Igiena intima… fara ocolisuri

shutterstock_64396957Pe langa faptul ca este o regula de bun simt, igiena intima joaca un rol extrem de important, cand vine vorba despre sanatate. Din pacate insa, acest subiect este considerat inca, de multe dintre noi, ca fiind oarecum tabu, jenant si tratat cu superficialitate.

Contrar aprecierilor generale, noi va vom explica in detaliu, fara ocolisuri, care este conduita corespunzatoare de igiena intima.

  • Igiena intima se realizeaza zilnic.

In afara de perioada menstruatiei, cand trebuie acordata o atentie deosebita ingrijirii personale, o singura curatare pe zi, cu apa si sapun sau gel potrivit, este suficienta. Vaginul este un organ care se curata singur, de aceea trebuie evitate dusurile sau spalaturile vaginale in exces, dat fiind faptul ca pot afecta flora vaginala. Zona anala trebuie mentinuta cat mai curata, pentru a preveni eventualele infectii.

  • In timpul ciclului menstrual, igiena intima se realizeaza de fiecare data cand iti schimbi tamponul sau absorbantul. Acestea trebuie schimbate la un interval de 4 ore, iar dupa folosire, nu uita sa-ti speli mainile cu apa si sapun. In ceea ce priveste tampoanele interne, este indicat sa le folositi doar daca este absolut necesar, de exemplu la plaja sau in cazul anumitor haine si in niciun caz pe timpul noptii.
  • Produsele destinate exclusiv ingrijirii intime trebuie sa aiba un Ph neutru, sa nu contina parfum sau coloranti. Trebuie sa stiti ce tip de produs va este favorabil, nu alegeti la intamplare, deoarece zona genitala este extrem de sensibila si riscati aparitia unei infectii. Cel mai indicat este sa va procurati astfel de produse din farmacii.
  • Cand folosesti toaleta, nu uita sa te stergi corect. Hartia igienica se foloseste dinspre fata spre spate pentru a nu transfera germenii din zona anala catre zona vaginala. Nu uita nici de spalarea mainilor, atat inainte, cat si dupa folosirea toaletei. Si nu uita ca se foloseste un singur propsop dedicat acestei zone.
  • Lenjeria de calitate mentine sanatatea vaginului. Evitati pe cat posibil materialele sintetice, mulate sau slipul tanga, care sa incomodeze si sa nu permita pielii sa respire, favorizand astfel inmultirea bacteriilor. Cel putin in timpul noptii, este de preferat sa renuntati de tot la lenjerie.
  • Toaleta inainte si dupa actul sexual este o alta regula de baza in mentinerea unei bune igiene intime. Optati pentru un contact sexual protejat, atat pentru a preveni riscul unei sarcini nedorite, cat si pentru igiena. Nu folositi acelasi prezervativ pentru sexul anal si vaginal. Pentru a preveni infectiile, este indicat ca ambii parteneri sa urineze si sa se spele atat inainte de inceperea actului sexual, cat si dupa. Spalaturile vaginale in urma unui contact sexual neprotejat nu impiedica aparitia sau dezvoltarea unei sarcini.

Text: Alexandra Lupu