Știi ce miere mănânci?

miere

Multe persoane preferă consumul de miere pentru efectele sale benefice asupra stării de sănătate. Dar, prima întrebare care se pune atunci când vine vorba despre folosirea unui anumit tip de miere, este dacă este autentică sau contrafăcută.

Există trei teste pe care le putem face.



Testul cu apă

Umple un pahar cu apă și adăugă o linguriță de miere, fără a o amesteca. Dacă mierea se depune la fundul paharului, este vorba despre un produs apicol autentic. Dacă se dizolvă imediat atunci este falsificată.

Testul bățului de chibrit

Un băț de chibrit se înmoaie în miere, apoi se aprinde. Dacă băţul arde, cuprinzând inclusiv mierea, aceasta este pură. Dacă băţul nu se aprinde, este pentru că mierea e falsificată.

Testul pâinii

Unge o felie de pâine cu o lingură de miere şi las-o câteva minute. Dacă mierea intră în pâine şi o înmoaie, este falsificată.

Atenție și la aspect

Mierea de rapiță e albă, are aspect de șerbet, este cremoasă.

Cea din pomi fructiferi este roșiatică, brună.

Mierea de salcâm este limpede, străvezie

Cea de tei are culoare verzuie.

Mierea de floarea soarelui este galbenă aurie.

Farmaciştii Catena recomandă Naturalis BronhoSuport 7 plante + miere,  un supliment alimentar, fără zahar, cu miere, sub formă de sirop antitusiv, ce sustine sanatatea si buna functionare a sistemului respirator, protejeaza mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

Toată mierea produsă de albine trebuie sa cristalizeze mai devreme sau mai târziu. Cea de rapiță, de exemplu, după 2-3 zile.

Academia Americana de Pediatrie recomanda sa nu dam miere bebelusilor sub varsta de 1 an, din cauza posibilitatii, rare de altfel, de a fi infectati cu o bacterie ce cauzeaza botulismul (Clostridium botulinum). O data ce copilul implineste 1 an, sistemul sau digestiv este suficient de matur pentru a omora germenii de botulism. Deci dupa 12 luni, putem oferi si miere de albine copilului.

Text Cristina Dudău

Foto Shutterstock