Din secretele unui par sanatos…

22Din pacate, am realizat cu stupoare ca majoritatea femeilor nu acorda suficienta atentie celui mai important atu al seductiei: PARUL. Prezentul ne „obliga” practic sa apelam la tot felul de substante chimice, la aparate pentru indreptarea/ondularea/uscarea parului, ce duc la pierderea volumului, la electrizare si la deteriorarea acestuia. Totusi, daca tii cu adevarat la podoaba ta capilara, poti contracara efectele negative cauzate de hairstylingul repetat, apeland cu incredere la sfaturile noastre prezentate mai jos.

 

Spune NU parului aspru!
Parul aspru este intotdeauna un par suprasolicitat. Printre cauzele care duc la asprirea parului se numara: folosirea uscatorului de par, utilizarea in mod frecvent a placilor pentru indreptarea parului, dar si administrarea anumitor medicamente si dietele sarace in vitamine. Toate acestea sunt responsabile pentru textura uscata a parului tau. Pentru evitarea acestor neplaceri, foloseste un sampon 2 in 1, cu efect hidratant, care sa nu incarce firul de par. Samponul cel mai potrivit este cel pe baza de ingrediente naturale, care contine uleiuri esentiale. Daca esti genul de persoana care isi aplica de doua ori samponul pe par in cadrul aceleiasi spalari, inceteaza sa mai faci asta, deoarece aplicarea repetata de sampon nu face decat sa suprasolicite si mai mult parul.

In plus, parul nu trebuie pieptanat niciodata ud, deoarece acest lucru duce la ruperea firului. In momentul in care parul s-a uscat, in mod natural si nu cu ajutorul uscatorului de par, se recomanda folosirea unui pieptene din lemn cu dinti rari, pentru a evita electrizarea si ruperea firelor de par.

Aceeasi nuanta a parului pentru mai mult timp 

Fara ingrijire, culoarea parului dispare in mod inevitabil, sau chiar mai rau, isi poate schimba nuanta, ducand la tonuri inestetice ale culorii initiale. Pentru inceput, avand in vedere ca este primavara, parul trebuie protejat de actiunea razelor de soare, deoarece acestea pot cauza oxidarea culorii. Pentru ca parul tau sa nu-si piarda culoarea, este de preferat ca, atunci cand iti speli parul, sa folosesti un balsam leave-in special, care nu necesita clatire si care contine filtru de protectie UV. De asemenea, recomandat este sa folosesti apa din ce in ce mai rece atunci cand te speli pe cap. De ce? Pentru ca substantele chimice din compozitia vopselelor sunt foarte sensibile la apa calda provocand decolorarea parului. In plus, trebuie neaparat sa folosesti produse de ingrijire speciale pentru parul vopsit. Astfel de produse au capacitatea de a-ti proteja firul de par si de a-ti mentine cat mai mult timp culoarea vie a parului.

Caderea parului: o amintire
Stresul, oboseala, depresiile, variatiile sezoniere, sarcina si excesul de sebum pot provoca un dezastru estetic prin cantitatea de par pierduta. Pentru a evita aceasta neplacere trebuie sa incepi sa iei suplimente. Printe cele mai bune suplimente se numara Vitamina B6 si zinc, deoarece sunt necesare daca stilul tau alimentar nu iti asigura suficient sprijin in lupta cu caderea parului. Totodata, lipsa vitaminei A duce la caderea si degradarea parului.

In plus, este recomandat consumul suplimentelor alimentare persoanelor care nu au un regim de viata echilibrat.

Uita de matreata!
Cauza principala a aparitiei matretii tine de folosirea excesiva a sampoanelor de tip detergent, care duc la ingrasarea parului si la iritarea pielii capului. Totodata, aparitia matretii este cauzata si de anumite boli ale pielii cum ar fi dermatita seboreica, eczema sau psoriazis. Acest fenomen apare in urma caderii masive a celulelor moarte ale pielii la nivelul scalpului. Trebuie stiut faptul ca scalpul sanatos se reinnoieste la fiecare 3 saptamani, iar aparitia matretii este cauzata de inflamarea scalpului, ducand astfel la accelerarea detasarii epidermelor. Desi matreata nu poate fi vindecata in intregime, cel mai simplu si la indemana remediu este folosirea unui sampon special impotriva matretii, deoarece acesta contine anumiti agenti care ajuta la controlarea si prevenirea matretii.

In plus, pentru a nu irita si mai mult scalpul, samponarea trebuie sa se faca mereu prin miscari blande, usoare, circulare, pentru a activa circulatia de la nivelul scalpului, ajutand astfel la regenerarea celulelor afectate.

Ceea ce mananci se reflecta in sanatatea parului tau

Frumusetea parului tau depinde si de ceea ce mananci. Consuma proteine si alimente bogate in fier, zinc, calciu precum branzeturi, carne slaba, oua. Carnea este o sursa importanta de zinc, fier, proteine, vitamina B6, vitamina B12, nutrienti care au un rol major in prevenirea caderii parului. Si fructele joaca un rol important in mentinerea sanatatii parului, in special citricele. Datorita continutului bogat de vitamina C, citricele sunt implicate in sinteza de colagen si ajuta la absorbtia de fier, esential in cresterea sanatoasa a firului de par. Nu uita, insa, si de proteine! Daca dieta ta este saraca in proteine, acest lucru se va resimti la nivelul parului, acesta devenind casant si fragil.

 

Text: Andreea Popescu