Tatuajele si piercingul duc la ridare si calvitie

Tatuajele si piercingul duc la ridare si calvitieModa tatuajelor si piercingului a fascinat lumea adolescentilor si tinerilor in special in ultimul deceniu. Aceasta explozie a putut lua amploare si datorita unei slabe informari a tineretului asupra efectelor nocive ale acestor practici, chiar asupra frumusetii.

Studiile biologilor de la Yale (S.U.A) au demonstrat ca atat prin tatuaje dar mai ales prin piercing sunt blocate energetic anumite zone reflexogene ce pot avea efecte nedorite asupra biologiei intregii musculaturi ca si asupra suprafetei dermice si epidermice a pielii.
 
Tatuaje permanente
Antropologia moderna a descoperit ca in societatile tribale primitive ca si in cele actuale, tatuajele au anumite semnificatii legate de rang insa si de imprimare a unei anumite configurari a expresiei fixe a fetei. Socanta descoperire din acest an apartine americanului Dr. Karlie T.Waxter, care afirma ca oricare modificare de structura profunda a dermului pe o suprafata de peste 3 cm patrati poate influenta indirect cutarea, ridarea pielii fetei. Fenomenul s-ar datora intreruperii cailor de circulatie ale potentialelor locale de actiune (biocurenti), care circula printr-o retea stabilita de terminatiile nervoase ale pielii. Odata cu intreruperea bunei circulatii de biocurenti prin tatuaj, organismul este obligat sa ia masuri pentru a reface cantitativ reteaua prin care sa circule electricitate. Din acest motiv spre musculatura fetei pornesc impulsuri electrice cu rol de strangere a pielii fetei pentru ca astfel se va suplini prin cutare deficitul, fata cutata dezvoltand mai multi curenti electrici decat cea intinsa. Se estimeaza ca un tatuaj permanent de 6 cm patrati ar creste riscul aparitiei ridurilor cu 25%. Felul ridarii depinde de zona tatuajului. Astfel, tatuajele de pe antebrat si mai ales de pe brat cresc riscul ridarii pe verticala a fruntii. Tatuajele de pe spate si fese cresc in mai mare masura riscul aparitiei ridurilor pe liniile orizontale ale fruntii. Tatuajele de pe coapse si picioare ar influenta in mai mare masura ridarea din zona colturilor ochilor si a buzelor. Pe langa aceasta, tatuajele permanente, ca si cele temporare, conduc indirect la imbatranire tesuturilor conjunctive din derm.

Tatuaje temporare
Influenteaza aceeasi biologie a retelei de terminatii nervoase din piele prin absorbtia de lumina diferita in zona tatuata. Efectul se datoreaza si reducerii capacitatii de divizare a celulelor intregului corp, prin producerea unei cantitati scazute de colagen in anume portiuni din zona tatuata. Aceasta zona obliga la o supraproductie de colagen ce blocheaza semnalele de diviziune ale celulelor pielii, deci si capacitatea de regenerare. Aceasta duce implicit la  imbatranirea mai rapida. Astfel, o suprafata de 10 cm patrati tatuata creste viteza de imbatranire cu aproximativ 10% (copilarie si adolescenta) si cu 15-20% (varsta tanara pana la 40 de ani).

Piercingul
Piercingul, ca si tatuajele, avea un anume rol in societatile tribale, ornamental era cel mai putin important. Spre exemplu, in cele mai vechi culturi, cerceii in urechi erau folositi ca scut impotriva spiritelor ce s-ar intoarce pentru a se razbuna iar cerceii in nas pentru a impiedica fortele creaturilor intunericului sa patrunda in sufletul tinerilor dupa initierea sexuala. Aceste automutilari aveau si rolul de echilibrare a unor zone reflexogene, insa acele puncte unde erau plasate inelele erau stabilite de vracii tribului. In societatea moderna, plasarea dupa curentul modei a inelelor si cerceilor are in 85% dintre cazuri efecte nocive asupra sanatatii si frumusetii. Totusi piercingul din zona ombilicala influenteaza producerea de curenti electrici normali ce pastreaza un anumit echilibru al grosimii stratului de lipide in jurul taliei.
Plasarea de cercei ombilicali creste cu 20% ritmul depunerilor de grasimi in jurul taliei si feselor crescand si riscul aparitiei frigiditatii la 1% dintre femei, datorita blocarii unor zone reflexe. Cerceii aplicati in nari cresc semnificativ reactiile de manifestare impulsiva a agresivitatii prin blocarea altor zone reflexogene, dar si riscul apari?iei calvitiei. Zona cartilaginoasa a nasului dispune de o retea de neuroni implicata direct in reglarea circulatiei in zona pielii capului. Cerceii in nas pot creste astfel riscul la calvitie cu 10% in cazul femeilor si de la 15 pana la 25% in cazul barbatilor.
Piercingul buzelor creste semnificativ fluxurile electrice pe nervii ce deservesc musculatura fetei, crescand riscul la ridarea in zona ochilor la femei si in zona fruntii la barbati.
Cerceii sau inelele pe limba ori organe genitale modifica activitatea hipocampusului, zona a creierului legata de filtrarea informatiei. Dereglarea acestei functii poate conduce la nevroze, manii sau declansarea unor forme de schizofrenie. Pe langa aceste aspecte, piercingul buzelor si organelor genitale duce de asemenea la ridarea rapida a intregii fete. 

Text: Marius Radu, cercetator Academia Romana