Tot ce trebuie să știi despre zinc

Numeroase studii au demonstrate de-a lungul timpului beneficiile zincului pentru organismul uman. Este cunoscut faptul că mineralul susține creșterea și dezvoltarea celulelor organismului, sintetizează proteinele, vindecă rănile și are grijă ca sistemul imunitar să rămână sănătos.

Pentru sugari, copii si adolescenti, acesta este foarte important pentru ca sprijină creșterea și dezvoltarea armonioasă a organismului. Acesta joacă un rol important și în răspunsul imun. Cercetătorii au descoperit ca suplimentele pe bază de zinc pot scurta cu până la 40% durata răcelii sau gripei.

Zincul este important și pentru funcționarea corectă a funcțiilor neurologice, având proprietăție antidepresive, și ajută funcția de reproducere, fiind necesar, inclusiv, în crearea ADN-ului. Este considerat un mineral indispensabil vieții, tocmai pentru că joacă un rol important în cele trei metabolisme (glucidic, lipidic și proteic), avand astfel un rol esențial în procesele hormonale.

De asemenea, el menține vederea sănătoasă, ajutând la prevenirea și la încetinirea bolilor cronice de ochi, în special la vârstnici. În cazul acestora, deficiența de zinc poate duce la Alzheimer, la dificultăți de memorare, convulsii, agresivitate și chiar la violență. Mineralul mai stimulează și producția de serotonină, „hormonul fericirii”.

Mai mult decât atât, este favorabil zincul în coronaropatii și are se pare că are un efect antitumoral. Specialișii au descoprit că administrarea de zinc are efecte favorabile în tratamentul acneei și al artritei reumatoide.



Ce anomalii provoacă organismului, deficiența de zinc?

Specialiștii spun că o doză zilnică de zinc variază în funcție de fiecare organism, de vârstă sau de sex. Ei consideră că 8 mg de zinc pe zi este destul pentru femei și 11 mg pe zi este de ajuns pentru bărbați.

Lipsa cantității necesare de zinc pentru ca organismul să funcționeze în parametri normali poate să apară în urma unei diete necorespunzătoare și nediversificate. De asemenea, carența lui poate să apară și în perioada menstruației sau din cauza unor patologii hepatice, infecțioase sau oncologice. Persoanele care consumă constant alcool sau persoanele în vârstă pot avea probleme cu nivelul scăzut de zinc din organism.

Acest lucru poate crea:

  • dezechilibre imunitare; 
  • vindecări tardive ale rănilor; 
  • insomnii; 
  • modificarea ratei de creștere; 
  • favorizează Degenerescența Maculară Legată de Vârstă; 
  • apariția diareii acute; 
  • modificarea simțului gustativ și olfactiv; 
  • probleme cu auzul; 
  • căderea părului; 
  • apariția hipogonadismului; 
  • manifestări cutanate.

Pe de altă parte, excesul poate dauna sănătății. Peste 40 mg de zinc poate provoca intoxicație acută, iar consumul a peste 150 mg de zinc pe o perioadă îndelungată poate provoca intoxicație cronică sau pot apărea simptome precum: stări de greață, vomă, diaree și dureri de cap.

Diagnosticarea carenței sau a excesului de zinc se face de către medicul specialist prin test de sânge și test de urină. Acesta trebuie să cunoască istoricul medical al pacientului, dar și dacă urmează o dietă echilibrată și variată.

Text: Bettina Cristea