Inovatie de ultima ora: migrenele sunt tratate acum cu ajutorul unui dispozitiv prescris de neurolog

Un nou dispozitiv medical reduce semnificativ intensitatea durerilor de cap pentru peste 85% din cazuri. Cefaly Dual a fost lansat in Europa in septembrie 2018 si este disponibil si in Romania. Dispozitivul este eficient in tratarea migrenei, a cefaleei de tensiune si a nevralgiei Arnold, fiind aprobat FDA (SUA) si in Comunitatea Europeana.

Este pentru prima data cand neurologii nu prescriu medicamente pentru dureri de cap, ci un rezultat al inovatiei in tehnologie medicala.

“Noua terapie este neinvaziva, neiradianta si foarte usor de folosit: dispozitivul se asaza pe frunte cu ajutorul unui plasture, iar in timpul folosirii, pacientul isi poate desfasura activitatile obisnuite. Aparatul are doua setari: tratament in acut (o ora) si tratament preventiv (zilnic, 20 de minute). Folosit in setarea acuta, aparatul scapa total de durere o treime dintre pacienti si reduce intensitatea durerii semnificativ pentru 8 din 10 pacienti. Atunci cand este folosit in setarea de preventie, dispozitivul poate reduce tratamentul medicamentos cu 75% si frecventa episoadelor de migrene cu peste 50%.”, explica dr. Bogdan Pana, medic neurolog la Centrul Medical Emerald.



Mai mult de jumatate dintre cei care au migrene nu sunt niciodata diagnosticati

Statisticile arata ca 12% din populatia lumii sufera de migrene, femeile fiind mult mai afectate decat barbatii. Problema este ca mai mult de jumatate dintre persoanele care se confrunta des cu migrenele nu sunt niciodata diagnosticate. Specialistii considera ca migrena este a treia boala ca prevalenta si prima cauza de dizabilitate din lume la persoanele sub 50 de ani.

Printre factorii care pot declansa sau pot agrava migrenele se numara: alcoolul, anumite alimente (branzeturi, alimente cu monoglutamat de sodiu, cafea, ciocolata), stresul, foamea, oboseala accentuata, menstruatia, folosirea contraceptivelor orale, somnul insuficient, exercitiile fizice prea intense si schimbarile meteorologice.

Persoanele cu varsta intre 25 si 55 de ani, mai predispuse la migrene

Adesea, migrenele debuteaza in adolescenta sau in copilarie si sunt intalnite cu frecventa maxima la persoane intre 25 si 55 de ani. Dupa varsta de 55 de ani, frecventa atacurilor scade, in special in cazul femeilor.

Dureri de cap ar putea avea si managerii vazand care sunt costurile generate de lipsa productivitatii si a absenteismului de la locul de munca din cauza migrenelor. Companiile din intreaga lume pierd astfel zeci de milioane de dolari anual din cauza migrenelor angajatilor, efectele simtindu-se din ce in ce mai tare si asupra companiilor romanesti, neexistand in acest moment multe alternative la tratamentul medicamentos, ineficient, invaziv si costisitor pentru angajati.