Semne că e timpul să îi oferi copilului spațiu personal

Pe măsură ce cresc și ajung la adolescență, copiii încep să se confrunte cu propriile obstacole, experimentând tot felul de emoții, iar asta îi face să simtă nevoia de cât mai mult spațiu personal. Ca mamă, ești obișnuită să fii tot timpul după copilul tău, să afli totul despre viața lui și să îl ajuți chiar și atunci când nu îți cere ajutorul.

Iată câteva semne care arată că ar fi timpul să faci un pas în spate și să-ți lași copilul să devină o persoană încrezătoare și independentă.



Cel mai bun prieten

În perioada adolescenței, tinerii intră în diferite cercuri de prieteni cu care consideră că au lucruri în comun sau cu care se completează. În momentul în care copilul tău are un „cel mai bun prieten”, va vorbi la telefon sau pe rețelele sociale mai tot timpul, îi va face vizite dese, și va petrece mai mult timp cu el decât cu tine. Acest lucru nu ar trebui să te îngrijoreze. El simte nevoia de libertate, de afirmare și de acceptare în societate, iar prietenia este o confirmare.

Spațiul intim

Adolescenții tind să petreacă o mare parte din zi în camera lor, cu ușa închisă. Nu te gândi că fiul sau fiica ta pune la cale un plan secret de atac față de omenire, că face experimente sau orice altceva, ci simte nevoia de a fi lăsat singur/ă, în liniște.

De obicei, adolescenții se joacă la calculator, socializează cu prietenii, citesc o carte, fac teme sau orice alte activități normale pentru vârsta lor. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să îi mai faci câte o vizită copilului tău să vezi ce face, cum se simte și dacă are nevoie de ceva. Comportamentul tău nu trebuie dus la extrem, pentru că va ajunge să se simtă constrâns, sufocat de vizitele și întrebările tale incomode, ba chiar va fi furios că nu îi acorzi suficientă intimitate.

Telefonul

De cele mai multe ori, în special în timpul mesei, tânărul are tendința de a se îndepărta sau chiar se ascunde ca să răspundă la mesajele de pe telefon. Iar dacă îl vei certa pentru asta, mai mult îl vei face să nu te asculte. Îi poți propune să meargă la el în cameră ca să își termine activitatea „importantă” sau chiar să le spună prietenilor că revine în 10 minute. Nu îl obliga să facă ceva ce nu va vrea, pentru că mai rău faci. Încearcă să îl înțelegi și să acționezi ca o prietenă față de el. Pentru el, telefonul mobil este ca un spațiu în care evadează.

Secretele

De multe ori poți afla ce se întâmplă în viața copilului tău chiar de la cel mai bun prieten al său. Așa îți vei da seama că, de fapt, sunt lucruri pe care tu nu le cunoști despre el. Aceste lucruri se întâmplă pentru că el crede că diferența de vârstă dintre voi ar putea să fie o barieră de comunicare, empatie și înțelegere. El nu înțelege că ai avut și tu vârsta lui.

Încearcă să îi explici mereu că orice ar fi, tu îl vei sprijini în toate momentele în care are de luat decizii, chiar și atunci când sunt bune sau rele, iar el va veni la tine singur atunci când chiar va simți nevoia. Încearcă să descoperi ce îi place să facă, ce cărți citește, ce jocuri joacă, ce mai fac prietenii lui sau chiar poți încerca să faci și tu activitățile pe care le face el, ca să vadă că aveți lucruri în comun, că aveți despre ce să vorbiți.

Alintăturile în public

Adolescenții tind să se rușineze atunci când sunt răsfățați, alintați pe stradă de către părinți, de față cu alte rude sau chiar însoțiți la anumite evenimente din viața lor. Este posibil ca tânărul să își dorească să fie doar cu prietenii lui, nu și cu tine. Nu te supăra dacă te va refuza să îl însoțești într-un anumit loc, nu o face pentru că nu te iubește, ci pentru că simte nevoia de a fi singur sau doar cu cei de vârsta lui, iar asta este normal la această vârstă.

Vei vedea că pe măsură ce copilul tău crește și trece de perioada adolescenței, comportamentul lui se va schimba și va deveni tot mai apropiat și deschis față de tine. Asigură-te că ești acolo pentru el, și dă-i timp și spațiu. Fă-l să simtă că este înțeles, iar asta va face ca relația dintre voi să fie bazată pe sinceritate, prietenie și înțelegere.