Ranile pe colul uterin: de ce este important sa le tratezi la timp?

Din ce in ce mai multe femei descopera la controale medicale de rutina ca au rani pe col. Acest lucru provoaca in mod firesc ingrijorari, mai ales ca tendinta este de a asocia ranile pe col cu riscul de aparitie a cancerului. Este important insa sa facem diferenta intre diversele tipuri de leziuni ale colului si sa stim ca, in cele mai multe dintre cazuri, acestea nu sunt de natura maligna si se pot trata.



Cauze si simptome

Ranile pe col apar cel mai frecvent la femeile de varsta fertila si sunt adesea asociate infectiei cu HPV. Acestea pot aparea insa si in urma unor traumatisme provocate de nastere, de folosirea tampoanelor intravaginale, de folosirea jucariilor sexuale sau in urma unui act sexual mai dur, dar si din cauza unor infectii bacteriene sau parazitare persistente.

In majoritatea cazurilor, ranile pe col nu au simptome vizibile, insa exista situatii cand apare o modificare a secretiei vaginale, sangerari intre menstruatii,  dureri la contactul sexual sau dureri lombare si pelvine. Cea mai buna metoda pentru a identifica o rana pe col este examenul Babes-Papanicolau. Tocmai pentru ca deseori nu exista simptome, este extrem de important sa efectuam acest test anual. Diagnosticarea precoce a ranilor pe col si urmarea unui tratament adecvat poate impiedica degenerarea acestora in cancer de col uterin.

Persoane predispuse la infectia cu HPV

Sa revenim insa la principala cauza a ranilor pe col: infectia cu HPV. Este bine de stiut ca exista peste 100 de tipuri de HPV (impartite in tulpini cu risc ridicat, risc mediu si risc scazut), insa cele mai periculoase sunt tulpinile 16 si 18, asociate cu cele mai multe cazuri de cancer de col uterin. Prezervativul nu ne poate proteja 100% de contactarea virusului HPV, de aceea peste 50% din femei sunt depistate cu o tulpina a acestui virus pe parcursul vietii.

Atentie! Si tu faci vara aceste greseli de igiena intima!

Cele mai predispuse sunt persoanele care isi incep viata sexuala devreme, cele care au multi parteneri sexuali sau care au un partener ce a avut anterior numeroase partenere sexuale, dar si persoanele cu imunitate scazuta. In mod normal, sistemul nostru imunitar este capabil sa elimine singur virusul HPV, insa exista si cazuri in care acest lucru nu se intampla si astfel virusul duce la aparitia displaziei cervicale sau a ranilor pe col, asa cum sunt numite in mod curent.

Tipuri de leziuni

Exista mai multe tipuri de leziuni pe col, enumerate in continuare in ordinea gravitatii lor: ASC (celule atipice scuamoase), LSIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad scazut), HSIL (leziune intraepiteliala scuamoasa de grad inalt), carcinom scuamos sau adenocarcinom in situ.

Sanatatea intima a cuplului: probleme care diminueaza dorinta sexuala

In urma descoperirii unei astfel de leziuni la testul Babes- Papanicolau, se recomanda, de obicei, genotiparea HPV (pentru a verifica daca exista o infectie cu HPV si ce tip de tulpina este implicata), precum si examenul colposcopic (in urma caruia medicul isi poate da seama cat de avansata este leziunea si ce tratament trebuie urmat).

Sfatul specialistului

In general, in cazul leziunilor de grad scazut se recomanda un tratament pentru stimularea imunitatii, pentru a ajuta corpul sa elimine virusul, si monitorizarea evolutiei acestora. In cazul leziunilor mai grave, se recomanda de obicei cauterizarea ranilor sau excizia portiunii afectate, pentru a preveni aparitia cancerului de col uterin. Si partenerul trebuie tratat in cazul depistarii infectiei cu HPV. Riscurile sunt insa minore in cazul barbatilor, acestia fiind, in cele mai multe cazuri, doar purtatori.

„Prin diagnostic precoce si tratament potrivit, majoritatea cazurilor de displazie cervicala sunt rezolvate. Fara tratament, displazia cervicala severa poate degenera in cancer invaziv. Poate dura pana la 10 ani sau mai mult pentru ca o displazie cervicala sa degenereze in cancer invaziv”, conform doctorului Andreea Stavri, medic specialist obstetrica-ginecologie.

Factori de care depinde tratamentul

Tratamentul displaziei cervicale depinde de mai multi factori, incluzand severitatea afectiunii si varsta pacientei. Pentru displazia moderata se poate adopta o conduita observationala. In caz de persistenta a leziunii sau virare in leziune mai severa, se impune tratamentul. Acesta poate presupune electrorezectie cu acul diatermic, conizatie, proceduri de criochirurgie si chiar histerectomie, enumera doctorul specialist.

Farmacistii Catena recomanda Idelyn Beliema Effect, sub forma de comprimate vaginale, pentru tratamentul infectiilor fungice sau bacteriene. Reduce senzatiile de mancarime si arsura, secretiile vaginale si mirosul neplacut, reface echilibrul florei vaginale si stopeaza dezvoltarea bacteriilor si a ciupercilor. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Bianca Badescu