Dismenoreea: de ce apar durerile menstruale

Dismenoreea este o afectiune care desemneaza durerile din timpul menstruatiei, dureri localizate la nivelul abdomenului inferior. Conform studiilor, aproximativ 50% dintre femeile aflate in perioada fertila se confrunta cu dismenoree, majoritatea avand varsta pana in 25 de ani.

Exista cazuri cand dismenoreea provoaca dureri foarte puternice care impiedica persoana in cauza sa-si desfasoare activitatile zilnice. In aceasta situatie se regasesc aproximativ 10% din femeile care sufera de durere menstruala.



>>> Ranile pe colul uterin: de ce apar si cum se trateaza

Factorii de risc

Varsta este principalul factor de risc, dismenoreea afectand cu precadere tinerele pana in 20 de ani. De asemenea, femeile cu un flux menstrual abundent se confrunta cu dismenoree, dar si cele care inca nu au nascut. Pe de alta parte, fumatul, depresia si starile anxioase, stresul sau lipsa activitatii fizice sunt factori de risc care provoaca aparitia disconfortului menstrual.

Cauzele durerilor menstruale

Excesul de prostaglandine, substante asemanatoare unor hormoni, care provoaca contractiile muschilor uterini in vederea eliminarii mucoasei, reprezinta prima cauza a dismenoreei. Aceasta disfunctie a ciclului ovulator poate fi, de asemenea, provocata si de un deficit de vascularizare, insa fara a fi legata de o afectiune a organelor genitale. Aceste cauze stau la baza dismenoreei primare. Pe de alta parte, putem vorbi despre o dismenoree dobandita, denumita secundara, ale carei cauze pot fi o serie de afectiuni ca endometrioza, boala inflamatorie pelvina, fibromul si polipii uterini, tulburarile hormonale sau o anomalie legata de forma sau pozitia uterului.

>>> Menopauza prematura: atentie la factorii de risc

Simptomele dismenoreei

Simptomele se manifesta la nivelul abdomenului inferior prin crampe puternice care iradiaza in zona si sunt diferite ca intensitate de la o femeie la alta. De obicei apar in primele ore de la inceputul menstruatiei si se pot manifesta chiar si pe intreaga durata. Crampele pot fi insotite de transpiratii abundente, dureri de cap, dureri de sani si de spate, dar si de ameteli, stari de lesin, varsaturi, greata sau diaree.

Tratamente si remedii

Dismenoreea secundara are ca singura rezolvare tratarea cauzei care a produs-o. In urma unui control ginecologic, medicul va prescrie tratamentul necesar pentru vindecarea afectiunii ce sta la baza sa. Daca vorbim de dureri menstruale asociate cu alte cauze, atunci se recomanda o dieta sanatoasa, relaxare si odihna in perioada menstruala. De asemenea, pentru reducerea disconfortului se recomanda mentinerea unei igiene intime corecte si administrarea de calciu si antiinflamatoare nesteroidiene. Totodata, baile in apa calda si compresele calde cu sare puse pe zona abdomenului pot ameliora durerile. Femeile care se confrunta cu aceasta problema frecvent ar trebui sa nu mearga desculte pe pardoseli reci si nici sa se aseze direct pe pamant, ciment sau lemn umed, fara protectie. Ca metode de preventie, se recomanda a se bea inainte de perioada menstrei ceai de zmeura, ceai de ghimbir si ceai de busuioc, aproximativ doua cani pe zi. Anticonceptionalele au un rol important in schema de tratament, dar trebuie luate doar la recomandarea medicului ginecolog.

>>> Iata cele mai puternice remedii naturale contra durerilor menstruale!

De retinut!

Durerile menstruale sunt mai intense in perioada pubertatii si se amelioreaza odata cu inaintarea in varsta sau dupa prima sarcina.

Text: Madalina Manole