Cele mai eficiente terapii neinvazive de reducere a ridurilor

Imbatranirea pielii face parte din evolutia naturala a organismului, independent de vointa noastra, dar acest adevar nu ne impiedica sa incercam prin orice mijloace sa incetinim acest proces. Medicina cosmetica moderna ofera o varietate de solutii pentru reducerea semnelor de imbatraniresi despre acestea ne-a oferit mai multe informatii doamna doctor Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica reconstructiva si estetica, fondatoare a Centrului de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty din Bucuresti.



Cauze si factori de risc

Cel mai vizibil semn al procesului fiziologic de imbatranire a pielii este reprezentat de producerea ridurilor, initial fine, superficiale, apoi adanci. La persoanele cu ten deschis la culoare ridurile apar mai devreme si mai frecvent. Ereditatea poate fi de asemenea incriminata, insa factorii majori care le provoaca sau le accentueaza sunt cei externi sau de mediu, cum ar fi radiatia solara sau fumatul.

Desi nu exista un tratament minune care sa rezolve toate problemele tegumentare si sa functioneze la toata lumea, medicii specializati (chirurgi plasticieni sau dermatologi) au la dispozitie o serie de metode care, singure sau combinate, pot oferi solutiile pe care le cautati.

Metode pentru toate tipurile de riduri

  1. Dermabraziunea este o procedura care indeparteaza mecanic stratul superficial al epidermului. In functie de calitatea aparaturii folosite, de experienta medicului si mai ales de asocierea cu terapiile de stimulare de colagen, cum ar fi microneedling-ul, poate avea rezultate foarte bune.
  2. Peelingurile chimice de diverse intensitati au indicatii diferite, in functie de problemele pe care le avem de tratat, si aduc imbunatatiri vizibile texturii si luminozitatii pielii. Peelingurile superficiale, cum ar fi cele cu acid lactic sau acid glicolic, sunt eficiente pentru pacientii cu riduri fine sau ca tratament de intretinere, in timp ce cele medii, precum cele cu acid tricloracetic sau acid salicilic, pot ameliora hiperpigmentarile sau keratozele moderate. Ca regula generala, cu cat un peeling este mai puternic, cu atat rezultatele sale sunt mai spectaculoase, insa creste proportional si riscul aparitiei efectelor secundare severe.
  3. Tratamentele medicale cu retinoizi – creme sau peelinguri – sunt dovedit eficiente, insa ele trebuie in mod obligatoriu prescrise de medic.
  4. Resurfacing-ul cu laser fractional sau nefractional stimuleaza sinteza de colagen la nivelul pielii. Exista multiple tipuri de lasere, fiecare din acestea functionand dupa un protocol propriu de tratament care presupune un numar diferit de sedinte, produce efecte in perioade diferite de timp si are riscuri si efecte adverse diferite.
  5. Radiofrecventa si ultrasunetele sunt tehnici neinvazive de reducere a laxitatii pielii, avand un efect de lifting indeosebi la nivelul fetei, barbiei si gatului. In functie de severitatea problemei se stabileste numarul de sedinte de tratament.
  6. In final, trebuie mentionate preparatele injectabile. Toxina botulinica relaxeaza muschii mimicii de la nivelul etajului superior al fetei si poate fi folosita cu success si pentru ridurile de pe gat. Acidul hialuronic rezolva deficientele de volum si umple ridurile profunde. Aceste tratamente trebuie administrate in mod obligatoriu numai de un medic specializat si experimentat.

Foto: Doctor Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica

Mit si adevar

  • Aceste proceduri sunt concepute, in principal, pentru persoanele cu varste cuprinse intre 30-55 ani, cu piele de o calitate buna, compliante la utilizarea permanenta a protectiei solare.
  • Rezultatele unui plan de tratament corect stabilit pot fi excelente, insa notiunea de „lifting facial non-chirurgical” este doar o idee de marketing. Ridurile se pot reduce sau estompa, o parte din volumul facial pierdut se poate reface, textura pielii se poate imbunatati si aspectul general al fetei poate fi luminos si proaspat, dar nu exista nicio metoda care sa invinga gravitatia!
  • Unele proceduri sunt extrem de confortabile, unele pot fi dureroase, iar altele presupun o perioada de recuperare. Cu cat tratamentul initial este mai agresiv, cu atat rezultatele pe termen lung sunt mai bune.
  • Toate tehnicile descrise pot avea complicatii, astfel incat cea mai buna solutie este sa cautati intotdeauna un medic cu experienta cu care sa discutati pe larg ceea ce va doriti si care sa va explice beneficiile, riscurile si costurile.
  • Ca regula generala, costurile tuturor acestor tratamente sunt medii spre mari. Desi exista oferte pentru fiecare buzunar, asteptati-va ca si rezultatele sa fie pe masura.

Text: Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty –  Alia Apartments, Bd. Maresal Averescu nr. 7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1, Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544