Menopauza prematura. Cauzele care duc la oprirea timpurie a menstruatiei

Menopauza este o etapa cat se poate de fireasca care intervine la un moment dat in viata fiecarei femei, insa, in cazul menopauzei premature, numita si insuficienta ovariana prematura, vorbim de o afectiune ale carei urmari sunt destul de grave si trebuie tratate ca atare.

Menopauza reprezinta incetarea menstruatiei si, in conditiile unui stil de viata organizat si unui organism sanatos, aceasta trebuie sa se instaleze dupa varsta de 50 de ani. Daca simptomul apare pana la varsta de 40 de ani, atunci vorbim de menopauza prematura, situatie care apare la aproximativ 5% din populatia feminina a lumii.



Menopauza precoce: factori de risc

Cauzele menopauzei premature

Cea mai frecventa cauza se afla in stransa legatura cu sistemul imunitar si anume este vorba de bolile autoimune, cand organismul ataca, din greseala, ovarele, si le impiedica sa elibereze hormoni. Genetica reprezinta si ea o latura importanta, femeile care au un risc familiar de menopauza se pot confrunta la randul lor cu aceasta problema. De asemenea, defectele cromozomiale, problemele congenitale si anumite infectii virale, ca, de exemplu, oreionul sau tuberculoza, pot stimula instalarea timpurie a menopauzei. Fumatul si epilepsia se afla si ele pe lista cauzelor, alaturi de tratamentele chimice anticancer, chimioterapia si radiofrecventa. Menopauza prematura poate fi indusa si atunci cand, existand riscul cancerului, ovarele sunt extirpate si, automat, menstruatia inceteaza.

Cum sa ai o viata sexuala sanatoasa chiar si la menopauza

Semnale de alarma

In primul rand, un prim indiciu al instalarii menopauzei premature sunt ciclurile menstruale neregulate si sangerarile abundente. Pe de alta parte, cel mai frecvent simptom, care este intalnit la peste 80% din femei, este aparitia bufeurilor, acele valuri de caldura care invadeaza organismul insotite, in unele cazuri, si de transpiratie abundenta. Ovarele produc mai putin estrogen, ceea ce determina aparitia uscaciunii vaginale, pielea si ochii se usuca, scade libidoul si pot aparea tulburari de somn. O alta manifestare a menopauzei premature este incontinenta urinara. Totodata femeia poate fi incercata de schimbari mari de dispozitie, de la stari de irascibilitate si pana la stari depresive moderate.

De ce este periculoasa menopauza prematura?

Menopauza se instaleaza atunci cand se epuizeaza rezerva de foliculi cu care ne-am nascut, -acestia fiind responsabili de formarea ovulelor, si, astfel, ovarele nu mai produc hormoni. De aici, prima si poate cea mai dureroasa urmare pentru unele femei, este faptul ca devin infertile. De aceea este recomandat a fi consultat medicul pentru a se face intocmai distinctia intre amenoree, intreruperea temporara a menstruatiei, si menopauza precoce. Dincolo de acest aspect, vizita la medic este obligatorie la instalarea menopauzei, deoarece repercusiunile sunt de natura a afecta sanatatea. Pe langa predispozitia la cistite, favorizarea maladiei Alzheimer si riscul crescut de a dezvolta cancer de colon, menopauza prematura implica si alte consecinte serioase care necesita tratament de lunga durata. In aceasta categorie intra subtierea oaselor si instalarea osteoporozei dar si aparitia bolilor cardiovasculare. Studiile arata ca o femeie care se confrunta cu menopauza prematura prezinta un risc de doua ori mai mare de a suferi infarct sau accident vascular cerebral. In anumite cazuri, menopauza timpurie poate afecta puternic psihicul unei femei, aceasta avand nevoie de consiliere psihologica.

Menopauza la barbati: tot ce trebuie sa stii despre ea

Tratamente si remedii

In incercarea de a minimiza urmarile, alimentatia sanatoasa si miscarea fizica sunt principalele recomandari ale medicilor in cazul menstruatiei precoce. Totodata, se recomanda o terapie de substituire hormonala, dar si geluri, creme si lubrifianti vaginali pentru preventia uscaciunii vaginale. Infertilitatea dobandita astfel nu se poate trata, insa, femeile care isi doresc copii si se confunta cu menopauza prematura, pot apela la tehnici de reproducere asistata. Pe de alta parte, pentru a ameliora simptomele, se indica un consum ridicat de telina, soia, fasole, lemn-dulce, pasiflora, valeriana, salvie, sunatoare, capsuni, rodie, coacaze, smochine, sparanghel, brocolli si sfecla.

Atentie! Menopauza prematura, cu toate ca este o afectiune grava tocmai prin instalarea timpurie, nu trebuie privita ca o condamnare si nici nu trebuie sa anihileze feminitatea si libidoul.

Farmacistii Catena recomanda produsul EstroPlus. Daca iti doresti sa combati efectele menopauzei, atunci cu siguranta vei fi incantata de suplimentul alimentar EstroPlus! Mai multe detalii despre produs gasiti aici.

Text: Madalina Manole