Îngrijeşte-ţi tenul corect şi vei preveni îmbătrânirea

Apariţia primelor fire albe de păr şi tenul cu aspect obosit fac orice femeie să se simtă îmbătrânită, chiar dacă vârsta nu relevă acest lucru. Deşi apariţia prematură a firelor albe este, de cele mai multe ori, o cauză genetică, ridurile, de multe ori, pot apărea de la expresivitatea feţei, oboseală sau alimentaţie nesănătoasă.

Pentru că firele albe nu se pot ascunde decât cu vopsea, în articolul acesta vom povesti despre îngrijirea corectă a tenului, pentru a amâna sau a preveni apariţia ridurilor.

Pielea este, fără doar și poate, cel mai important element care demască vârsta, precum și modul în care ne îngrijim. Pentru a ne menține sănătatea pielii cât mai mult timp și a podoabei capilare, hidratarea este foarte importantă. Recomandarea specialiştilor este să bem cât mai multă apă, fresh-uri naturale din fructe, să mâncăm supe cremă și să evităm băuturile acidulate. Şi de alcool şi de cafea trebuie să uităm, pentru că aceastea deshidratează.



Ritualul zilnic de îngrijire al pielii

Aşa cum ştii, pentru ten, trebuie neapărat să folosim zilnic, indiferent de sezon, o cremă de protecție solară cu factor SPF ridicat. De asemenea, nu trebuie uitată nici curăţarea tenului în fiecare dimineaţă şi seară.

Pentru a avea grijă de pielea ta, cel mai important este ca mai întâi să te asiguri că foloseşti produse create special pentru tipul tău de piele. Pielea uscată nu are aceleaşi nevoi ca cea grasă.

  • Curățarea și demachierea tenului– spală-te cu apă pe față, dimineața și seara şi nu uita să adaugi şi apă micelară. Pentru curățarea tenului gras sau acneic folosește un demachiant, care conține acid salicilic sau peroxid de benzoil. Pentru tenul uscat e recomandat să foloseşti un produs hidratant și blând cu pielea, care nu conține parfum, de exemplu, o apă micelară delicată.
  • Exfolierea tenului– acest proces ajută la îndepărtarea celulor moarte și lasă pielea curată și catifelată. Specialiştii recomandă alegerea unui exfoliant cu granule fine, care să nu irite tenul. Persoanele cu tenul sensibil ar trebui să evite acest proces. E recomandat ca acesta să se realizeze de cel mult două ori pe săptămână.
  • Hidratarea tenuluihidratarea este esențială pentru orice tip de ten, însă pentru tenul gras se aleg produsele mai light. Odată aplicată crema hidratantă, se masează ușor pielea cu mișcări circulare, pentru îmbunătățirea circulației sangvine, iar crema va fi absorbită mai repede în piele. Pe timpul iernii se aleg creme mai hidratante.

Ingrediente benefice indiferent de tenul pe care îl ai

Specialiştii spun că antioxidanţii previn îmbătrânirea atât la nivel celular cât şi la nivelul pielii. Substanţele anti-iritante ne apară de factorii externi precum poluarea. Aceste substanţe sunt: alantoină, aloe, bisabolol, rădăcină de brusture, muşeţel, acid glycyrrhetinic, extract de strugure, ceai verde, lemn dulce, vitamina C şi salcie albă.

Iată ce beneficii au ingredientele, în funcţie de ten!

  • Alfa hidroxi acizi (AHA) este o denumire generică pentru mai multe tipuri de acizi (glicolic, lactic, tartric și citric). Aceștia ajută la reducerea ridurilor, ameliorarea petelor și la micșorarea porilor dilataţi. Ingredientele pot creşte sensibilitatea pielii şi de aceea este recomandată aplicarea ulterioară a unei loțiuni cu protecție solară.
  • Acidul hialuronic– produsele dermato-cosmetice care conțin acid hialuronic sunt ideale pentru hidratarea tenului și pentru a reducerea vzibilă a ridurile, prin umplerea lor.
  • Acidul alfa-lipoic este un antioxidant care ajută la regenerarea pielii. Reduce ridurile și oferă pielii un aspect sănătos, tonifiat și strălucitor.
  • Acidul salicilic (beta-hidroxi-acid)ajută la îndepărtarea celulelor moarte, îmbunătățește aspectul pielii și ameliorează simptomele acneei.
  • Retinolul se regăsește în cremele antiîmbătrânire, fiind o substanță derivată din vitamina A. Îmbunătățește aspectul pielii, reducând petele, oferind elasticitatea şi ameliorând ridurile.
  • Hidrochinonaeste folosită, de obicei, pentru reducerea petelor care apar odată cu înaintarea în vârstă. Același efect îl are și acidul kojic.

Photo: Freepik