Tine transpiratia sub control

Tine transpiratia sub control

Fumatul si consumul de cafea pot sa accentueze sudoratia, iar starile de stres se asociaza si ele cu o transpiratie mai abundenta. Iata cateva sfaturi despre rolul si eficienta  antiperspirantelor.

TONICA: Care este rolul antiperspirantelor?

Dr. Costin Caruntu: Inca de la inceput trebuie sa facem o diferentiere clara intre cele doua tipuri de produse menite sa reduca sudoratia si mirosul ei neplacut: deodorantele si antiperspirantele. Deodorantele mascheaza sau inhiba formarea mirosurilor corporale neplacute, dar nu afecteaza cantitatea de sudoare produsa de organism.

Antiperspirantele reduc activitatea glandelor sudoripare, prin formarea unui strat tampon de gel la nivelul porilor de deschidere a glandelor sudoripare la suprafata pielii. Prin producerea unei cantitati mai mici de sudoare, antiperspirantele afecteaza dezvoltarea locala a bacteriilor, prevenind astfel si aparitia mirosurilor neplacute. De asemenea, substantele active din antiperspirante produc o crestere locala a aciditatii avand astfel un efect antibacterian suplimentar.

 

TONICA: De cate feluri sunt antiperspirantele?

Dr. Costin Caruntu: Exista mai multe tipuri de prezentare comerciala a antiperspirantelor – spray-uri pe baza de aerosol, produse cu bila (roll-on), antiperspirante solide, pudre, geluri sau creme, fiecare avand avantajele si dezavantajele sale. Antiperspirantele cu bila sunt usor de aplicat, estetice, eficiente, putand contine substante emoliente. Antiperspirantele solide sunt stabile in timp si permit un control bun al aplicarii. Produsele tip spray permit o aplicare uniforma, nu isi modifica compozitia prin evaporare si nu permit contaminarea bacteriana. Cremele antiperspirante sunt mai dificil de aplicat, dar pot fi utile la persoanele cu piele sensibila, permitand o buna emoliere si hidratare a tegumentului

TONICA: Prin ce se deosebesc ca eficienta deodoratele roll-on, de cele stick si de spray?

Dr. Costin Caruntu: Eficienta unui produs antiperspirant depinde mai putin de forma de comercializare, fiind mai importante tipul si concentratia substantelor active continute. In functie de tipul de antiperspirant, concentratia substantelor active poate varia intre 10 si 30% din compozitie.

 

TONICA: Ce contin antiperspirantele?

Dr. Costin Caruntu: Antiperspirantele contin in diferite proportii saruri de aluminiu si mai nou de zirconiu cu rol de reducere a sudoratiei. De asemenea, produsele antiperspirante pot contine substante antibacteriene, emoliente sau hidratante, utile in ingrijirea tegumentului in special la persoanele cu piele sensibila.

 

TONICA: Ce sunt mineralele active si ce rol au in cazul antiperspirantelor?

Dr. Costin Caruntu: Sarurile de aluminiu sau zirconiu sunt cele mai folosite ingrediente in fabricarea antiperspirantelor. Ele reduc pentru o perioada de cateva ore sudoratia prin obstructia mecanica a canalelor glandelor sudoripare. Practic, aceste saruri formeaza impreuna cu produsi continuti in sudoare un gel care impiedica partial iesirea prin pori a transpiratiei. In plus, unele produse antiperspirante pot contine saruri de zinc, cu efect antibacterian si de reducere a mirosurilor neplacute.

 

TONICA: Exista anumite indicatii pentru folosirea diferitelor tipuri de antiperspirante in functie de tipul de piele?

Dr. Costin Caruntu: In recomandarea unui anumit produs antiperspirant trebuie sa tinem cont de anumiti factori ce pot modifica eficienta acestora. Unul dintre acestia este pH-ul secretiei glandelor sudoripare, mai acida la barbati si mai alcalina la femei. De asemenea, trebuie sa luam in considerare ca, in ciuda efectului racoritor datorat evaporarii rapide, produsele ce contin alcool pot genera un efect de uscare si iritare a pielii, fiind contraindicate la persoanele cu piele sensibila. La acestea sunt recomandate in special produsele antiperspirante ce au in compozitie substante cu efect emolient si hidratant.

 

TONICA: Cat de des se aplica antiperspirantul?

Dr. Costin Caruntu: Durata efectului unui produs antiperspirant variaza in functie de concentratia substantelor active, unele produse fiind prezentate ca avand efect pe o perioada de pana la 24h, alte produse fiind eficiente timp de 48h sau chiar 72h. Cu toate acestea, frecventa de aplicare a antiperspirantului depinde atat de factori individuali, cat si de factori de mediu, precum temperatura crescuta, umiditatea. De asemenea, activitatea fizica, starea de stres, diverse afectiuni se pot asocia cu o crestere a secretiei sudorale si impun o aplicare mai frecventa. In plus, eficienta unui produs antiperspirant si necesitatea reaplicarii sale sunt evaluate subiectiv, in functie de perceptia fiecarei persoane. Un raspuns simplu la aceasta intrebare ar fi: “De cate ori simtiti ca este necesar!”

 

TONICA: Cand si cum este indicat sa se aplice antiperspirantul?

Dr. Costin Caruntu: Inaintea aplicarii antiperspirantului pielea trebuie curatata prin spalare cu apa si sapun sau cel putin prin utilizarea unor servetele umede. Antiperspirantul trebuie aplicat pe pielea uscata, iar aplicarea de doua ori pe zi, dimineata si seara, pare a creste eficienta in controlul secretiei sudorale.

 

TONICA: Ce reactii adverse pot avea antiperspirantele?

Dr. Costin Caruntu: Cele mai frecvente reactii adverse ale produselor antiperspirante sunt dermatitele alergice de contact. Acestea apar mai frecvent la persoanele cu teren alergic si se manifesta prin prurit local, inrosirea pielii si aparitia de basicute in zona de aplicare a produsului, la cateva ore dupa utilizarea antiperspirantului. Odata ce s-a produs sensibilizarea fata de o anumita substanta din compozitia antiperspirantului trebuie evitat atat contactul cu produsul respectiv, cat si cu toate celelalte produse cosmetice care contin acea substanta. De asemenea, din cauza reducerii functiei de bariera cutanata, este indicata evitarea utilizarii unui alt deodorant sau antiperspirant pana la vindecarea procesului iritativ local. Pentru a reduce riscul de aparitie a dermatitei alergice de contact este indicata evitarea produselor ce contin conservanti, coloranti, parfumuri. De asemenea trebuie evitata utilizarea deodorantelor si antiperspirantelor la copii din cauza riscului mai ridicat de sensibilizare si aparitie ulterioara de reactii alergice. La persoanele cu pielea uscata, sensibila trebuie evitate produsele ce contin alcool care pot induce iritarea tegumentului. Utilizarea antiperspirantelor trebuie insotita de o buna curatare prealabila a tegumentului deoarece obstruarea canalelor glandelor sudoripare asociata unei igiene precare poate conduce la aparitia inflamatiei si infectiei locale.

 

TONICA: Este adevarat ca folosirea indelungata a antiperspirantelor cu aluminiu poate favoriza aparitia cancerului?

Dr. Costin Caruntu: In urma cu cativa ani, o serie de articole au semnalat posibilitatea ca anumite substante continute in produsele antiperspirante, precum clorhidratul de aluminiu si parabenzenul, sa contribuie la aparitia cancerului de san. Argumentele pe care se bazau erau aplicarea frecventa a acestor substante intr-o zona vecina sanilor, posibilitatea de absorbtie prin tegument a acestor substante, precum si actiunea lor asemanatoare estrogenilor – hormonii sexuali feminini. Cu toate acestea, studiile ulterioare au infirmat aceasta ipoteza, aratand ca numai o cantitate foarte mica din aceste substante se absoarbe prin piele, iar efectul lor asemanator estrogenilor este de intensitate foarte redusa. Astfel, folosirea curenta a antiperspirantelor este sigura, pana in prezent nefiind demonstrata implicarea lor in producerea cancerului.

 

TONICA: Cu ce sunt diferite tratamentele pentru transpiratie (sub forma de crema) de antiperspirante? Ce indicatii au si cat de des este indicat sa fie folosite? Ce efecte adverse pot avea?

Dr. Costin Caruntu: Cremele antiperspirante reprezinta o alternativa viabila la celelalte forme de prezentare comerciala a antiperspirantelor, oferind o protectie buna si pe o durata comparabila cu acestea. Aplicarea lor poate fi mai dificila, necesitand o perioada de masare pentru a permite patrunderea produsului in piele. Cu toate acestea, datorita compozitiei bogate in substante emoliente si hidratante, cremele antiperspirante sunt o alegere buna la persoanele cu piele uscata sau sensibila. Frecventa de aplicare variaza in functie de produs, de particularitatile fiecarei persoane si de factorii de mediu, insa, in general este suficienta o aplicare pe zi, dimineata, pe pielea curata, uscata. Reactiile adverse sunt similare cu celelalte tipuri de antiperspirante, in cazul aparitiei de reactii alergice locale fiind necesara evitarea ulterioara a antiperspirantului respectiv.

 

TONICA: Ce produse naturale se pot folosi in cazul intolerantei antiperspirantelor pentru combaterea transpiratiei? Sunt eficiente bicarbonatul, apa de trandafiri, frunzele de nuc?

Dr. Costin Caruntu: Efectul antiperspirant al produselor naturale este destul de redus. Cu toate acestea, exista o serie de metode de reducere a mirosului corporal, produs prin modificarea unor compusi prezenti in sudoare de catre flora bacteriana locala. O serie de produse naturale cu efect antiseptic sau antibacterian pot reduce dezvoltarea florei bacteriene, diminuand astfel mirosul neplacut. Alte extracte din plante actioneaza numai prin mascarea mirosurilor neplacute. Bicarbonatul de sodiu are in principal efect deodorant, actionand prin neutralizarea unor produsi acizi odoranti. Cu toate acestea, principala modalitate de a indeparta mirosurile corporale neplacute este mentinerea unei igiene locale stricte prin epilarea regulata si spalarea cu apa si sapun, care permit indepartarea substantelor odorante si a bacteriilor care le-au generat. Recomandam utilizarea unui sapun cu pH 5,5 apropiat celui al tegumentelor normale, mentinand astfel capacitatea de aparare antibacteriana a pielii. Utilizarea articolelor de imbracaminte din materiale naturale permite eliminarea umiditatii locale, diminuand dezvoltarea florei bacteriene. Este important de mentionat ca anxietatea, nervozitatea accentueaza transpiratia, de aceea tehnicile de relaxare pot avea un efect pozitiv reducand nivelul de stres si astfel diminuand sudoratia excesiva. Un alt aspect care trebuie precizat este ca anumite alimente, precum ceapa, usturoiul, pestele, chimenul pot contribui la aparitia unui miros corporal neplacut.

TONICA: Care sunt cauzele transpiratiei excesive?

Dr. Costin Caruntu: Transpiratia excesiva produsa prin secretia abundenta a glandelor sudoripare poarta numele de hiperhidroza. Ea poate fi generalizata sau localizata, afectand mai frecvent axilele, palmele, picioarele si fata. Hiperhidroza poate aparea fara o cauza determinabila sau poate fi secundara unor variate afectiuni, precum diabetul zaharat, hipertiroidia, starile febrile, afectiunile neurologice (boala Parkinson). De asemenea ea poate sa apara ca reactie adversa la anumite medicamente. Fumatul si consumul de cafea pot sa accentueze sudoratia, iar starile de stres se asociaza si ele cu o transpiratie mai abundenta.

TONICA: Care sunt limitele normale ale transpiretiei?

Dr. Costin Caruntu: In mod normal, productia glandelor sudoripare este in medie de aproximativ 1000ml/24h, dar ea poate varia in functie de activitatea fizica sau de factorii de mediu de la 100ml/24h la 8000ml/24h.

 

 

Text : Dr. Costin Caruntu

Medic specialist dermatolog

iunie 2nd, 2010 by tonica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate