Tratamentele cu laser aduc frumusetea

laser-shutterLumina laserului a revolutionat lumea. Frumusetea a capatat noi valente de cand se utilizeaza laserul. Institutele de infrumusetare o folosesc in scopuri estetice. Mai mult, laserul este utilizat si in industria electrochimica, a comunicatiilor, in medicina si in industria satelitilor militari. Numele provine de la Light Amplification by Simulated Emision of Radiation, adica amplificarea luminii prin emisie stimulata a radiatiei. Poate fi un geam, un lichid sau un gaz, care, la stimularea printr-o sursa de electricitate, emite fotoni, numiti lumina laser.

Laserul a fost introdus in lumea cosmetica inca din anii ’60 si a fost modificat pentru a se obtine rezultate din ce in ce mai bune pana cand a ajuns sa se foloseasca si in chirurgia plastica. Ca instrument medical, s-a dezvoltat pentru fiecare sistem sau conditie, facandu-se util pentru tratamentul multiplelor patologii fara a provoca efecte negative tesutului.
 
Cele mai folosite lasere
Dioxidul de carbon este folosit in medicina estetica si in dermatologie si este ideal pentru a sterge cicatricele provocate de interventii chirurgicale sau de acnee. Este utilizat pentru inlaturarea tatuajelor, micilor vene, striatiilor si a petelor aparute in urma expunerii excesive la soare, a folosirii contraceptivelor orale sau din cauza sarcinii. Cu ajutorul laserului se poate recurge la o exfoliere faciala ce are ca efect inlaturarea ridurilor. De asemenea, se pot elimina varicele, fara a lasa urme.
Laserul Erbium Yag este un laser selectiv, folosit pentru dermoabraziuni sau exfolieri deoarece combina cristale si metale care produc o lungime de unda specifica.
Laserul N-Yag este special creat pentru a trata leziunile vasculare si hematoamele. Are capacitatea de a absorbi oxihemoglobina, distrugand structurile sanguine prost ordonate. Functioneaza emitand o raza de lumina verde, care puternic concentrata pe leziunea venoasa duce la sudarea venei pana la disparitia vasului care devenise vizibil prin piele.
Q-S Alexandrita este unul dintre cele mai moderne lasere. El actioneaza asupra firului de par eliminand pilozitatile fetei, ale axilelor, ale picioarelor si ale zonei inghinale. Chirurgii plasticieni sustin ca printr-un tratament de patru sedinte, parul dispare definitiv, in cazul in care nu are loc vreun schimb hormonal grav la nivelul organismului. Acest tip de laser mai este folosit, cu succes, in chirurgia oftalmologica si cea a leziunilor vasculare.

Text: Domnita Flatescu