Fobia – amenintarea silentioasa asupra vietii

shutterstock 89990722 Frica nejustificata fata de un obiect sau o situatie aparent inofensiv/a defineste fobia. Aceasta este o tulburare de natura psihica si, uneori, se poate incheia chiar cu un atac de panica. Este un dezechilibru psihic, o emotie indusa, anticipata, care poate transforma viata sociala intr-o adevarata trauma.

Aceasta se manifesta instinctiv, incontrolabil si obsesiv chiar si atunci cand nu exista un pericol amenintator. Fobiile sunt relativ frecvente, aproximativ 10% din populatia lumii fiind diagnosticata cu cel putin o fobie, insa exista si pacienti care pot prezenta fobii multiple.

 

Tipuri de fobii:

Fobia sociala. Este cea care are cel mai mare impact negativ asupra vietii de zi cu zi. Persoana care sufera de fobie sociala se confrunta cu un grad crescut de aniextate, teama exagerata de integrare intr-un colectiv, incapacitate de relationare, pe scurt: teama de oameni.

Agorafobia. Netratata, acest tip de fobie duce la izolare. Timiditatea intensa si frica profunda de spatiile publice pot transforma usor, dar sigur, viata fiecaruia intr-un cosmar. Agorafobia dezvolta cele mai multe atacuri de panica. Cei mai multi agorafobi sunt persoanele de sex feminin, peste 80%.

Fobia specifica.  Este cea mai raspandita si cea mai complexa forma de fobie. Teama obsesiva si nejustificata fata de diverse obiecte sau lucruri, teama de animale, spatii inchise, inaltimi sau teama de mediul natural sunt in general fobii provocate minte, suficient de traumatizata, dar care se poate educa.

 

Simptomele fobiei

De cele mai multe ori, fobiile se manifesta prin marirea ritmului cardiac, ameteala, tremur, greata, stare anxioasa exagerata, dificultati de respiratie si dezechilibru fizic si emotional. Vestea buna este ca acestea pot fi tratate, atat timp cat se constientizeaza problema si se cere ajutor de specialitate.


Profilul fobicului

   Fara niciun dubiu, victimele sigure ale acestor fobii sunt persoanele introvertite si foarte sensibile. Fobicul se transforma intr-o persoana neinteleasa, fara demnitate, frustrata si foarte anxioasa. De cele mai multe ori, acestia nu-si recunosc problema si, in loc sa o trateze, o transforma intr-un mod de viata. Cele mai multe fobii se declanseaza in copilarie si dispar odata cu trecerea timpului, iar altele se mentin pana la maturitate. Persoanele fobice isi mentin constant gandul la temerile lor si uita sa mai traiasca. Se izoleaza, evita sa socializeze si isi intrerup activitatile zilnice. Mai mult, daca acestia nu primesc sprijin si incredere din partea celor apropiati, in cele mai severe cazuri se poate ajunge la abuzul de substante, depresie, infarct sau chiar suicid. Aproape toata lumea traieste cu o teama nejustificata, iar vedetele de la Hollywood nu sunt o exceptie. Iata care sunt cele mai ciudate fobii de vedeta: actorul Johnny Deep se teme foarte tare de clovni, Leonardo Di Caprio este inspaimantat de meduze, Kelly Osbourne se teme de atingeri, porcii domestici il terifiaza pe celebrul Orlando Bloom, Pamela Anderson evita oglinzile, Nicole Kidman se sperie de fluturi si poate cea mai banala dintre toate este cea a senzualei Carmen Electra, pe care o inspaimanta… maslinele!

 

Tratament

   Pentru a combate aceasta afectiune, cele mai importante sunt, in primul rand, constientizarea problemei si autocontrolul. Terapia comportamentala vizeaza educatia, exprimarea in public, schimbarea perceptiilor si redobandirea increderii in sine. Invatarea tehnicilor de relaxare, contactul direct cu situatia sau cu obiectul de care te temi si capacitatea de a face diferenta intre fictiune si realitate pot fi descoperite cu ajutorul psihoterapeutului. In functie de intensitatea acestor fobii, se poate prescrie si tratamentul medicamentos.

 

Dictionar de fobii:

Acrofobie – Frica de inaltime

Agliofobie – Frica de durere

Agorafobie – Teama de spatii deschise

Astrafobie – Frica de tunete si fulgere  

Atelofobie – Frica de imperfectiune 

Autofobie – Frica de a fi singur  

Bacteriofobie – Frica de bacterii  

Barofobie – Frica de gravitatie  

Bathmofobie – Frica de scari sau pante abrupte  

Batracofobie – Frica de amfibieni (broaste)  

Bibliofobie – Frica de carti, albume, biblioteci  

Botanofobie – Frica de plante  

Catoptrofobie – Frica de oglinzi 

Chionofobie – Frica de zapada  

Cromofobie – Frica de culori  

Cronometrofobie – Frica de ceasuri  

Claustrofobie – Frica de spatii inchise  

Coulrofobie – Frica de clovni  

Ciberfobie – Frica de computere  

Dendrofobie – Frica de copaci  

Dentofobie – Frica de dentist 

Domatofobie – Frica de case  

Ecofobie – Frica de a sta singur in casa  

Elurofobie – Frica de pisici  

Entomofobie – Frica de insecte  

Efebifobie   – Frica de adolescenti

Iatrofobie   – Frica de medici  

Insectofobie   – Frica de insecte

Koinonifobie  – Frica de camere 

Megalofobie   – Teama de lucrurile mari  

Microfobie   – Teama de lucrurile mici  

Misofobie   – Frica de contaminare

Necrofobie   – Frica de moarte sau morti  

Noctifobie   – Frica de noapte  

Nosocomefobie   – Frica de spitale  

Obesofobie   – Frica de ingrasare 

Octofobie  – Frica de cifra 8  

Papirofobie   – Frica de hartie  

Patofobie   – Teama de boala  

Pirofobie   – Frica de incendiu

Selenofobie   – Frica de Luna  

Sociofobie   – Frica de evaluare sociala  

Somnifobie   – Frica de somn

Tehnofobie   – Frica de tehnologie  

Tonitrofobie   – Frica de tunete  

Tocofobie – Frica de nastere

Xenofobie – Frica de straini

Zoofobie  – Frica de animale

 

Text: Alexandra Lupu