Ten regenerat & rejuvenat: proceduri pentru fiecare problema

Nu este niciodata prea devreme pentru a avea grija de pielea noastra, mai ales ca este supusa zilnic agresiunilor de diverse tipuri care pot accelera procesul de imbatranire, dupa cum explica doctorul Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica. Semnele afectarii tenului pot deveni vizibile prematur, fiind rezultatul unor procese care au loc inca din jurul varstei de 20 de ani.

Primele semne de imbatranire apar intre 20 si 30 de ani, in primul rand in jurul ochilor – ridurile perioculare, cunoscute ca „laba gastei”, un inceput de exces de piele pe pleoapa superioara, cearcanele si/sau hiperpigmentarea de la nivelul pleoapei inferioare, apoi, ridurile fine de deasupra buzei superioare.

Foto. Doctor Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

Dupa 30 de ani urmeaza ridurile de expresie de pe frunte, mai intai cele verticale, de incruntare, care apar intre sprancene, iar ulterior cele orizontale. Se adancesc santurile dintre nas si colturile gurii, partial si din cauza gravitatiei, iar buza superioara incepe sa se subtieze. Fata incepe sa piarda volum, iar pielea elasticitate, proces care continua dupa 40-50 de ani, asa cum precizeaza doctorul Sinescu. In plus, devine vizibila o „deplasare” spre inferior a tuturor structurilor faciale – sprancene, pleoape, pometi, varful nasului, colturile gurii, linia mandibulara, barbie si gat, forma fetei transformandu-se treptat din ovoidala in trapezoidala.



Tratament personalizat

Desi nu exista o solutie miraculoasa potrivita pentru toata lumea, planul de tratament este personalizat, in functie de probleme care apar la nivelul pielii: modificari de textura tegumentara – riduri sau cicatrici postacneice; modificari de elasticitate si tonus; modificari de culoare – hiperpigmentari solare sau de varsta, rozacee, cuperoza. De regula, efectele acestor procedee sunt vizibile chiar si dupa o singura sedinta, insa, rezultatele cele mai bune se obtin dupa o serie de astfel de proceduri. Intervalul la care sunt efectuate variaza de la procedura la procedura, saptamanal sau lunar.

Tipuri de proceduri

  • Toxina botulinica estompeaza ridurile de expresie existente deja, iar acidul hialuronic trateaza deficientele de volum;
  • Peelingurile chimice utilizeaza o serie de acizi, singuri sau in combinatii, pentru a curata epidermul. Se aplica pe suprafata tegumentului o substanta care actioneaza superficial, mediu sau profund, in functie de tipul acesteia, producand descuamarea epidermului/partial a dermului;
  • Procedurile de tip microneedling – mezoterpie, Dermapen, dermorollere etc., produc o trauma dermica minima, foarte bine controlata, care stimuleaza vindecarea si stimuleaza sinteza de colagen proaspat la nivel tegumentar. In general, in aceeasi sesiune de tratament se asociaza si o serie de cocktailuri de vitamine sau aminoacizi pentru un rezultat si mai bun;
  • PRP-ul, plasma imbogatita cu plachete, presupune recoltarea de la pacient a unei cantitati mici de sange care se centrifugheaza, iar plasma astfel separata, care contine factori de crestere, se reinjecteaza pacientului.
  • Aceasta procedura, cunoscuta si ca „liftingul vampir”, promoveaza sinteza proprie de colagen, imbunatateste textura si tonusul pielii si poate ameliora hiperpigmentarile mai serioase;
  • Terapiile ce presupun utilizarea de aparatura de inalta performanta folosesc energia luminoasa (lasere, IPL), termica (ultrasunete, radiofrecventa) sau combinatii ale acestora. Pulsul energetic respectiv penetreaza in profunzime straturile pielii si produce modificari structurale atat direct, prin tensionarea fibrelor de colagen existente, cat si indirect, prin stimularea sintezei de colagen si elastina;

Contraindicatii si reactii adverse

In general, procedurile ablative sau cu energie luminoasa nu se indica pe timpul verii, atunci cand radiatia solara ar putea „ataca” pielea de abia regenerata si, astfel, mult mai sensibila.

Acneea in puseu, infectiile bacteriene sau virale reprezinta, de asemenea, o contraindicatie pentru tratamente care presupun microinjectii – microneedling, mezoterapie, PRP.

Ameliorarea unor afectiuni

Dincolo de regenerarea pielii, astfel de tratamente ajuta si la ameliorarea anumitor afectiuni ale pielii. Printre acestea se numara acneea si alopecia. Pentru acnee sau cicatrici postacneice, exista mai multe variante, cele mai bune rezultate fiind obtinute cu ajutorul laserului si radiofrecventei. Caderea parului si chiar alopecia pot fi ameliorate cu ajutorul plasmei imbogatite cu plachete – PRP.

ATENTIE!

Fiecare metoda poate avea reactii adverse, insa, in cazul in care indicatia este corect stabilita, tratamentul este efectuat de personal medical antrenat, iar pacientul respecta cu strictete recomandarile medicului, acestea sunt minime.

Text: Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty –  Alia Apartments, Bd. Maresal Averescu nr. 7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1, Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544