De ce este important detartrajul dentar si cat de des trebuie facut

foto-1-deschidere-detartrajcleaning_resultIgiena dentara defectuoasa poate duce la transformarea placii dentare intr-un depozit aderent pe dinti numit tartru, acesta formandu-se prin mineralizarea placii bacteriene. Produsul final este o matrice minerala asemanatoare pietrei Ponce care gazduieste milioane de microorganisme.

Tartrul dentar este cantonat in zonele in care periajul dentar este mai dificil sau imposibil de realizat (fata linguala a frontalilor inferiori, ultimele masele, lucrarile dentare, pe dintii care nu sunt folositi in masticatie, la persoanele purtatoare de aparat dentar etc.). Poate fi situat deasupra gingiei si la inceput are o culoare alb-galbuie, apoi devine maroniu din cauza pigmentilor alimentari sau nicotinei. Exista insa si tartru situat subgingival, iar acesta poate scapa neobservat.



Cum se realizeaza detartrajul profesional?

Tartrul, care este cunoscut drept cel mai mare inamic al gingiei, poate fi indepartat cu usurinta prin detartraj. Aceasta procedura stomatologica consta in eliminarea depozitelor de tartru de pe dinti. Aglomerarile rugoase de tartru reduc eficacitatea periajului dentar, favorizand acumularea si proliferarea de bacterii care constituie un rezervor de toxine si un mediu propice pentru dezvoltarea altor probleme dentare.

Acesta se poate realiza cu instrumente actionate manual cu care se detaseaza tartrul de pe dinti sau cu instrumente activate sonic sau ultrasonic. Aceste instrumente vibreaza usor indepartand tartrul de pe dinti. Pe tot parcursul tratamentului, un jet puternic de apa va actiona pe ansa pentru a preveni supraincalzirea dintelui din cauza vibratiilor.

Armele tale pentru un zambet de nota 10

Detartrajul cu ultrasunete se completaza cu un detartaj manual pentru zonele subgingivale, dupa care se va realiza finisarea suprafetelor dentare prin periaj profesional. Nu se recomanda detartrajul ultrasonic persoanelor care sufera de afectiuni respiratorii (astm, emfizem pulmonar, fibroza chistica) sau copiilor.

Detartrajul periodic, necesar pentru mentinerea unei danturi sanatoase

Pe langa tratamentul profilactic, detartrajul este considerat prima linie a tratamentului parodontal nechirurgical. Detartrajul are, de asemenea, efecte benefice la nivel estetic, prin indepartarea diferitelor pete, in acelasi timp oferind o senzatie de „curatenie”. Numai realizata la un interval regulat de timp aceasta procedura reduce si chiar elimina riscul aparitiei afectiunilor gingivale.

Recomandarea medicilor Oral-Dent este ca procedura sa fie realizata la un interval de 4-6 luni, iar pentru fumatori, chiar mai des. In concluzie, trebuie sa acordam o foarte mare atentie detartrajului, sa nu-l amanam sau neglijam. Alaturi de tehnicile de periaj si vizitele regulate la stomatolog, face parte din elementele absolut necesare unei igiene orale adecvate. Costul unui detartraj profesional este de aproximativ 200 de lei.

Centru de excelenta in implantologie si estetica dentara

Zambetul frumos si dintii sanatosi sunt atuuri importante in viata de zi cu zi, ne dau incredere si ne ajuta sa avem o imagine impecabila. De aceea, in ultimii ani, tot mai multe persoane ofera din ce in ce mai multa atentie acestui aspect, iar cererea de sevicii de estetica dentara a crescut. In luna decembrie se va inaugura, in Bucuresti, Creating Smile by Dr. Yazan, o clinica dentara de ultima generatie, specializata in tratamente stomatologice. Situata intr-o locatie ultracentrala, in zona Unirii, pe strada Radu Voda, nr. 17, intr-o cladire noua de birouri, clinica dispune de o echipa de profesionisti.

foto-2-detartraj_resultImpreuna cu Dr. Yazan, specialist in estetica dentara, fost coordonator al departamentului de estetica dentara al clinicii Dental Crown, noua clinica se doreste un centru de excelenta in implantologie si estetica dentara, destinat procedurilor complexe, precum interventiile chirurgicale sau implanturile dentare. Printre serviciile dentare pe care clinica le va pune la dispozitie se numara controlul placii bacteriene, sigilarea santurilor si fosetelor, detartrajul cu ultrasunete si periajul profesional, tratamentul complet si complex al cariilor si durerilor dentare, tratamentul hipersensibilitatii, fatetari ceramice sau compozite, incrustatii din materiale nobile sau ceramice, chirurgie si implantologie (de la refacerea unui singur dinte la punti si proteze pe implanturi) etc.

Text: Oana Baltoc