Monturile: de ce apar si cum le tratam?

Putem face monturi din cauza pantofilor foarte stramti sau ai celor cu toc? Le putem preveni cumva? Este clar, monturile nu sunt doar inestetice, ci si incomode. Persoanele care se confrunta cu aceasta problema stiu cat de dificile devin niste lucruri simple cum ar fi mersul sau gasirea unei perechi de incaltari potrivite. Asa ca am stat de vorba cu fizioterapeutul Bogdan Goga despre cum putem scapa de monturi, dar mai ales despre ce putem face pentru a le preveni.



TONICA: Ce sunt monturile?

Bogdan Goga: Monturile sunt numite in limbaj medical hallux valgus. Ele apar atunci cand articulatia degetului mare de la picior este supusa unor suferinte repetate, care in timp vor produce depuneri fibrotice si in timp calcifieri.

TONICA: Ce ne produce aceste suferinte care duc la aparitia monturilor?

Monturile apar din cauza unui dezechilibru. Exista muschi care au rolul bine definit de a ne trage degetul catre exterior, dar din cauza inutilizarii si lipsei contractiilor la nivelul lor, acestia aproape ca se atrofiaza si nu-si pot indeplini rolul de a se opune caderii degetului catre interior. Mai mult de atat, daca adaugam si incaltamintea foarte stramta, riscul de a face monturi este mare.

T: Incaltamintea cu toc este mai periculoasa decat cea cu talpa joasa?

Da, pentru ca sprijinul va fi pe antepicior, pe partea din fata a piciorului. Si mai mult, daca se asociaza alte afectiuni din glezna, din genunchi sau din sold, sprijinul poate cadea pe partea interna a antepiciorului, adica exact pe partea unde se formeaza aceste monturi.

T: Cand devin dureroase monturile?

In prima faza nu sunt dureroase, dar din cauza suferintelor repetate ajung sa fie dureroase. Suferinta se traduce ca o inflamatie in acea articulatie, iar unul dintre semnele inflamatiei este durerea.

T: Cum putem trata monturile cu ajutorul fizioterapiei?

Prin diverse mijloace cum ar fi laserul sau ultrasunetele sau terapia socului. Putem sa combatem durerea aparuta. Rolul cel mai important al fizioterapiei este sa corecteze acest sprijin pe antepicior, sa corectam putin aliniamentul in aceste articulatii ale piciorului, prin mijloace de bandajare. Mai mult decat atat, putem antrena musculatura incat ea sa previna caderea degetului catre interior.

T: Putem ajunge la operatie in cazul monturilor?

Da, in stadii avansate ale acestei deviatii, chiar singura solutie ramane operatie. Si atunci este mai usor sa prevenim sau sa tratam fazele incipiente ale monturilor ca sa nu ajungem la operatie.

T: Ce incaltaminte este recomandata pentru a preveni aparitia monturilor?

Recomandam incaltamintea care sa nu fie stransa si recomandam cat mai mult mersul descult.

Pe Bogdan Goga il puteti gasi aici.

Text: Bianca Badescu