Si copiii sunt stresati de Sarbatori!

 

Le-ai spus vreodata copiilor tai cand i-ai gasit bosumflati din cauza vreunei mici drame inocente ca viata lor e un vis fara griji si fara responsabilitati in comparatie cu provocarile vietii de adult? Si pe buna dreptate. Iar cand vine vorba despre Sarbatorile de Iarna, incarcate de cadouri si petreceri in familie, poate ca te gandesti cu atat mai putin ca micutii ar avea motive sa se simta deprimati, anxiosi sau suparati.

Asta nu inseamna ca ei nu au nemultumiri, la fel de importante, de care noi ca parinti trebuie sa fim constienti pentru a-i indruma spre stari de spirit mai bune. Si daca tu, in preajma Sarbatorilor, esti prinsa cu pregatirile, cu calculele de buget pentru masa si cadourile de Craciun, copiii pot prelua cu usurinta starile de stres si agitatie. Iata cum ii poti ajuta pe cei mici sa se bucure din plin de vacanta de iarna.



Program mai simplu

De Sarbatori tindem sa facem planuri peste planuri, sa programam toate activitatile si petrecerile posibile: acasa, la munte, la bunici, la rude, cu familia, nasii, prietenii, colegii, vecinii. Am uitat pe cineva? Pentru a va asigura ca va veti bucura din plin de timpul petrecut impreuna cu cei dragi, luati din timp decizia privind programul de vacanta si persoanele implicate si incercati sa tineti cont si de odihna. Va fi mult mai comod pentru copii sa se simta relaxati, in mediul lor, decat sa alerge de la o masa in familie la alta. Iar timpul petrecut alaturi de ei jucandu-va sau gatind impreuna va fi la fel de frumos si chiar mai valoros.

Rutina celor mici

In special in cazul copiilor mici, rutina zilnica pe care i-ati ajutat sa o deprinda este foarte importanta daca vreti sa ramana si de Sarbatori la fel de dulci si cuminti – pe cat posibil. Schimbarile prea dese in programul de baie, de somn sau de masa ii pot face sa se simta stresati, manifestandu-se prin episoade mai dese de plans, refuzul alimentatiei obisnuite sau tulburarea programului de somn.

Masa in familie

Daca nu de Craciun, atunci cand sa mancam cu totii la aceeasi masa? Potrivit studiilor, ideal ar fi sa o facem zilnic. La masa in familie se creeaza si se intaresc legaturile dintre copii si parinti, se dezvolta capacitatea de comunicare, increderea in sine si in ceilalti, deprinderea bunelor maniere in mod firesc, prin observatie. Bonus: daca participa la prepararea, punerea sau strangerea mesei, cei mici invata sa aprecieze efortul si se obisnuiesc sa lucreze in echipa. Una peste alta, se creeaza amintiri frumoase si se rade cu pofta buna!

Mai putine jocuri online, mai putin TV

Tentatia de a-i tine ocupati oferindu-le acces la jocuri online, video si televizor este mare cand tu nu stii ce sa faci mai intai, iar ei nu mai contenesc cu galagia. Fii inventiva, da-le ceva fizic de lucru, precum un puzzle tematic de Craciun, crearea decoratiunilor hand made de Craciun, sortarea sosetelor proaspat spalate, alegerea legumelor pentru supa. Vei reface tu sarcinile pe ici, pe colo, dar ei se vor simti utili si valorosi participand alaturi de tine la pregatiri. Iar cand luati o pauza, iesiti cu totii in parc la o plimbare.

Traditii de familie

Fiecare familie care se respecta are traditii si obiceiuri pentru evenimentele importante din an sau din viata fiecarui membru. Cand ii deprindeti pe prichindei cu acestea, de fiecare data cand le reinviati le oferiti confort, siguranta si stabilitate. In special de Craciun este foarte important  sa-i invatati ca a oferi este la fel de frumos ca a primi, asa ca ati putea pregati impreuna un pachet cu daruri si mancare pentru un vecin mai in varsta despre care stiti ca e singur de Sarbatori sau pentru un copil mai putin norocos. In plus, l-ati putea indruma pe micut sa le ofere celorlalti membri ai familiei cate un cadou simbolic, poate un desen sau o creatie proprie din plastilina, gest care ar putea de asemenea pune bazele unui caracter generos si altruist.

Text: Arabela Boboc