Matreata iti da batai de cap? Care sunt factorii agravanti in sezonul rece si cum scapi de ea

Matreata este o afectiune a pielii scalpului extrem de raspandita, indiferent de rasa sau regiune geografica. Daca nu ai avut chiar tu de-a face cel putin o data cu acele cojite albe de piele descuamata, cu siguranta ca ai observat-o la unele persoane din jurul tau. In sezonul rece, un aport scazut de vitamine si minerale, stresul, anxietatea si caldura excesiva din locuinte pot contribui la uscarea pielii, agravand simptomele de mancarime si usturime. Exista insa numeroase remedii naturale, dar si tratamente sau sampoane antimatreata foarte eficiente, la care poti sa apelezi.

7 tipuri de par, fiecare cu samponul potivit

Matreata este cel mai adesea un efect al afectiunii medicale cunoscute sub numele de dermatita seboreica si reprezinta aglomerari de celule moarte la nivelul scalpului, ca urmare a procesului de reinnoire a pielii. Uneori matreata este insotita de mancarime, iar in formele ei severe i se adauga iritatii si usturimi care se pot extinde si la nivelul fetei, pe torace sau in zona de pliu (axilar, inghinal). Remediile antimatreata sunt diverse, avand efecte diferite pentru fiecare caz in parte, astfel ca este posibil sa fie nevoie sa incerci mai multe tratamente pana sa-l gasesti pe cel mai potrivit pentru tine.



„Inarmeaza-te”cu produse antimatreata potrivite

Sampoanele cu formule antimatreata au in compozitie substante antibacteriene, antifungice, antiseptice, dar si elemente care regleaza secretia de sebum sau care incetinesc rata de inmultire a celulelor de pe pielea capului, reducand si volumul de piele descuamata (cojitele de matreata).

Printre cele mai eficiente sunt sampoanele antimatreata cu sulfura de seleniu sau zinc pyrithion, care actioneaza rapid reducand rata de inmultire a celulelor de pe pielea capului. Samponul antimatreata cu ichtiol, cu proprietati antiseptice si provitamina B5, regleaza in plus si secretia de sebum, contribuind astfel la eliminarea efectelor inestetice cauzate de matreata.

Alte produse antimatreata contin acid salicilic, care ajuta la eliminarea cojilor descuamate.  Un astfel de produs antimatreata este bine sa fie aplicat de doua ori, a doua samponare avand rolul de a lasa pe pielea capului urme din substantele active ale samponului, care sa actioneze pana la urmatoarea spalare.

Tratamente naturiste antimatreata

Pentru cazurile mai grave, se recomanda folosirea samponului antimatreata pe baza de gudron, substanta care intarzie dezvoltarea celulelor. Important este ca, dupa samponare, sa fie lasat sa actioneze 5-10 minute.

Remedii naturiste

Si in „farmacia” naturii se regasesc diverse plante eficiente contra matretii pe care fie le poti prepara acasa, fie le poti lua din farmacii sub forma de ceaiuri, uleiuri, tincturi sau capsule: frunze de nuc, aloe vera, urzica, salvie, gutui, ulei de cocos. Spre exemplu, cimbrul, planta aromata pe care o folosim de multe ori cand gatim, are proprietati antiseptice.

Reteta antimatreata cu cimbru poate fi preparata acasa foarte usor: se iau doua linguri de cimbru uscat si se fierb in 250 ml de apa, timp de 10 minute, la foc mic. Apoi se strecoara si se lasa la racit, dupa care se aplica pe parul curat si umed, masand usor. Clatirea nu mai este necesara.

Din leacurile bunicii, o reteta eficienta contra matretii este si aplicarea pe scalp, timp de 10-15 minute, a unui amestec usor de preparat dintr-o lingura de zeama de lamaie si 3-4 linguri de otet de mere. Apoi, parul se clateste cu apa din abundenta.

Farmacistii Catena recomanda samponul Ducray Kelual DS, un remediu eficient impotriva matretii, cu o formula bazata pe ingrediente active purificatoare care actioneaza impreuna pentru a combate toate problemele care stau la baza aparitiei matretii. Mai multe detalii despre produs gasesti AICI!

Text: Arabela Boboc