Broccoli, un aliment minune

Broccoli, deși un aliment aparent hulit și neapreciat, mai ales în rândul copiilor, este o legumă cu adevărat sănătoasă, cu multiple calități.

Haideți să aflăm mai multe informații despre broccoli, astfel încât părinții să o cunoască mai bine și să o aprecieze la justa sa valoare și copiii să ajungă să o îndrăgească și să o mănânce cu poftă.



Origini

Broccoli provine din bazinul Mării Mediterane. Denumirea acestei legume vine de la cuvântul italian “brocco” care înseamnă creangă sau mugur. Broccoli era cultivat în antichitate, apoi s-au popularizat în Europa în secolul al XVI-lea. În Statele Unite au fost aduse de către emigranții italieni. Tocmai de acolo a început să fie din nou la modă consumarea lor, după Primul Război Mondial.

Broccoli face parte din familia cruciferelor (brasicaceelor), unde mai regăsim și conopida, varza de Bruxelles, guliile, napii și varza.

În România broccoli este cultivat alături de conopidă, pe suprafețe mai reduse, în grădinile populației și în marile bazine legumicole.

Proprietăți

Broccoli este o bogată sursă de vitamine și minerale, dintre care: vitaminele A, B1, B2, B5, B6, B9, C (conține de două ori mai multă vitamina C decât o portocală), K, fier, calciu, potasiu, seleniu, magneziu, com­puși cu sulf, cu importante proprietăți antioxidante și anticancerigene si provitamina A. De asemenea, broccoli, este o legumă bogată în fibre și săracă în calorii.

Efecte pozitive

Broccoli se află în topul celor mai bune zece alimente din lume, realizat de nutriționiști. Exceptand că este și o legumă foarte gustoasă, broccoli are și un important efect terapeutic, de exemplu, previne artrita și boala degenerativă. Alte studii arată că extractul de broccoli aplicat direct pe piele reduce semnificativ efectul devastator al razelor ultraviolete, fiind astfel un bun protector împotriva cancerului de piele.

De asemenea, această legumă contribuie semnificativ la reglarea tensiunii arteriale, asigură buna funcționare a sistemului nervos, luptă împotriva îmbătrânirii, întărește sistemul imunitar, favorizează pierderea kilogramelor în plus, menține sănatatea oculară, asigură sănătatea inimii, ameliorează simptomele reacțiilor alergice, ajută la reducerea colesterolului „rău” din sânge și la detoxifierea organismului.

Rețete gustoase

Acum, că am trecut în revistă toate beneficiile acestei legume, haideți să punem în aplicare și câteva rețete simple, care vor fi pe placul întregii familii, chiar și a copiilor.

  • Broccoli tras la tigaie

Broccoli, preparat cu atenție, poate fi o garnitură ideală pentru orice fel de carne / friptură. Rețeta este foarte simplă și o pot face chiar și începătorii într-ale bucătăriei: se taie buchețelele de la broccoli, se spală foarte bine și se pun la fiert, în apă cu sare. Se lasă un clocot, se dă focul mai încet, se mai lasă câteva minute și apoi se iau de pe foc. Se preiau buchețelele, se trec într-o tigaie cu puțin ulei, de preferat ulei de măsline și se mai lasă puțin, doar pentru a prelua puțină aromă. Se asezonează cu sare, piper sau puțin usturoi, după gust.

  • Piure de broccoli

Pentru copii, o variantă ar putea fi să încercați să faceți un piure din broccoli. Dacă veți servi un preparat cu două piureuri, cel clasic, de cartofi, pe care de regulă îl adoră orice copil, și cel nou, de broccoli, poate veți avea mai mari șanse de izbândă, ca cel mic să îl și guste.

  • Supă crème de legume

O supă cremă de legume este iarăși o rețetă pe care de regulă copiii o preferă, fie că este cu crutoane, păîne prăjită sau simplă. Iar o supă cremă de legume vă oferă lejeritatea de a pune în supă orice legume doriți sau orice legumă doriți să “strecurați” în meniul copilului. Puteți pune cu încredere și broccoli, gustul său va fi “ascuns” de celelalte legume. Pentru început, nu puneți foarte mult broccoli la o primă supă, pentru că este posibil să fiți luată la întrebări de ce supa este verde.

  • Salată de crudități

Atenție! Broccoli fiert excesiv își va pierde proprietățile enumerate mai sus. Astfel că, dacă sunteți mai “curajoși” puteți încerca să mâncați broccoli chiar în starea lui inițială, crudă, într-o salată de crudități. Dacă îi veți mărunți buchețelele în părți și mai mici, nici nu veți simți că mâncați broccoli, pentru că se vor pierde în bol, alături de celelalte legume pe care poate le apreciați mai mult. Sau, ba din contră, veți descoperi ce bun este broccoli și nu îl veți mai ocoli pe viitor!

Text Cristina Niculescu