Pericolele meselor tarzii: regulile alimentare care ne feresc de numeroase probleme de sanatate

foto-deschidere-mese-tarzii-shutterstock_291583328Intelepciunea populara ne indeamna sa mancam dimineata „ca un bogat” si seara „ca un cersetor”. Dar situatiile stresante de viata si munca peste program ne aduc, de multe ori, in situatia de a lua masa de seara la ore tarzii. Uitam, deseori, sa mancam in timpul zilei, iar cand ajungem acasa avem o foame de lup care ne indeamna la mese copioase.



Mesele tarzii ne afecteaza sanatatea

Dupa numeroase cercetari, pe care de multe ori suntem tentati sa nu le mai luam in seama, concluziile asupra meselor tarzii sunt ca acestea afecteaza sanatatea prin: cresterea riscului de aparitie a diabetului de tip II, a bolilor de stomac, vezica biliara si ficat, reducerea capacitatii memoriei, tulburari de metabolism care duc la cresterea in greutate, insomnii, depresii etc.

8 mancaruri sanatoase care iti astampara foamea ore in sir

Medicii recomanda ca masa de seara sa fie luata cu 3-4 ore inaintea somnului, motivand aceasta prin faptul ca stomacul trebuie sa aiba timp pentru digestie si sa se goleasca pana cand ne asezam la orizontala, astfel incat sucurile gastrice sa nu-si inceapa traseul ascendent, dandu-ne senzatii de arsura. De la nerespectarea acestei indicatii apare pericolul esofagitei de reflux, o boala destul de neplacuta, care nu ne lasa sa ne odihnim corespunzator in timpul noptii.

De ce ingrasa mesele de seara?

O alta problema pe care o aduc cinele tarzii si imbelsugate este cresterea in greutate. Nu intamplator, daca vrem sa slabim, trebuie sa evitam sa mancam seara sau, in orice caz, sa consumam alimente usoare.

Pentru a evita cresterea in greutate, masa de seara nu trebuie sa contina carbohidrati, alimente prajite, grasimi sau dulciuri. Carbohidratii se transforma in energie. Daca aceasta nu este consumata, se transforma in grasimi care se depoziteaza pe abdomen. Alimentele recomandate pentru cina sunt lactatele care, prin triptofanul continut, detensioneaza si induc somnul, supele de legume, salatele si carnea slaba.

Cum afecteaza mesele tarzii bila si ficatul?

Traditia chineza sustine ca intre orele 21:00 si 23:00 are loc procesul de acumulare de energie in corp (dupa absorbirea nutrientilor in sange), ceea ce inseamna ca masa de seara trebuie luata cu ceva vreme inainte de ora 21:00.

Dieta calugarilor de la Muntele Athos

Daca avem in vedere si orarul organelor interne, care indica orele de functionare ale vezicii biliare (intre 23:00 si 1:00 noaptea) si ale ficatului (intre 1:00 si 3:00 noaptea), putem sa intelegem ca aceste organe isi indeplinesc functiile in acest interval: 23:00-3:00 noaptea. Pentru a avea un organism sanatos, bila trebuie sa produca enzimele necesare digestiei si ficatul sa curate sangele de toxine. Digestia trebuie sa fie rapida, ca substantele nutritive sa ajunga in sange. Daca digestia se desfasoara lent, alimentele fermenteaza si nu se mai absorb nutrientii, iar apoi apar deficientele nutritive. Mesele la ore tarzii impiedica bila si ficatul sa functioneze eficient. In timp, aceste organe se pot imbolnavi.

Descopera aici ingredientele care contin carbohidrati sanatosi si nu ingrasa!

Text: Bianca Badescu