Volumizarea fetei cu acid hialuronic

Medicina cosmetica moderna ofera o varietate de solutii pentru reducerea semnelor de imbatranire, pentru ca doar stergerea ridurilor nu mai este suficienta. Interventiile estetice cu acid hialuronic nu mai sunt demult o noutate si sunt folosite in cadrul celor mai noi proceduri de reconstruire a volumetriei faciale.

Pentru ca vrem sa fim bine informate, dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica reconstructiva si estetica,, ne-a explicat in ce consta volumizarea fetei cu acid hialuronic care ii sunt efectele si ce mituri o insotesc.



De ce acid hialuronic?

Acidul hialuronic este o substanta care se gaseste in mod natural in organismul uman, o polizaharida hidrofila – care retine apa, avand astfel un rol esential in hidratarea tuturor tesuturilor din compozitia carora face parte, indeosebi la nivelul pielii.
De-a lungul anilor in care medicina estetica a evoluat substantial, acidul hialuronic si-a capatat locul fruntas datorita unei triplete de caracteristici: face minuni asupra texturii si luminozitatii tegumentului datorita structurii hidrofile (retine o cantitate de apa egala cu de 1000 de ori greutatea sa); stimuleaza in acelasi timp sinteza de colagen; si, fiind un compus pe care corpul il sintetizeaza, injectarea sa nu produce reactii alergice.

Avantaje/dezavantaje fata de alte produse folosite in acelasi scop

Avantajul principal al acidului hialuronic este faptul ca este un produs de umplere „temporar”, deci rezultatele sunt complet reversibile, durata sa de resorbtie naturala depinzand in mod direct de vascozitatea compusului. In plus, tratamentul dureaza putin si se efectueaza cu anestezie locala, de cele mai multe ori topică, cea care presupune folosirea unei creme anestezice, pacientul reluandu-si imediat rutina zilnica normala.

Siliconul este o substanta in teorie inerta, care a fost utilizata pe scara larga in anii 1960-1970 inclusiv pentru injectare in scop estetic. Din pacate, poate declansa o reactie inflamatorie si autoimuna severa – o reactie de respingere a organismului, adica, ducand la deformari, noduli, granuloame, infectii, etc. Problema este ca siliconul este un filler permanent si, ca atare, in cazul oricarei reactii adverse, singura posibilitate de indepartare este chirurgia.

Transferul cosmetic de grasime poate fi o metoda excelenta de remodelare faciala, cu mentiunea ca vorbim despre o mini-interventie chirurgicala care necesita conditii de sterilitate totala pentru a fi efectuata, deci se realizeaza intr-o sala de operatie. Grasimea se recolteaza din zonele de exces, se prelucreaza si se reinjecteaza pe zonele de tratat. Rezultatele pot fi excelente.

Care sunt tratamentele de volumizare

Volumizarea faciala presupune injectarea de acid hialuronic in toate acele zone de unde, odata cu inaintarea in varsta, pierdem din structura grasoasa subcutanata, respectiv la nivelul etajului mediu al fetei – pometi, zona laterala a obrajilor, santul malar; la nivelul tamplelor; la nivelul barbiei; la nivel mandibular; cateodata chiar si in buze.

Cat de dureroase sunt injectarile

Fiecare dintre noi are un prag diferit de durere. Exista persoane carora li se poate injecta si fara anestezie prealabila, mai ales deoarece toate variantele de acid hialuronic noi si de buna calitate contin lidocaina.
Nivelul de durere difera si in functie de planul anatomic de injectare; ca regula generala injectiile profunde dor mai putin decat cele superficiale. In mod obisnuit insa, toti pacientii beneficiaza de anestezie topica locala, adica li se aplica pe fata o crema ce contine anestezic cu minim 20 de minute inainte de procedura.

Cat dureaza efectul

Efectele au o durata diferita in functie de remanenta fillerului in tesuturi, care la randul sau are legatura cu vascozitatea sa; variaza de la cateva luni la mai mult de un an. Exista studii care demonstreaza ca repetarea tratamentului ajuta la stimularea sintezei naturale de colagen si la imbunatatirea progresiva a elasticitatii pielii. De asemenea, dupa un timp, cantitatea de acid hialuronic de care avem nevoie pentru a obtine acelasi efect de la o injectare la alta scade.

Sfaturi pre-injectare

Nu se recomanda uzul de antiinflamatoare nesteroidiene sau de antiagregante/anticoagulante cu cateva zile inainte, din cauza ca acestea cresc riscul de sangerare locala si ca atare posibilitatea de a aparea echimoze sau mici hematoame.
Injectarea este contraindicata in cazul infectiilor acute locale, bacteriene sau virale (inclusiv a celor herpetice), sau a alergiilor cunoscute la xilina sau lidocaina.

Sfaturi post-injectare

Este normal ca zona tratata sa fie usor dureroasa pentru cateva zile. Puteti folosi comprese reci sau gheata, pentru ca ajuta la reducerea inflamatiei. Evitati efortul fizic intens in prima zi dupa tratament si expunerea la praf cateva zile. Folositi zilnic crema cu factor de protectie solara. Rezultatul se evalueaza la doua saptamani, cand se poate face un tratament suplimentar de retus in cazul in care este necesar.
Toate aceste proceduri trebuie efectuate numai in cabinete medicale, cu materiale sterile si de unica folosinta, si trebuie administrate de catre un medic specializat, chirurg plastician sau dermatolog, cu experienta in domeniu.

Efecte adverse

Efectele secundare sunt rare, dar pot include eritem (roseata), edem (umflare locala) sau echimoze (vanatai) si mici hematoame la locul injectarii. De asemenea, sub piele pot aparea mici noduli. Toate acestea sunt reactii de intensitate mica, temporare, care se rezolva de obicei in cateva zile – o saptamana post-procedura.

Exista  „antidot”

Acidul hialuronic este un filler temporar, el se resoarbe complet in cateva luni – un an de la injectare. Exista cazuri foarte rare de rezultate nedorite, insa, daca acestea apar, exista un „antidot”, o enzima numita hialuronidaza, care topeste depozitele de acid hialuronic.

 

Dr. Ruxandra Sinescu, medic primar chirurgie plastica, reconstructiva si estetica, Centrul de wellness medical si chirurgie estetica Project Beauty – Alia Apartments, Bvd. Maresal Averescu nr.7A, Bl. B, Scara A, Parter, Ap. 68, sect. 1 , Bucuresti, projectbeauty.ro/ Tel.: 0740.929.544

Text: Cristina Dudau