Alergii – 7 remedii naturale

Așa cum există alimente care pot cauza alergii, la fel există și alimente care le pot vindeca sau, cel puțin, ameliora simptomele. Dacă te confrunți cu strănut, nas înfundat, ochi roșii și iritați, înseamnă că eșți alergică. Pe lângă antihistaminicele recomandate de medic în funcție de alergenul la care ești sensibilă, există și o serie de alimente care combat eficient simptomele alergice.



Alergii și intolerante. Cu ce boli le confundăm?

Alimente picante

Alimentele și condimentele picante au rolul de a reduce secrețiile nazale și de a favoriza decongestionarea nasului, astfel încât, nu ar trebui să-ți lipsească din meniul zilnic. În această categorie intră piperul Cayenne, muștarul, ghimbirul, boiaua iute dar și ceapa și usturoiul.

Oțetul de mere

Oțetul de mere poate fi foarte eficient în combaterea simptomelor alergice, acesta având capacitatea de a reduce excesul de mucus. Pentru tratament trebuie diluată o lingură de oțet de mere într-un pahar cu apă. Se consumă de 3 ori pe zi. De asemenea, pentru o eficientă dublă se poate consumă de 3 ori pe zi o lingură de oțet de mere amestecată cu o lingură de suc de lămâie, o lingură de miere și apă.

K.O alergiilor de primăvară

Urzică

Urzică este recunoscută grație proprietăților sale antihistaminice puternice, astfel încât devine un aliat de încredere în lupta alergiilor sezoniere. Se recomandă consumul său sub formă de ceai, aproximativ două sau trei căni pe zi.

Uleiuri esențiale

Uleiurile esențiale de lavandă, eucalipt și mentă ajută în decongestionarea căilor respiratorii și sunt benefice întreținerii sănătății pulmonare. Pentru tratament se recomandă atât aromoterapia pe bază de aceste uleiuri, cât și aplicarea lor pe un șervet de bumbac și inhalara aromei degajate.

Alergii sezoniere -alte remedii

Citricele

Fructele bogate în vitamina C au rol antiinflamator și antihistaminic natural, prin urmare consumul zilnic al acestora întărește organismul în fața eventualelor alergii de sezon. Pe lângă citrice, portocale, lămâi, grepfruit sau mandarine, mai există o categorie de fructe, care, pe lângă conținutul mare de vitamina C, sunt bogate și în antioxidanți puternici. Acestea sunt kiwi, căpșunele, ananasul și o serie de legume verzi că brocolli sau spanacul.

Turmericul

Praful galben-portocaliu rezultat prin din măcinarea turmericului este dovedit a fi un remediu puternic în combaterea neplacutelor simptome de alergie. Acesta conține curcumina, un ingredient activ ce stimulează puternic sistemul imunitar și este eficient în decongestionarea nazală. Persoanele care nu sunt alergice la polen îl pot consumă amestecat cu miere. În fiecare dimineață, se ia pe stomacul gol, o linguriță de turmeric combinată cu o linguriță de miere. Este important că acesta să fie introdus în meniul zilnic, în calitate de condiment.

Mierea

Dacă nu ești alergică la polen, mierea poate fi un real ajutor în combaterea simptomelor alergice. Este recomandat ca tratamentul să debuteze cu cel puțin o lună înainte de începerea sezonului prielnic. Remediul este extrem de simplu și presupune consumarea unei linguri de miere, dimineață, pe stomacul gol.

Atenție! Evitați consumul alimentelor cu potențial alergen ridicat. În această categorie intră laptele, ouăle, cerealele, cartofii, zahărul și mezelurile.

 Text: Madalina Manole