Surse de energie în sezonul rece: alimente-combustibil pentru o sănătate de fier

În sezonul rece, corpul nostru experimentează schimbări de metabolism și de niveluri energetice. Studiile indică faptul ca aproximativ 9 din 10 persoane suferă de scăderea nivelului de energie în timpul lunilor de iarnă.

Atunci când nervul optic percepe lumina solară, corpul secretă serotonină, un neurotransmițător al stării de bună-dispoziție. În absența luminii solare, crește producția de melatonină în corp, un hormon care scade temperatura corpului și crește somnolența, ceea ce înseamnă că ne-a scăzut energia. Iată cum poți să fii tonică și iarna, în ciuda vremii.



Alimente „combustibil”

Iarna, corpul este nevoit să se încălzească pentru a supraviețui. Căldura rezultă din alimentele digerate, de aceea este necesar să consumăm alimente bogate în calorii, care să genereze energie.

Grăsimile sănătoase adăugate în dieta de iarnă, cum sunt peștele, nucile, untul de arahide, măslinele, avocado și tofu, care ajută la absorbția vitaminelor A, E, K și D.

De asemenea, semințele de dovleac combinate cu migdale și alune sunt o bună sursă de proteine, grăsimi sănătoase, fibre, mangan, magneziu și zinc.

Alimente care ne feresc de răceala și gripa

Cerealele sunt bogate în aminoacizi și o sursă vegetală completă de proteine, bogată în lizină, metionină și cisteină, dar și în magneziu și mangan, care asigură o energie de lungă durată. Inclusiv quinoa este o cereală fără gluten care conține mai multă proteină decât oricare alte cereale.

Fructele de goji îmbunătățesc capacitatea organismului de a răspunde la stres, dar și starea de spirit și memoria, cresc fluxul sangvin și oxigenarea celulelor.

Legumele verzi, avocado, fasole, broccoli, spanac, hummus, care sunt pline de fibre, acid folic, potasiu, fier și vitaminele A, B2 și C reprezintă o altă sursă foarte bună de energie.

Hrana trebuie astfel aleasă încât să ne îmbunătățească și starea de spirit, afectată de lipsa luminii solare, care provoacă uneori așa-zisă depresie de iarnă.

În acest caz, consumul de alimente bogate în carbohidrați, în special carbohidrații complecși (pâine integrală, paste făinoase, orez brun, leguminoase, ovăz și mei) ne ajută să ne simțim mai bine din punct de vedere psihic.

Cum ne conservăm energia

Pentru a-ți conserva puterile, evită să te îmbolnăvești, pentru că răceala și gripa sunt mari consumatoare de energie, alături de orice altă problemă de sănătate, care solicită organismul.

Contaminarea cu virusuri poate fi evitată cu ajutorul unei bune igiene și prin îmbunătățirea sistemului imunitar (mucoasa nazală hidratată, odihnă corespunzătoare, consumul de vitamina C și de suplimente) cât și cu ajutorul exercițiilor fizice.

Dormi cel puțin opt ore pe noapte pentru a ajuta corpul să se regenereze. Foarte eficientă este și terapia cu lumină, realizată prin intermediul unei lămpi care generează o lumină apropiată de lumina zilei (între 2.500 – 10.000 lucți) și expunerea timp de 15 minute până la două ore pe zi la lumina produsă de aceasta.

În cele din urmă, suplimentarea dietei cu vitamine și minerale ne pot ajuta să compensăm deficitul de energie din timpul iernii, însă de fiecare dată este necesar să cerem sfatul unui medic.

Știai că?

Poate că nu te-ai gândit la asta, dar băuturile și mâncărurile fierbinți cresc senzația de cald din organism. Dincolo de faptul că sunt preparate calde, acestea ajută la crearea unei atmosfere primitoare în întreaga casă.

Supele de pui, tocănițele, fripturile, legumele roșii, condimentele picante, prăjiturile de casă, pâinea coaptă în casă sunt alimentele potrivite când afară este frig.

Farmaciștii Catena recomandă Naturalis Vitamina C Plus Zinc efervescent, care ajută la menținerea funcționării corespunzătoare a sistemului nervos și imunitar.

Produsul contribuie la reducerea oboselii și a extenuării, ajută la menținerea stării psihice și susține producția de colagen, susținând funcționarea corespunzătoare a ligamentelor, vaselor de sânge, sistemului osos și a pielii. Mai multe detalii despre produs găsiți AICI!

Text: Arabela Boboc