Munca peste program. Spune-i Nu!

munca_peste_program_sursa_shutterstockSunt tot mai putini acei dintre noi care pot spune ca pleaca acasa la timp in fiecare zi, ca nu lucreaza peste program… Dimpotriva, munca peste program a devenit pentru cei mai multi dintre noi o rutina. Unii spun ca e o necesitate, altii ca da bine in ochi sefilor, unii o considera deja o moda, iar altii pur si simplu o lipsa de organizare. Indiferent care din variantele de mai sus le alegem, e evident ca munca peste program este o certitudine, o realitate a vietii noastre cotidiene.
 
Munca peste program a devenit un fenomen “trendy”. Daca nu ramanem la birou dupa-amiaza ce vor spune colegii, care se pare ca raman tintiti locului in fiecare zi dupa ce “clopotelul imaginar” anunta ora plecarii?

 

Dar ce va spune seful? Cu siguranta va gandi ca mi-a dat prea putina treaba de facut. Sau ca nu sunt suficient de implicata in problemele firmei… Evident, daca plec acasa la timp nu am nicio sansa de a ma face remarcata si deci… adio promovare! Recunoaste sincer! De cate ori nu ai gandit asa?… Pe de alta parte, apare permanent sentimentul lipsei de timp, al urgentei. Orice as face, nu reusesc sa-mi termin treaba la timp!… Mereu ar mai fi ceva de facut… Asa ca, decat sa plec gandindu-ma la task-urile nefinalizate, mai bine raman la birou si imi continui treaba. Ceva, ceva tot o sa mai rezolv…

Cauzele muncii peste program

Din pacate, in afara de cele doua cazuri descrise mai devreme, pentru unii statul la birou peste program este si un mod de a ascunde golul din viata personala. Fie ca nu ii asteapta nimeni acasa, fie ca relatiile din familie sunt proaste, si atunci in loc sa infruntam realitatile din viata noastra personala, incercam sa ne ascundem dupa „aglomerarea” de la birou, plangandu-ne mereu cat ne exploateaza sefii si cat de obositi si fara chef de vorba suntem cand ajungem in final acasa… Sau, daca nu exista nimeni acasa, pur si simplu incercam sa ajungem acolo doar pentru a dormi, evitand sa infruntam realitatile unei camere goale si reci, realitatile din propria noastra viata. Dar problemele netratate nu se rezolva de la sine. La fel cum nici munca voluntara peste program, repetata la nesfarsit nu va constitui pe termen lung un factor pozitiv nici pentru viata noastra personala, dar nici pentru cea profesionala.

Efectele muncii peste program
Munca peste program nu poate fi uneori evitata. E vorba despre urgente, termene stricte in livrarea unor proiecte, colegi plecati in concediu a caror lipsa trebuie suplinita. Dar acestea trebuie sa reprezinte exceptiile, nu regula. Pentru ca muncind zilnic peste program, in fapt eficienta noastra scade. Calitatea muncii noastre cel mai adesea are de suferit, din cauza oboselii si lipsei de concentrare cauzate de aceasta, iar ceea ce e mai grav, la un moment dat entuziasmul nostru dispare. Si odata cu el va disparea si creativitatea noastra si energia pozitiva pe care o emanam si care ii inspira adesea si pe colegi. Vom constata treptat cum, muncind mai mult, in fapt realizam mai putin. Pe cealalta latura, relatiile cu cei din jurul nostru: familie, prieteni, incep sa se inrautateasca. Nu mai avem timp sa ne scoatem copiii in parc, nu mai avem timp sa iesim in oras cu prietenii… nici macar de shopping-ul atat de drag noua nu mai avem timp… Si atunci? Care e in final scopul acestui efort? Pana si seful, pe care incercam sa il impresionez ramanand la birou peste program incepe sa fie nemultumit de lipsa mea de entuziasm si de eficienta mea tot mai scazuta…

Eficientizeaza-ti timpul de lucru!
Asadar, ce e de facut? Iata cateva sfaturi simple care sa te ajute sa reduci timpul petrecut la birou peste program:

  • Analizeaza-ti cu atentie ziua de lucru pentru a identifica timpii pe care i-ai folosit ineficient
  • Elimina activitatile consumatoare de timp care nu aduc un plus de valoare in munca ta
  • Prioritizeaza-ti sarcinile in asa fel, incat lucrarile cele mai importante sa le finalizezi intotdeauna in prima parte a zilei
  • Nu te teme sa spui “NU” atunci cand colegii sau partenerii tai abuzeaza de timpul tau
  • Reduce pauzele inutile, petrecute adesea “asteptand ceva…” si consuma acei timpi finalizand alte task-uri
  • Optimizeaza timpii petrecuti in intalniri
  • Impune-ti ca cel putin in unele zile sa nu ramai peste program orice s-ar intampla si respecta programul pe care ti l-ai facut pentru dupa-amiezile respective
  • Programeaza-ti iesiri cu prietenii sau cu cei dragi, care sa te oblige sa parasesti biroul la timp
  • Inlatura sentimentul de vinovatie pe care esti tentat sa il simti atunci cand parasesti biroul „la timp”. Poate e doar un semn ca ai inceput in sfarsit sa fii mai eficienta si mai organizata. Iar asta merita premiat!

Text: Adela Cristea

Senior consultant Ascent Group