Oscaruri 2024, dincolo de covorul roşu

Oscaruri 2024

“Oppenheimer” a intrat în cursa pentru Oscarurile 2024 cu 13 nominalizări, urmat de “Poor Things” cu 11 nominalizări.

Cea de-a 96-a ediție anuală a premiilor Oscar a urmat unui an în care fenomenul “Barbenheimer” al lui “Barbie” și filmul biografic epic al lui Christopher Nolan despre cel de-al Doilea Război Mondial au umplut cinematografele din întreaga lume, fiecare dintre ele adunând sute de milioane de dolari la box office.



Surprize şi political correctness

Nominalizările din acest an nu au fost lipsite de surprize, Greta Gerwig nefiind nominalizată la categoria cel mai bun regizor pentru “Barbie” – deși ea și Noah Baumbach au fost nominalizați pentru scenariul adaptat al filmului – și nici la categoria actorie pentru vedeta Margot Robbie, care a fost, de asemenea, producătoare a filmului nominalizat la categoria cel mai bun film. (“Să spun că sunt dezamăgit că nu sunt nominalizați la categoriile lor respective ar fi puțin spus”, a declarat Ryan Gosling, care a fost nominalizat pentru rolul lui Ken). Fostul câștigător al premiului Oscar Leonardo DiCaprio, care a jucat în “Killers of the Flower Moon”, nu a primit nici el o nominalizare pentru interpretare în acest an.

Între timp, colega de scenă a lui DiCaprio, Lily Gladstone, a fost prima americancă nativă nominalizată pentru cea mai bună actriță. America Ferrera a obținut o nominalizare pentru cea mai bună actriță în rol secundar pentru interpretarea sa din “Barbie”, după ce nu a fost nominalizată la Globul de Aur, iar Justine Triet a fost a opta femeie nominalizată la categoria cea mai bună regie pentru “Anatomia unei căderi”.

Momente şocante şi amuzante

Pentru a patra oară, amfitrionul serii de gală a fost Jimmy Kimmel, gazda şi producătorul talk-show-ului Jimmy Kimmel Live!, cel care a prezentat şi ediţiile din 2017, 2018 şi 2023. Jimmy Kimmel a ironizat mai multe subiecte fierbinţi de la Hollywood în monologul său.

 

De la cele mai așteptate interpretări care au ţinut cu sufletul la gură audienţa  (şi ne referim aici la Ryan Gosling) la o pleiadă de legende ale ecranului care au luat cu asalt scena pentru a înmâna statuetele aurii, iată câteva  momentele cheie pe care poate le-ați ratat de la cea de-a 96-a ediție a Premiilor Academiei.

Vanessa Hudgens şi anunțul ei foarte special

Actriţa şi cântăreaţa Vanessa Hudgens, co-prezentatoare a covorului roșu oficial al Academiei înainte de Oscaruri, a sosit îmbrăcată practic în diamante Chopard accesorizate pe o rochie neagră Vera Wang couture care îi acoperea burtica evidentă deja – un look care a prefigurat şi anunţul surpriză. Acesta va fi primul ei copil cu soțul ei, jucătorul de baseball Cole Tucker, cu care s-a căsătorit într-o ceremonie intimă în Mexic anul trecut.

oscaruri 2024
Vanessa Hudgens

Oppenheimer peste tot

Prezentarea de către Al Pacino a celui mai important premiu al serii va rămâne in istorie. Pacino a urcat pe scenă şi, fără să spună numele celor 10 nominalizaţi, a deschis plicul şi a spus doar: „Ochii mei văd ‘Oppenheimer'”.

Oscar în pielea goală

Campion mondial de 16 ori în WWE, John Cena a devenit subiectul serii, după ce a apărut complet dezbrăcat pe scenă, cu un plic acoperindu-i zona intimă, spre amuzamentul tuturor invitaților. El a fost invitat să decerneze Oscarul pentru Cele mai bune costume, câștigat de filmul „Poor Things”.

Momentul a fost regizat pentru a reaminti unul dintre cele mai nebunești momente din istoria Oscarurilor, când un bărbat dezbrăcat a alergat pe scenă la ediția din 1974.

Kenergy şi omagiul pentru Marilyn Monroe

Ryan Gosling s-a alăturat lui Slash pentru o reprezentație epică și plină de vedete cu “I’m Just Ken”. Ryan Gosling și-a dus “Kenergy” la un nou nivel duminică, interpretând piesa “I’m Just Ken”, nominalizată la Oscar, în timpul ceremoniei de decernare a premiilor Oscar.

Actorul, în vârstă de 43 de ani, a oferit duminică o interpretare live epică a melodiei “I’m Just Ken” din “Barbie” la Premiile Oscar și nu a fost singur. Împreună cu Mark Ronson au adus un omagiu interpretării lui Marilyn Monroe a piesei “Diamonds Are a Girl’s Best Friend” în filmul lui Howard Hawks din 1953, “Gentlemen Prefer Blondes”.

La fel ca Monroe, Gosling a îmbrăcat un ansamblu roz fucsia și a coborât pe o scară plină de bărbați îmbrăcați în smoching. Dansatorii purtau pălării de cowboy şi au fost acompaniaţi de mai mulți actori care l-au interpretat pe Ken în filmul lui Greta Gerwig, printre care Simu Liu, Kingsley Ben-Adir și Ncuti Gatwa

Gosling a început spectacolul stând așezat în public, în spatele unei Margot Robbie vizibil amuzate, înainte de a înainta spre scenă și de a se alătura dansatorilor pe un rând de scări de un roz strălucitor. Dansatorii l-au purtat pe Gosling în jurul lor, înconjurat de decupaje de carton ale unei păpuși Barbie, înainte ca un alt invitat special să se alăture: Slash la chitară. Slash, de la Guns N’ Roses, s-a alăturat distracției cu un riff de chitară, iar apoi Gosling și-a lăsat colegele Barbie să ia microfonul.

Lista completă a nominalizărilor şi câştigătorilor

Cel mai bun film: „American Fiction”, „Anatomy of a Fall”, “Barbie”, „The Holdovers”, „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, “Oppenheimer” (câştigător), „Past Lives”, „Poor Things”, „The Zone of Interest”

Cel mai bun regizor: Justine Triet – „Anatomy of a Fall”, Martin Scorsese – „Killers of the Flower Moon”, Christopher Nolan – „Oppenheimer” (câştigător), Yorgos Lanthimos – „Poor Things”, Jonathan Glazer – „The Zone of Interest”

Cea mai bună actriţă: Annette Bening – „Nyad”, Lily Gladstone – „Killers of the Flower Moon”, Sandra Hüller – „Anatomy of a Fall”, Carey Mulligan – „Maestro”, Emma Stone – „Poor Things” (câştigătoare)

Cel mai bun actor: Bradley Cooper – „Maestro”, Colman Domingo – „Rustin”, Paul Giamatti – „The Holdovers”, Cillian Murphy – „Oppenheimer” (câştigător), Jeffrey Wright – „American Fiction”

Cea mai bună actriţă în rol secundar: Emily Blunt – “Oppenheimer”, Danielle Brooks – “The Color Purple”, America Ferrera – “Barbie”, Jodie Foster – “Nyad”, Da’Vine Joy Randolph – “The Holdovers” (câştigătoare), Jodie Foster – “Nyad”

Cel mai bun actor în rol secundar: Sterling K. Brown – “American Fiction” , Robert DeNiro – “Killers of the Flower Moon”, Robert Downey Jr. – “Oppenheimer” (câştigător), Ryan Gosling – “Barbie”, Mark Ruffalo – “Poor Things”

Cel mai bun scenariu original: „Anatomy of a Fall” (câştigător), „The Holdovers”, „Maestro”, „May December”, „Past Lives”

Cel mai bun scenariu adaptat„American Fiction” (câştigător), „Barbie”, „Oppenheimer”, „Poor Things”, „The Zone of Interest”

Cel mai bun lungmetraj internaţional: „Io Capitano” (Italia), „Perfect Days” (Japonia), „Society of the Snow” (Spania), „The Teacher’s Lounge” (Germania), „The Zone of Interest” (Marea Britanie) – câştigător

Cel mai bun lungmetraj de animaţie„The Boy and the Heron” (câştigător), „Elemental”, „Nimona”, „Robot Dreams”, „Spider-Man: Across the Spider-Verse”

Cel mai bun lungmetraj documentar: „Bobi Wine: The People’s President”, „The Eternal Memory”, „Four Daughters”, „To Kill a Tiger”, „20 Days in Mariupol” (câştigător)

Cea mai bună imagine: „El Conde”, „Killers of the Flower Moon”, „Maestro”, „Oppenheimer” (câştigător), „Poor Things”

Cel mai bun montaj: „Anatomy of a Fall” , „The Holdovers”, „Killers of the Flower Moon”, „Oppenheimer” (câştigător), „Poor Things”

Cel mai bun sunet: „The Creator”, „Maestro”, „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”, „Oppenheimer”, „The Zone of Interest” (câştigător)

Cele mai bune efecte vizuale: „The Creator”, „Godzilla Minus One” (câştigător), „Guardians of the Galaxy: Vol. 3”, „Mission: Impossible – Dead Reckoning Part One”, „Napoleon”

Machiaj şi coafură: „Golda”, „Maestro”, „Oppenheimer”, „Poor Things” (câştigător), „Society of the Snow”

Cele mai bune costume: „Barbie”, „Killers of the Flower Moon”, „Napoleon”, „Oppenheimer”, „Golda”, „Poor Things” (câştigător)

Coloană sonoră: Laura Karpman – „American Fiction”, John Williams – „Indiana Jones and the Dial of Destiny”, Robbie Robertson – „Killers of the Flower Moon”, Ludwig Göransson – „Oppenheimer” (câştigător), Jerskin Fendrix – „Poor Things”

Cântec original: „The Fire Inside” (Flamin’ Hot), „I’m Just Ken” (Barbie), „It Never Went Away” (American Symphony), „Wahzhazhe (A Song For My People)” (Killers of the Flower Moon), „What Was I Made For?” Barbie (câştigător)

Scenografie: „Barbie”, „Killers of the Flower Moon”, „Napoleon”, „Oppenheimer”, „Poor Things” (câştigător)

Cel mai bun scurtmetraj live-action: „The After”, „Invincible”, „Night of Fortune”, „Red, White and Blue”, „The Wonderful Story of Henry Sugar” (câştigător)

Cel mai bun scurtmetraj de animaţie: „Letter to a Pig” , „Ninety-Five Senses”, „Our Uniform”, „Pachyderme”, „War is Over! Inspired by the Music of John & Yoko” (câştigător)

Cel mai bun scurtmetraj documentar: „The ABCs of Book Banning”, „The Barber of Little Rock”, „Island in Between”, „The Last Repair Shop” (câştigător), „Nǎi Nai & Wài Pó”

Foto Hepta