Sexul face bine la sănătate! Este demonstrat științific

Sexul are efecte benefice care se extind și in afara dormitorului! Specialiștii au ajuns la concluzia că sexul ne influențează sănătatea în moduri la care nici nu ne gândim. Beneficiile pe care le aduce o viață sexuală de calitate sunt multiple. Cercetările arată că sexul are beneficii atât asupra sănătății fizice, cât și asupra celei psihice, făcând oamenii mai fericiți și mai sănătoși, oferind perspective noi asupra vieții.

Dincolo de faptul că este una dintre cele mai plăcute activități de cuplu, sexul aduce și beneficii uimitoare și la nivel individual.

Sexul poate fi un adevărat tratament adjuvant. Și are, poate, cel mai mare avantaj: spre deosebire de medicamente, potențialii  au o probabilitate mult mai ridicata de a respecta un astfel de “regim”! 



 Beneficiile fizice şi psihologice

  • Sexul reduce stresul.

Studiile arată că există o serie de modalități naturale de a regla stresul. Un astfel de studiu arată că persoanele care au avut relații sexuale în mod regulat timp de două săptămâni au prezentat o scădere a tensiunii arteriale determinată de stres.

  • Sexul scade tensiunea arterială

Alt studiu a demonstrat că o viață sexuală regulată a fost asociată cu o mai mică tensiune arterială. O cercetare amănunțită a arătat o legătură strânsă între îmbrățișările partenerului și scăderea tensiunii arteriale în rândul femeilor.

  • Sexul întăreşte sistemul imunitar

O bună sănătate sexuală poate însemna o sănătate fizică mai bună. Un contact sexual ce are loc o dată sau de două ori pe săptămână a fost asociat cu un nivel mai crescut de anticorpi denumiți imunoglobulină A sau Iga, ce vă pot proteja de răceli și infecții.

  • Sexul acţionează ca un antidepresiv natural

Sexul acționează de asemenea ca un antidepresiv natural, deoarece eliberează endorfinele din creier care ajută la reducerea depresiei și a durerii. Există unele dovezi că lipsa de sex este asociată cu sentimente de depresie și de valoare scăzută asupra stimei de sine.

  • Sexul atenuează durerea.

Cantitatea de endorfine eliberată în timpul actului sexual poate avea efecte anesteziante sau asemănătoare celor generate de morfină;

  • Sexul îmbunătăţeşte dispoziţia

Endorfinele sunt hormoni cunoscuți pentru efectele benefice asupra stării de spirit. Când faceți sex, acest hormon este eliberat în mod natural și vă optimizează starea atât cognitivă cât și afectivă.

  • Sexul creşte respectul de sine

Creșterea respectului de sine a reprezentat unul dintre motivele pentru care oamenii fac sex. Sexul bun începe cu respectul de sine și îl crește. Dacă sexul se manifestă prin tandrețe , iar dorințele sunt satisfăcute, există toate șansele ca respectul de sine să crească.

Sarcina nu echivalează cu uciderea romantismului

Cele mai multe femei se tem de faptul că partenerul lor nu se va mai simți atras fizic de ele, privindu-le cu alți ochi datorită sarcinii. Romantismul și pasiunea dintr-un cuplu par să aibă adesea de suferit pe perioada celor 9 luni de sarcină. Schimbările fizice și psihologice prin care trece o gravidă o pot face destul de irascibilă, rece și indiferentă față de partenerul sau, iar acesta ar putea fi copleșit de tot ceea ce presupune sarcina partenerei de cuplu. Mai mult, obişnuitul deja stres cotidian ar putea complica și mai mult lucrurile.

Activitatea sexuală este permisă în timpul sarcinii dacă evoluția acesteia este una normală. Există și situații când este nevoie să renunți la activitatea sexuală, fie parțial sau chiar pe toată durata sarcinii.

  • Placenta praevia;
  • Travaliu prematur;
  • Insuficienţă cervicală (col scurt);
  • Dilataţia colului uterin;
  • Membrane rupte.

Text: Alexandra Lupu