Obsesia de a fi skinny: cand imaginea femeii perfecte face victime

Intr-o lume in care obezitatea a devenit o problema globala de sanatate si in care media promoveaza manechine cu siluete filiforme, tot mai multe femei se lupta cu imaginea negativa asupra propriului corp. In multe cazuri, dorinta de a slabi se transforma intr-o obsesie, iar anorexia a devenit o boala a lumii noastre.

Femeile care apar in reviste, pe scena sau in diverse ipostaze publicitare devin un model pentru majoritatea oamenilor, insa acest lucru este greu de atins in viata reala. Uneori „imaginea perfecta”, intens promovata, ajunge sa faca mai mult rau decat bine. O mica parte din populatie se apropie de imaginea ideala, multe tinere spun ca vor sa slabeasca, iar tulburarile de alimentatie incep sa faca victime.

Diete celebre de care ar fi bine sa te feresti

Obsesia de a fi slaba se traduce in limbaj medical prin anorexie. Aceasta presupune un indice corporal extrem de scazut, dorinta continua de a scadea in greutate, frica de ingrasare si o perceptie distorsionata a propriului corp. Exista doua tipuri de anorexie, in functie de metoda pe care individul o foloseste pentru a ajunge la o greutate cat mai mica. In primul caz, persoanele anorexice se infometeaza in mod constant, iar in cel de-al doilea, acestea obisnuiesc sa vomite dupa ce mananca si sa desfasoare o activitate fizica intensa pentru a scapa de sentimentul de vinovatie si pentru a elimina excesul inchipuit de calorii ingerate.



Nevoi fizice si emotionale

O astfel de tulburare alimentara, care nu este diagnosticata corect si tratata poate fi cu greu depasita, avertizeaza psihologul Ionut Ghiugan. „In functie de particularitatile individuale si gradul de severitate a tulburarii, tratamentul trebuie sa abordeze atat aspectele fizice (nevoile medicale sau nutritionale), cat si pe cele de ordin psihologic. Din aceasta perspectiva, un program de tratament eficient are in vedere mai mult decat simptomele si obiceiurile alimentare distructive si trebuie sa abordeze si cauzele fundamentale ale problemei care declanseaza emotiile, frica, tristetea si autoculpabilizarea. Psihoterapia este cruciala pentru tratarea anorexiei. In cadrul sedintelor de terapie vor fi abordate sentimentele de rusine si izolare, dar si gandurile negative, nerealiste”, explica psihoterapeutul.

Factori agravanti

Presiunea sociala izvorata ca urmare a imaginilor feminine promovate de mass-media, dar si din cauza apetentei barbatilor pentru femei cu un indice de masa corporala foarte scazut, se numara printre principalele cauze care stau la baza inmultirii cazurilor de anorexie.

Exista insa si factori psihologici implicati in declansarea acestei tulburari: lipsa increderii in propria persoana care apare in general la persoanele care au fost neacceptate sau ridiculizate de familie sau prieteni in copilarie, sentimentul de neadaptare sociala,  resentimentele fata de mama si revolta impotriva autoritatii acesteia, sindromul „cuibului gol” in cazul femeilor ai caror copii pleaca de acasa, dar si alte evenimente traumatice, precum divortul. Anorexia este intalnita frecvent in cazul adolescentelor, insa ea poate aparea si la persoane de varsta mijlocie in cazurile enumerate anterior.

Afectiuni asociate

Comportamentul persoanelor obsedate sa fie cat mai slabe ajunge sa le afecteze in final sanatatea si viata personala. Pe masura ce afectiunea progreseaza, acestea ajung hipotensive, bataile inimii incetinesc, ajung sa sufere de aritmii, probleme ale pielii, ulcer gastric, osteoporoza, boli de ficat si dezechilibre electrolitice.

Mihaela Bilic: „Nu trebuie sa confundam alimentatia sanatoasa cu cea dietetica”

Dincolo de aceste probleme de sanatate, apar si depresia, atacurile de panica, izolarea sociala si chiar automutilarea. „Anorexia iti va spune ca fericirea se masoara in kilograme minus si in felul in care arati. Dar fericirea si respectul de sine, vin din alta parte. Vin din felul in care te accepti si te pretuiesti pentru ceea ce esti cu adevarat: o persoana care are alternative, care poate comunica util si sanatos cu cei din jur, o persoana care poate sa ofere si sa primeasca iubirea celorlalti oameni”, puncteaza psihologul Ionut Ghiugan.

Farmacistii Catena recomanda Solgar magneziu cu vitamina B6, un supliment alimentar ce sustine functiile psihologice si nervoase ale organismului in parametrii normali atenuand crampele. Ideal pentru atenuarea problemelor in timpul sindromului premenstrual. Mai multe detalii despre produs gasiti AICI!

Text: Bianca Badescu