“There Is No Evil”, câştigătorul Ursului de Aur

Filmul “There Is No Evil”, regizat de Mohammad Rasoulof a câştigat sâmbătă premiul Ursul de Aur pentru Cel mai bun film.

În cadrul celei de-a 70a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin, Cristi Puiu, cel care a regizat lungmetrajul “Malmkrog” a fost premiat cu distincţia Cel mai bun regizor.

De asemenea, regizorul român Radu Jude a fost prezent la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin cu trei producţii: “Tipografic majuscul” şi “Ieşirea trenurilor din gară”, cu premiera internaţională în secţiunea Forum, şi proiectul de lungmetraj “Somnambulii”, prezent la Berlinale Co-Production Market.



Câştigătorii Berlinalei din acest an sunt:

Ursul de Aur pentru cel mai bun film – “‘There Is No Evil'”, de Mohammad Rasoulof

Ursul de Argint – Marele Premiu al juriului – “Never Rarely Sometimes Always”, de Eliza Hittman (SUA)

Ursul de Argint pentru cel mai bun regizor – Hong Sangsoo pentru “Domangchin yeoja” (“The Woman Who Ran”)(Coreea de Sud)

Ursul de Argint pentru cea mai bună actriţă – Paula Beer în “Undine” (Germania/Franţa)

Ursul de Argint pentru cel mai bun actor – Elio Germano în “Volevo nascondermi” (Italia), de Giorgio Diritti

Ursul de Argint pentru cea mai bună contribuţie artistică – Jürgen Jürges pentru “DAU.Natasha”, de Ilya Khrzhanovsky şi Jekaterina Oertel

Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu – “Favolacce” (“Bad Tales”), de Damiano şi Fabio D’Innocenzo (Italia/Elveţia)

Secţiunea Encounters:

– Cel mai bun film – “The Works and Days (of Tayoko Shiojiri in the Shiotani Basin)”, de C.W. Winter şi Anders Edström (SUA/Suedia/Japonia/Hong Kong/Marea Britanie)

– Cel mai bun regizor – Cristi Puiu pentru “Malmkrog” (Romania/Serbia/Elveţia/Suedia/Bosnia/Macedonia de Nord)

– Premiul special al juriului – “The Trouble With Being Born”, de Sandra Wollner (Austria/Germania)

Premiul pentru cel mai bun documentar – “Irradiated”, de Rithy Panh (Franţa/Cambodgia)

Ursul de Aur pentru cel mai bun scurtmetraj – “T”, de Keisha Rae Witherspoon (SUA)

Ursul de Aur pentru întreaga carieră – Helen Mirren

În acest an au fost selectate 18 filme pentru a intra în competiție. Aici poti vedea toate nominalizarile!

Filmul „My Salinger Year”, regizat de Philippe Falardeau şi cu Sigourney Weaver şi Margaret Qualley în rolurile principale, au deschis ediţia din acest an a Berlinalei.

Şase dintre cele 18 filme incluse în competiţia oficială din acest an sunt regizate de femei. Competiţia a avut loc în perioada 20 februarie – 1 martie, iar juriul a fost prezidat de actorul Jeremy Irons.

Despre Berlinale

Festivalul Internațional de Film de la Berlin, cunoscut și ca Berlinala, este unul din cele mai importante festivaluri de film din lume, care are loc anual la Berlin, în Republica Federală Germania, începând cu anul 1951.

În timpul Războiului Rece, în 1950, Oscar Martay, reprezentant al filmului american în Germania a venit cu propunerea de a organiza un festival de film în inima Berlinului.

Festivalul face parte din Big Three, alături de Festivalul de Film de la Cannes și Festivalul de Film de la Veneția. Din 2019, Mariette Rissenbeek este directorul executiv al Berlinalei, în timp ce Carlo Chatrain este dirctorul artistic. Anual, festivalul vinde aproximativ 300.000 de bilete, reprezentând cea mai mare prezență a unui public din cadrul unui astfel de eveniment.

Astăzi, festivalul a aniversat 70 de ediții și începând din acest an, categoria Culinary Cinema a fost scoasă din competiție, făcându-i loc secțiunii Encounters.

Cele mai importante premii acordate în cadrul Berlinalei râmân în continuare Ursul de Aur și Ursul de Argint.

Text: Bettina Cristea

Photo: Google Images