Ten uscat? Nu si daca stii cum sa combati efectele gerului si vantului

deschidere-ten-uscat-shutterstock_21077917_resultPentru persoanele care au pielea uscata, sezonul rece nu este deloc prietenos. Tenul li se usuca din ce in ce mai tare, incepe sa se stranga si uneori apar chiar usturimile. Frigul si vantul, lipsa umiditatii si incalzirea artificiala din incaperi, dar si dusurile fierbinti pe care le facem atunci cand ajungem infrigurati acasa sunt cei mai importanti factori care duc la uscarea excesiva a tenului pe timpul iernii.



Ce trebuie si ce nu trebuie sa facem?

Frigul nu poate fi evitat in totalitate, asta este clar, insa pe cat posibil trebuie sa ne ferim fata de actiunea lui directa. Nu strica sa ne ridicam esarfa sau fularul pana la nivelul nasului si sa purtam mereu gluga sau caciula, pentru a ne proteja nu doar urechile, ci si fruntea.

Oricat de tare ne-ar placea sa ne incalzim fata inghetata, trebuie sa evitam sa ne spalam cu apa fierbinte − aceasta elimina complet sebumul si astfel pielea devine si mai uscata. Din acelasi motiv trebuie sa evitam si exfolierea pe timp de iarna. Dupa ce ne spalam pe fata, nu trebuie sa ne grabim sa o stergem in totalitate cu prosopul sau servetelul. Este bine sa lasam apa sa ni se usuce natural pe fata – astfel, pielea ramane mai hidratata.

Rolul alimentatiei

Suntem ceea ce mancam, iar tenul nu face exceptie. Dieta pe care o avem pe timp de iarna are si ea un cuvant important de spus in ceea ce priveste starea tenului nostru. Daca stim ca suntem predispusi la uscarea pielii, n-ar strica sa ne imbogatim dieta cu morcovi, rosii, castraveti, caise, spanac, cartofi dulci, avocado si rodii. Apa din fructe si legume este pastrata mai mult in corp, astfel ca putem sa ne asiguram o mai buna hidratare din interior.

foto-2-ten-uscatvshutterstock_94670755_resultUn alt aliat la care putem apela este acidul gama-linoleic, folosit ca tratament pentru probleme ale pielii cum ar fi psoriazisul sau eczemele. Acesta se gaseste in uleiul de coacaze negre, in cel de primula sau de limba-mielului. Foarte important este sa ne asiguram ca dieta noastra contine din abundenta vitamina E. Daca nu putem sa ne asiguram o cantitate suficienta prin alimentatie, putem apela la suplimentele de vitamina E care se gasesc in farmacii. Si pe langa toate aceste lucruri, nu trebuie sa uitam sa bem apa, cat mai multa. Pentru ca pielea sa fie sanatoasa, trebuie sa contina cca. 30% apa.

Produse cosmetice pentru ten uscat

Sa incepem cu produsele de curatare a tenului. Trebuie sa ne luam adio de la sapunurile clasice, care curata pielea atat de tare, incat termina prin a o usca si aspri. Putem apela la un sapun dermatologic sau la un gel de curatare bland, fara detergenti, sau, de ce nu, chiar la un sapun natural pe baza de uleiuri din plante.

Cand vine vorba de creme, un lucru este clar: este bine sa fie cat mai grase. Este important sa citim si eticheta pentru a ne orienta. Ingredientele de baza pe care trebuie sa le cautam sunt: antioxidantii, acizii grasi, trigliceridele, umectantii, dar si uleiurile sau unturile vegetale. Putem folosi ulei de argan sau de masline in stare pura sau unt de shea, de cacao ori de mango. Iar pentru protejarea buzelor, care se usuca si se crapa foarte usor iarna, trebuie sa apelam la balsamuri grase bogate in vitaminele A si E, vaselina si ceara de albine.

Beauty adviserii Catena recomanda apa termala Avene, care reda echilibrul natural al pielii fara a cauza iritatii, alaturi de crema de fata cu laptisor de matca Apidermin de la Farmec, care imbunatateste circulatia sangvina. Mai multe detalii despre produse gasiti aici si aici.

Text: Bianca Badescu