a devenit foarte căutat în ultima perioadă. Se spune despre aceasta că funcționează ca un inhibitor specific al coronavirusului Sars-CoV-2, fapt pentru care tot mai mulți medici o recomandă.

Cercetătorii spanioli au descoperit că substanța acționează asupra uneia dintre proteinele cheie, 3CLpro, care este responsabilă pentru multiplicarea agentului patogen.

Italianul Bruno Rizzuti, coordonatorul echipei de cercetători din Zaragoza și Madrid, a precizat pentru o publicație italiană că: “Simulările pe computer au arătat că quercitina se leagă exact de locul activ al proteinei 3CLpro, împiedicându-l să-și îndeplinească corect funcția. Deja, în acest moment, această moleculă este la același nivel cu cele mai bune antivirale folosite în prevenirea infectării cu coronavirus,  însă niciuna dintre acestea nu este aprobată ca medicament.”

Studiul Consiliului Național de Cercetare italian realizat împreună cu cercetătorii spanioli mai arată că molecula:  “Este prezentă din abundență în legumele obișnuite, precum caperele, ceapa roșie și ridichia, și este cunoscută pentru proprietățile sale antioxidante, antiinflamatoare, anti-alergice și anti-proliferative. Proprietățile sale farmacocinetice sunt, de asemenea, cunoscute și este foarte bine tolerată de om”.

În rândul specialiștilor, quercitina este acum cunoscută pentru proprietățile sale miraculoase antioxidante, antiinflamatoare și anti-alergice. Experții mai spun că ea poate fi ușor modificată pentru a dezvolta o moleculă de sinteză și mai puternică, astfel încât să se apeleze cu încredere la ea în cazul tratării persoanelor cu forme grave de COVID-19.



Beneficiile quercitinei

Pe lângă rolul important pe care îl joacă în lupta cu coronavirusul, quercitina este recomandată și ca supliment alimentar pentru că:

  1. Întărește sistemul imunitar, prevenind astfel îmbolnăvirile;
  2. Luptă împotriva radicalilor liberi cu ajutorul proprietăților antioxidante care protejează corpul, îmbunătățind totodată și acțiunea vitaminei C;
  3. Are efect anti-inflamator;
  4. Menține sănătatea aparatului cardio-vascular prin reducerea tensiunii sistolice și diastolice. Potrivit unui studiu, 500 mg de quercitină administrată zilnic persoanelor diabetice le-a redus acestora tensiunea arterială sistolică și diastolică;
  5. Sustine sănătatea sistemului nervos;
  6. Ajută organismul împotriva reacțiilor alergice, blocând astfel eliberarea unor compuși precum histamina, leucotriene, prostaglandine la nivel vascular, gastrointestinal, bronșic, cutanat, cerebral, ocular;
  7. Previne îmbătrânirea prematură;
  8. Crește performanța fizică, corpul devenind astfel mai puternic și mai energic;
  9. Are proprietăți antibacteriene la nivelul pielii, al sistemului digestiv și respirator, dar și al celui urinar;
  10. Scade nivelul de colesterol din organism.

Unde se găsește quercitina?

Pe lângă suplimente, fiind un compus natural, quercitina se regăsește în numeroase fructe, plante și legume. De exemplu, printre principalele alimente bogate în  quercitină se numără: fructele de pădure, merele, cireșele, ceapa roșie, roșiile, ridichile, caperele, ardeiul verde și galben, strugurii roșii, kale, broccoli și citricele.

De asemenea, vinul rosu și ceaiul negru conțin quercitină. Iar în plante, aceasta se regăsește în ginkgo biloba și scoarță de stejar. Numele flavonoidului este folosit încă din 1857 și este derivat din quercetum (pădure de stejar), după genul de stejar Quercus. 

Cantitatea de quercitină din alimente depinde mult și modul în care au fost cultivate și crescute acestea. Potrivit cercetărilor, roșiile bio, de exemplu, conțin cu 79% mai multă quercitină decât cele din comerț.

Doza zilnică de quercitină pe care o persoană o poate administra este de 1000 mg. Rar se poate întâmpla ca o persoană care consumă în exces molecula să aibă reacții adverse, precum: dureri de cap, greață sau o senzație de furnicături la nivelul mâinilor și picioarelor.

Așadar, deși quercitina poate fi considerată un bun candidat pentru optimizarea și dezvoltarea unui remediu eficient împotriva Sars-CoV-2, aceasta trebuie administrată doar la recomandarea unui medic, care este la curent cu eventualele probleme medicale.

Text: Bettina Cristea