Pasi simpli pentru un somn linistit

Traim intr-o lume agitata in care nu sunt putini factorii care pot perturba un somn bun: pornind de la stresul profesional si responsabilitatile familiale, pana la situatii neplacute sau chiar boli. Nu este deci de mirare ca somnul de calitate este din ce in ce mai rar!

Chiar daca nu este posibil sa poti controla chiar toti factorii care influenteaza calitatea sau durata somnului, in schimb, poti adopta obiceiuri care sa favorizeze un somn mai bun. Incepe cu aceste sfaturi simple.



Fa-ti un program de somn fix

Durata medie recomandata pentru un somn bun, la o persoana adulta, este de cel putin 6 ore pe noapte, si maximum 8 ore.

Nu doar durata este totusi importanta, cat si ora la care mergi la culcare, tocmai de aceea ar trebui sa respecti un program zilnic. Incearca mergi in fiecare seara la somn la aceeasi ora, iar diferente dintre zilele din cursul saptamanii si weekend sa nu fie mai mari de o ora. Avand un program consecvent in ceea ce priveste durata si programul se stabilezeaza astfel si ciclul de somn-trezire al organismului.

Ai grija ce mananci si ce bei inainte de culcare

Dupa cum bine stii, nu e bine sa mergi la culcare infometata, dar nici cu stomacul prea plin. Este recomandat sa eviti portiile mari sau cu prea multe calorii la cina.

Nu ignora insa nici fumatul, consumul de alcool si cafea care influenteaza foarte mult calitatea somnului. Chiar daca alcoolul te-ar putea face sa te simti somnoroasa, afla ca peste noapte ai putea sa ai un somn agitat, iar dimineata te vei simti obosita.

Cat despre cafea, o ceasca dimineata si, eventual, una in jurul pranzului sunt suficiente. Tot ce depaseste aceasta cantitate te va face sa fii agitata pe tot parcursul zilei, sa ai migrene, sa fii irascibila si sa nu ai posibilitatea sa iesi din starea asta dupa ce ajungi acasa de la birou. Daca simti ca ai nevoie de cantitatea de energie pe care ti-o da ceasca aceea de cafea in plus, incearca alte variante, fara cofeina sau alti energizanti. La reincarcarea bateriilor in a doua parte a zilei cel mai indicat „boost de energie” este cel provenit de la o jumatate de ora de miscare, cum ar fi o plimbare in aer liber.

Include activitati fizice in rutina zilnica

Un somn bun te ajuta sa te concentrezi, sa fii mai productiva si imbunatateste starea de spirit. Tocmai de aceea activitatea fizica regulata iti poate garanta un somn mai bun si linistit. Cel mai bine ar fi sa urmezi un program de exercitii mai intense, dar, daca nu poti, incearca sa faci regulat macar o serie de exercitii usoare. Sportul este recomandat la orice ora din zi, dar incearca, totusi, sa nu te apropii prea mult de ora de somn. Daca nu esti tocmai o persoana sportiva si nu te poti obisnui cu aceste exercitii fizice, afla ca si timpul petrecut afara poate fi de ajutor pentru a te odihni noaptea mai bine.

Gestioneaza-ti grijile

Incearca sa iti rezolvi problemele, grijile sau preocuparile inainte de culcare. Nu te mai gandi la ele si lasa-le pe a doua zi. Managementul stresului ar putea ajuta in acest sens. Poti incepe cu elementele de baza, cum ar fi organizarea, stabilirea prioritatilor si impartirea sarcinilor. Meditatia poate, de asemenea, usura anxietatea, iar calitatea somnului va fi mult mai buna.

Creeaza-ti un mediu odihnitor

Transforma-ti dormitorul intr-o camera ideala pentru dormit. Mobileaza-l si ilumineaza-l in asa fel incat totul sa fei dedicat somnului. Deci, nu este indicat sa faci din dormitor camera de lucru si sa elimini din camera orice obiecte precum televizor sau calculator, care te-ar putea distrage de la somn. Dormitorul tau ar trebui sa fie mai intunecat si linistit in comparatie cu restul casei pentru ca expunerea la lumina ar putea face adormitul mai dificil. La fel de importante sunt patul, pernele si asternuturile, care trebuie sa asigure un grad maxim de confort.

Efectuarea unor activitati de calmare inainte de culcare, cum ar fi o baie fierbinte sau utilizarea unor tehnici de relaxare, ti-ar putea aduce un somn linistit.

Text: Iulia MIRICA