Un lucru este clar in ceea ce priveste decizia de a te muta impreuna cu iubita/iubitul tau: esti pregatit/pregatita pentru asta? Raspunsul nu e chiar simplu si e bine sa pui in balanta situatia inainte de a lua o hotarare in aceasta privinta. Sunt cupluri care se muta impreuna dupa o saptamana, 10 zile, 3 luni, 1 an sau chiar dupa 3 ani de relatie. Toti vor avea aceeasi problema: convietuirea in doi.
E foarte adevarat ca, odata ce va mutati impreuna, convietuirea in doi poate fi si un test al relatiei voastre, insa nu grabiti desfasurarea evenimentelor fiindca e posibil sa influentati rezultatul. Judeca: Iti doresti cu adevarat sa va mutati impreuna sau e tentanta ideea ca te asteapta cineva cand te intorci acasa? Nu cumva nu mai ai niciun chef sa mergi pana in cealalta parte a orasului sa dormi la el/ea asa ca preferi sa va mutati impreuna?
In afara de asta mai sunt si aspectele materiale, te-ai gandit? Sanatos este sa-ti pastrezi independenta financiara si sa ai pregatit mereu “planul B” (casa ta, parinti, prieteni). Nu-ti asuma riscul de a deveni dependenta/dependent financiar sau imobiliar de el/ea.
Daca in studentie aveati timp pentru relatia voastra si nu conta cand si unde va intalneati, acum cand lucrati cate opt ore pe zi reusiti cu greu sa va mai vedeti. Solutia? Va mutati impreuna. La inceput poate sa fie perfect si poate continua asa, dar depinde… problemele apar oricum cand doi oameni locuiesc impreuna. Putin cate putin apar micile scandaluri.
Subiecte: Cine spala vasele? Cine duce gunoiul? Cine scoate cainele? Cine spala pe jos, sterge praful si da cu aspiratorul? La ce film/program tv ne uitam? Cine tine telecomanda? Fiecare are obiceiuri la care nu este dispus sa renunte oricum. Oricum inseamna compromisuri de genul: astazi speli tu vasele, maine fac eu curat sau astazi ne uitam la filmul meu de dragoste iar maine seara te uiti tu la horror (varianta salvatoare ar fi sa aveti doua televizoare).
Orice ati face si oricum ar fi, nu va “scoateti ochii” cu raspunsuri de genul: “E televizorul meu si ne uitam la ce am eu chef!” sau “E casa mea si fac ce vreau!“. Aveti toate sansele nu numai sa va separati cu casa, ci sa va despartiti definitiv. Din momentul in care ati decis sa locuiti impreuna, totul e la comun si ce e al tau e si al lui.
Mare grija la capitolul cheltuieli. Cel mai bine este sa stabiliti din primul moment cum si in ce fel se impart costurile de intretinere, hrana, consumabile etc si atunci nu ar trebui sa aveti probleme. Conteaza foarte mult gradul de toleranta dintre voi doi, felul in care stiti si capacitatea de a face compromisuri si mai conteaza cat de mult va iubiti… cel putin o perioada. Ar fi foarte bine ca fiecare sa aiba “coltisorul” lui si numai al lui, unde poate sa-si puna ce vrea si cum vrea.
Comunicarea si respectul reciproc sunt doi factori foarte importanti in momentul cand va mutati impreuna. Doi oameni au conceptii si valori diferite iar asta implica multa comunicare si respect daca vreti sa rezistati sub acelasi acoperis.
Invata sa-ti ceri scuze si sa ierti la randul tau. Toti facem greseli. Important este cum treci peste. Sunt destule lucruri si situatii care pot sta in calea fericirii convietuirii voastre atunci cand va mutati impreuna, dar depinde doar de voi doi cat le lasati sa aiba importanta. Esti gata sa te muti?
Text: Vladimir Toma