Remedii rapide pentru ameliorarea acneei: de ce apare si cum luptam impotriva acestei afectiuni

Acneea este o afectiune a pielii caracterizata prin aparitia unor leziuni rezultate din foliculita, sub forma de cosuri, puncte negre sau chisturi, si apare din cauza interactiunii defectuoase dintre bacterii, sebum si hormoni. Atunci cand resturi solzoase si bacterii se acumuleaza in pori, se formeaza un comedon care blocheaza fluxul de sebum din foliculii pilosi si care se poate prezenta sub forma unui punct negru cand blocajul este incomplet sau ca un punct alb daca blocajul este complet. Acneea se agraveaza iarna, pentru ca vara sa se atenueze sub actiunea razelor solare. Dieta poate influenta uneori aparitia si mentinerea acneei.



Factori care duc la aparitia acneei

Cauza principala a aparitiei acneei este blocarea porilor pielii, care poate fi generata de:

  • Secretia de sebum sau transpiratia in exces;
  • Modificari hormonale in pubertate, menstruatie, sarcina, stres sau in urma folosirii contraceptivelor;
  • Cosmetice pentru par gras sau cele care contin uleiuri sau grasimi si medicamente cu estrogeni, testosteron sau fenitoina;

Cum prevenim aparitia sau agravarea acneei

  • curatarea blanda a fetei de doua ori pe zi;
  • stergerea cu ajutorul unor prosoape moi, pentru a se elimina excesul de grasime din celulele moarte care pot bloca porii si pot produce uscarea pielii;
  • splarea fetei si a altor portiuni de piele dupa practicarea sportului, pentru ca transpiratia sa nu blocheze porii;
  • evitarea bretonului si a parului lung;
  • evitarea alimentelor pe baza de carne de porc, fructele de mare, branzeturile maturate, produsele de patiserie si ciocolata;
  • evitarea stresului.

Remedii rapide

Acneea poate induce ganduri negative, scaderea stimei de sine si poate sa provoace chiar depresie. Din fericire insa, exista cateva remedii la indemana care ne pot ajuta in aceasta problema. Multe dintre aceste substante se regasesc in produsele comercializate in farmacii:
Bicarbonatul de sodiu reduce dezechilibrul pH – ului pielii, are efect antiinflamator si antiseptic. Se amesteca doua linguri de bicarbonat de sodiu cu o lingurita de scortisoara, zeama de la o jumatate de lamaie si cinci lingurite de miere. Amestecul se aplica pe fata, se lasa sa actioneze cinci minute, dupa care se clateste.

Papaina din papaya reduce inflamatia si previne formarea de puroi. Fructul se zdrobeste si se aplica pe fata timp de 15-20 de minute, apoi se clateste fata cu apa calda.

Otetul de cidru elimina bacteriile si excesul de grasime si echilibreaza pH-ul. Raportul de dilutie este de 1 la 3: o parte otet si trei parti apa. Se foloseste la tamponarea cosurilor timp de zece minute, de cateva ori pe zi.

Folosirea corecta a fondului de ten pentru a preveni aparitia acneei

Sucul de lamaie bogat in vitamina C este un bun exfoliant si astringent. Ajuta la uscarea leziunilor.

Uleiul esential din arbore de ceai este un solvent pentru celulele de sebum moarte ale pielii si, in acelasi timp, curata porii blocati, avand efect antibacterian. Se foloseste nediluat, cate o picatura pe zona afectata, de trei ori pe zi.

Coaja de portocala uscata se piseaza intr-un mojar, se adauga putina apa pana se face o pasta, care se aplica pe fata timp de 20-25 de minute. Ulterior fata se spala cu apa calduta.

Ceaiul verde sub forma de infuzie, racit, se pulverizeaza pe fata sau se tamponeaza zonele afectate.

Cojile de banana contin luteina, un antioxidant care reduce inflamatia si stimuleaza dezvoltarea celulelor sanatoase. Coaja se freaca intr-o miscare circulara pe fata si se lasa sa actioneze 30 de minute, apoi se clateste.

Acneea in sarcina – sfaturi utile

Scortisoara, care este antimicrobiana, si mierea – considerata antibiotic natural – se folosesc intr-un amestec de doua linguri de miere si o lingurita de scortisoara, se lasa pe fata aproximativ 10-15 minute, apoi se spala cu apa calduta.

Dupa aplicarea acestor masti, daca apare o uscare a pielii, se poate utiliza o crema usoara, hidratanta. Este important insa de mentionat ca in cazul acneei nu este recomandata curatarea insistenta a pielii, fiindca poate produce efecte contrare, cum ar fi secretie de sebum in exces si iritatii.

Farmacistii Catena recomanda gelul de curatare Cleanance din gama Avene, dedicata pielii cu tendinta acneica. Cleanance curata tenul delicat, nu contine sapun, fiind astfel potrivit si pentru tenul foarte sensibil. Mai multe detalii despre produs gasiti aici!

Text: Bianca Badescu