Gustul rau in gura: ce inseamna?

Sunt mai multi factori care declanseaza aparitia gustului amar in gura, nu este vorba doar de ingeratul unor alimente, precum usturoi sau ceapa. De obicei, alimentele care emana sulf modifica mirosul respiratiei.

Gustul rau in gura poate aparea la persoanele de toate varstele si, uneori, poate fi simptomul unei afectiuni medicale. Respiratia urat mirositoare este una dintre principalele cauze de gust rau in gura. Acestea pot fi favorizate de igiena orala precara, infectii sau chiar si de unele alimente, precum usturoiul. Daca vrei sa scapi de gustul rau in gura, trebuie sa incepi sa faci niste schimbari ale dietei si ale stilului de viata.



Cauze orale

De multe ori, prima pe lista cu vinovati este igiena precara. Periajul limbii este la fel de important ca periatul corect al dintilor, timp de cel putin doua minute. Altfel, daca gustul amar ramane mult timp in gura, risti sa-ti pierzi pofta de mancare si sa suferi de complicatii la nivel digestiv. Daca aceasta senzatie nu dispare dupa ce acorzi mai multa atentie igienei dentare, trebuie sa consulti un medic. Dar inainte de a ajunge la medic, vezi mai intai daca nu cumva iei unele medicamente care influenteaza aceasta problema sau ai alte afectiuni.

Diverse afectiuni

Racelile, infectiile sinusurilor si alte afectiuni respiratorii usuca gura si pot determina aparitia amarelii. Si pentru ca sunt infectii, ele sunt tratate cu pastile si creme care distrug fungii, la randul lor factori care declanseaza gustul neplacut. Dar efectul este temporar si dureaza pana cand infectia dispare din corp.

Sau cauza se poate gasi la ficat. Acesta secreta bila, un lichid amar care intervine in digestia lipidelor. Daca ai pe limba un strat albicios, gura e uscata, te simti obosita si ai dureri abdominale,mergi la medic. Foarte posibil sa ai vezica biliara inflamata.

Alte afectiuni care provoaca gust rau in gura sunt si hepatita,menopauza, refluxul gastroesofagian.

Printre cele mai ciudate simptome ale sarcinii se numpra si aparitia unui gust metalic in gura, care trece cu greu si pe care foarte multe femei si-l aduc aminte.

Medicamentele si suplimentele alimentare

De obicei, gustul rau apare din cauza antibioticelor, in special, dar si a antidepresivelor, care usuca gura. De asemenea, tratamentele chimioterapice dau acest efect advers. Trebuie sa stii ca si multivitaminele pot provoca senzatia de gust amar, mai ales cele care contin minerale, precum zinc, cupru, crom si calciu.

O alta cauza a gustului amar este deficienta de vitamine si minerale, mai precis de vitamina B12 si de zinc. Le poti gasi in alune, seminte de dovleac, ciocolata neagra, fructe de mare si oua.

Remedii naturale pentru gustul rau din gura

Pentru a ameliora gustul rau din gura si respiratia urat mirositoare, poti incerca acasa folosirea urmatoarelor ingrediente ce ajuta la pastrarea igienei orale:

  • Otetul de mere. Acesta ajuta la restabilirea pH-ului de la nivelul gurii, mentine sanatatea cavitatii orale si stimuleaza producerea de saliva.
  • Bicarbonatul de sodiu. Fiind alcalin, acesta neutralizeaza pH-ul acid din gura. Mai mult, indeparteaza placile bacteriene de pe dinti si limba, mentinand sanatatea orala.
  • Apa calda cu sare. Sarea are proprietati antiseptice naturale ce previn inmultirea bacteriilor din cavitatea bucala. Clatirea regulata a acesteia cu apa calda cu sare poate elimina gustul rau din gura.
  • Peroxidul de hidrogen cu apa. Aceasta substanta are un efect puternic antibacterian ce combate agentii nocivi ce pot determina aparitia gustului rau din gura.
  • Sucul de aloe vera. Acesta are proprietati antibacteriene si antiinflamatorii ce ajuta la vindecarea infectiilor cavitatii bucale si amelioreaza respiratia urat mirositoare.
  • Vitamina C continuta de lamaie reechilibreaza pH-ul din cavitatea bucala si elimina infectiile de la nivelul gurii.
  • Ceaiul verde. Acest tip de ceai este benefic pentru intreg organismul, chiar si pentru ameliorarea infectiilor orale. Pe langa acest lucru, ceaiul verde ajuta la eliminarea gustului rau si favorizeaza respiratia proaspata.

Pe langa aceste remedii naturale, este foarte important sa modifici si dieta. Alimentele consumate au un impact major asupra gustului din gura. Este indicat sa consumi cat mai multe fructe si legume, sucurile acestora, oua, peste, fasole, iaurt. De asemenea, trebuie sa eviti consumul unor alimente cu efecte puternice, precum usturoiul, ceapa, ardeiul iute, prajelile si dulciurile din comert.

Dr. Roxana Mateescu

Medic specialist geriatrie si gerontologie

Medicina estetica si anti-aging

E-mail: [email protected]