Cand trebuie sa arunci produsele de ingrijire a pielii?

1a9acwdNoi, femeile, suntem in general innebunite dupa produse cosmetice si de ingrijire a pielii, asa ca, de obicei, ne cumparam o groaza de creme, masti, lotiuni sau geluri pentru fata. Bineinteles, de cele mai multe ori nu avem timp sa le folosim sau uitam de ele si acestea se invechesc. Doar ca, amintindu-ne dupa ceva vreme de o crema care ne placea si pe care n-am mai folosit-o de mult, ne-o aplicam repede pe fata si apoi ne trezim cu tot felul de probleme ale pielii. Asta pentru ca, cel mai probabil, crema a expirat si noi n-am stiut.

De multe ori, termenele de valabilitate ale produselor de ingrijire a pielii se calculeaza de la deschiderea produsului. Nu toate au insa aceeasi perioada in care se pastreaza proaspete, aceasta variind in functie de tipul produsului:

Cremele/serurile in fiola: Diverse produse concentrate, mai ales cele antirid sau anticearcane, sunt ambalate in fiole mici pentru o singura utilizare si nu este bine sa le folosesti la mai mult de o zi de la deschidere. Acestea contin adesea vitamina C sau E ori alte ingrediente care se oxideaza prin expunerea la aer si de aceea, odata ce au fost deschise, trebuie sa fie si aplicate.

Cremele pentru pete maronii (creme depigmentare cu hidrochinona): De obicei, aceste creme expira si se fac maronii dupa 2 luni de la deschidere. Daca alegi o astfel de crema intr-un ambalaj cu pompita si o pastrezi la frigider, ii mai adaugi inca o luna de viata la cele doua pe care le are oricum.

Dischetele/servetelele umede pentru curatarea fetei sau pentru tratarea acneei: Acestea expira de obicei dupa 2 luni daca nu sunt impachetate individual. Oricum, de obicei iti dai seama ca nu le mai poti folosi pentru ca incep sa se usuce.

Mastile si gelurile exfoliante: Arunca-le dupa 3 luni, caci altfel substantele care le imblanzesc actiunea incep sa se evapore si astfel ingredientele active, precum acidul glicolic, devin mai agresivi si mai iritanti.

Cremele antiacnee: Produsele antiacneice se bazeaza de obicei pe doua ingrediente extrem de populare: peroxid de benzoil si acid salicilic, care isi pierd rapid eficacitatea. De aceea, trebuie sa le pastrezi in frigider si sa le arunci dupa 4-6 luni maxim.

Cremele pe baza de retinoizi: Aceste creme sunt folosite de obicei in tratamentul formelor grave de acnee sau psoriazis si au o valabilitate ceva mai lunga decat cele despre care am vorbit pana acum: trebuie aruncate dupa 9-11 luni.

Cremele cu factor de protectie solara: Filtrele pentru soare rezista de obicei intre 1 si 2 ani, asta daca nu cumva le-am lasat in soare pentru mult timp, fie pe plaja, fie in masina. In acest caz, trebuie sa le aruncam, caci nu mai sunt bune. Dermatologii recomanda sa le pastram intr-un loc racoros chiar si atunci cand mergem la plaja.

Cremele hidratante: Aceste creme nu rezista mai mult de un an, asta daca nu contin ingrediente antirid, ci sunt doar produse hidratante clasice. Este bine sa le aruncam dupa 1 an, deoarece incep sa se contamineze cu bacterii de la introducerea repetata a degetelor in cutia/borcanul de crema si ne pot cauza probleme ale pielii.

Scruburile sau exfoliantele granulare: Acestea rezista 2 ani si chiar mai mult, deoarece sunt facute din materiale foarte rezistente. Insa daca le tinem mai mult de 2 ani, tubul va deveni un focar de bacterii.

Exista si o parte buna in faptul ca trebuie sa aruncam produsele de ingrijire dupa un anumit timp, chiar daca nu le-am terminat: nu ne plictisim de ele si, in plus, vom fi nevoite sa ne cumparam altele noi, ceea ce ne va face cu siguranta placere.

Text: Bianca Badescu